Mától szigorodnak a maszkhasználatra vonatkozó szabályok

2020. november 02. 10:46

Már az éttermekben is kötelező lesz maszkot hordani.

2020. november 02. 10:46
null

A lényegi változás hétfőtől, hogy a boltok, a tömegközlekedési eszközök, az egészségügyi és szociális intézmények, ügyfélfogadási irodák, a mozik, színházak, a szabadtéri és sportrendezvények mellett mostantól a vendéglátóhelyeken és a szórakozóhelyeken is kötelező lesz a maszk – írja az Index. Eljött a nap, a mai az a bizonyos hétfő, amikortól életbe lépnek a minden eddiginél szigorúbb maszkhasználati szabályok. Ez többek között azt jelenti, hogy mostantól a vendéglátó- és szórakozóhelyeken is kötelező maszkot hordani. Az orrot és a szájat egyaránt eltakaró védőfelszerelést természetesen a fogyasztás idejére le lehet venni, illetve az asztalnál ülve sem kell viselni. 

Az operatív törzs figyelmeztetett, a hatóságok, ezen belül is a rendőrség ellenőrizni fogja, hogy a vendéglátó-ipari egységek betartják-e az előírásokat. Kellő fegyelem híján akár be is zárathatják a renitens vendéglátóhelyeket. 

Fontos különbség, hogy eddig csak az éttermek dolgozói számára volt kötelező a maszk, most már a büfék, a kocsmák, kifőzdék, éttermek mindegyikében a vendégeknek is maszkot kell viselniük.

Be is zárathatják a renitens egységet

Ha a hatóság tudomást szerez a szabálysértésről, első körben figyelmeztetik a helyet, ugyanakkor 100 000 forinttól 1 000 000 forintig terjedő bírságot szabhatnak ki, illetve a helyiséget legalább egy napra, de legfeljebb egy évre is bezárathatják. A legújabb szigorítások szerint az említett szankciókat ráadásul most már egyszerre is lehet alkalmazni – olvastuk ki szintén a vonatkozó rendeletből. Mindez azért lényeges elem, mert eddig türelmesebben és fokozatosabban járt el a rendszer. Első körben jött a figyelmeztetés, majd annak megfelelően emelkedett a kiszabott bírság összege, hogy hányadik kihágás történt a helyen. A végső lépcső a rövidebb, majd az egy évre szóló bezárás volt. 

Akkor maszkban kell enni? Nem egészen...

A vendéglátóhelyekre vonatkozó rendelet egész pontosan azt mondja ki, hogy:

„Az olyan üzletben, amelyben kiegészítő tevékenységként vendéglátó tevékenységet is folytatnak, az ott megvásárolt étel és ital elfogyasztásának időtartama alatt nem kell a maszkot viselni. A vendéglátó üzletben vendégként tartózkodó személy a vendéglátó üzlet asztalánál ülve, vagy ha a vendéglátó üzletben az ott megvásárolt étel, illetve ital elfogyasztása nem csak asztalnál ülve történhet, kizárólag az étel, illetve az ital elfogyasztásának időtartama alatt nem köteles a maszkot viselni.

Vagyis a maszkot addig kell viselni, míg bemegyünk a vendéglátó-ipari egységbe, és az asztalunknál helyet foglalunk. Ha például a pultnál rendelünk, kimegyünk dohányozni, telefonálni, vagy a mosdóba tartunk, a maszkot újból fel kell venni.

Ki fogja betartatni?

Nagyobb veszítenivalója tehát a vendéglátó egységnek van. A rendelet azonban őket sem hagyja fegyvertelenül, ugyanis ha megszegjük az előírt szabályokat, a személyzet felszólíthat bennünket a távozásra. Ebből az is következik, hogy alapvetően a vendéglátóhelyek feladata, az üzemeltetők felelőssége a vendégekkel betartatni a november 2-től életbe lépett maszkszabályokat. Az ellenőrzést kereskedelmi hatóságként a rendőrség is végezheti. 

A szórakozóhelyeken, beleértve a zenés-táncos rendezvényeket is végig maszkot kell viselni, kivéve, ha:

  • mi vagyunk az előadók
  • ételt vagy italt fogyasztunk a büfében

A maszk lehet orvosi, munkavédelmi, illetve textilből vagy más anyagból készült maszk, a sál és a kendő viszont Budapesten sem alkalmas a védekezésre. 

Az erőből betartott szabályok időszaka

Az aktuális szigorításokat többek között azzal indokolta Müller Cecília, hogy mostanra olyan mértékben elterjedt a vírus Magyarországon, hogy már nem tudni biztosan ki beteg, sokan tünetmentesek. Éppen ezért most már mindenkit potenciális fertőzőnek tekintenek.

Orbán Viktor is arról beszélt a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában szokásos péntek reggeli interjújában, hogy itthon mától új világ kezdődik, ám ő nem a szabályok szaporításában, hanem a meglévő szabályok betartatásában hisz.

(Index)

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wotan
2020. november 02. 16:40
Orbán helyében bevezetném ugyanazt mint Ausztriában. Minden bezár és este 8 és reggel 6 között csak nyomós indokkal lehet kimenni az utcára. vendéglátás kuka kiskereskedelem kuka szállodák mozik koncertek színházak kuka. Bölcsi ovi iskolabezárás miatt kb 3-400 ezer munkanélküli. Hogy itt egyszerre mekkora visítozás meg diktaturázás lenne
Pelso j.
2020. november 02. 15:36
Újabb jelentéktelen, nulla hatékonyságú szabály, álszent fontoskodással előadva.
még fokozza
2020. november 02. 14:01
Orbán focistái halált szabadítottak a gyengékre. Az alapbetegségeseket direkt ledobják a Tajgetoszról.
nick89
2020. november 02. 13:53
"Van haditervünk arra, hogy hogyan védjük meg az időseket, hogyan gyógyítsuk meg a betegeket úgy, hogy az ország működőképes maradjon. az első hullámmal szemben csatát nyertünk, most szembe kell néznünk a második hullámmal, most már felkészültebben és tapasztaltabban, ráadásul felvértezve egy nemzeti konzultációval A miniszterelnök hangsúlyozta: az egészségügyet felkészítették, a védekezéshez szükséges felszerelések, kórházi ágyak, lélegeztetőkészülékek és az ezek működtetéséhez szükséges orvosok, ápolók megfelelő számban rendelkezésre állnak. Sőt, ha kell, akkor a ma több mint tízezer ágyat 2-3-szorosára is tudják növelni, egy vezénylési terv alapján pedig orvosokat és ápolókat is tudnak küldeni a megfelelő helyre - tette hozzá. Mindenki megnyugodhat - mondta -, mert ha elkapja a betegséget, meg fogják gyógyítani." "Rohadt nagy járvány. Legalábbis ami a médiában végigszaladt. Mintha egy világméretű kísérletet futtattak volna le, amely révén azt akarták kideríteni, hogy megfelelően kiépített propagandával el lehet-e hitetni az emberekkel egy rettenetes világjárvány fenyegetését úgy, hogy a valóságban nincs semmiféle járvány, annak halvány nyoma sem? A válasz: igen. Ma a világmédia bárkivel bármit el tud hitetni, semmit sem számít a valóság, semmit sem ér a józan ész. A koronavírus-kampány valójában egy háború volt a józan ész ellen, és ebben a háborúban a józan ész vereséget szenvedett. Ismerje el ön is, Kedves Olvasó, hogy bármennyire is gyanakodott, voltak pillanatok, amikor mind elbizonytalanodtunk. Mert mi van, ha mégis igaz?" -- Bencsik "Békemenet" András, 2020. március 6. "A koronavírus-kampány a jelek szerint inkább csak egy olyan nemzetközi modell, amely alkalmas arra, hogy a fenyegetésekre fogékony emberek sajnálatos meghülyítésével -- lásd 16 millió olasz karanténban, illetve az olasz kormány azon döntése, hogy olaszok mostantól nem utazhatnak Olaszországban olaszországi rokonaikhoz -- modellezze egy későbbi, valóban veszedelmes járvány hatásait és annak kezelését. Ezért tisztázzunk egy fontos félreértést: nem a vírus jelenti a veszélyt." -- Bencsik "Békemenet" András, 2020. március 12. Nyunyókát most nem idézem, hogyaszongya: A maszkviselés senkit nem óv meg, de akit megnyugtat, az viselheti. ld. még: A bolsevik párt rövid története.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!