Kútamnesztiát hirdetne a kormány

2020. november 18. 16:32

A vízgazdálkodási törvény módosításával a korábban illegálisan létesített öntöző kutak szabályossá tételét oldanák meg.

2020. november 18. 16:32
null

Nagy István agrárminiszter az Országgyűlésben elhangzott expozéjában elmondta, hogy a felszíni vízkészlet nem elegendő az öntözési igények kielégítésére, mivel sok helyen nem, vagy drágán lenne elérhetp a vízfelszín alatti vízkészlet használata. Tekintve azonban, hogy ezen kutak engedélyeztetése bonyolult és drága volt, több tízezer illegális öntöző kút létesült, amelyek szabályossá tétele megoldatlan probléma.

A vízgazdálkodási törvény módosítása most ezen a helyzeten változtatna, valamint az ötven méternél nem mélyebb, az első vízzáró réteget el nem érő mezőgazdasági öntözési célú kutak esetében nem írná elő az öntözési igazgatási szerv hatáskörébe tartozó engedélyeztetést.

Felszín alatti vízkivételt biztosító kút csak olyan területeken létesíthető, ahol a vízkivétel az ivóvízbázisokat, karszt- vagy rétegvízkészletet nem érinti.

Az ellenzéki pártok eltérően reagáltak a javaslatra. A Jobbik támogatja, de nem értik, miért várt a kormány a helyzet rendezésével mostanáig. Az MSZP ökológiai szempontból hiányolja a javaslatból a kutak vízkivételi mennyiségének szabályozását, a DK pedig azt szeretné, hogy a kútamnesztia egyszeri eset legyen, azt követően pedig csak világos szabályok alapján létesüljenek új kutak.

Nagy István agrárminiszter zárszavában közölte: az érintett kutakra úgynevezett okosórákat telepítenek majd, amelyek segítségével naprakész adatokkal rendelkezhetnek a vízhasználatról.

(Nyitókép forrása: youtube.com)

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Megtalálta
2020. november 19. 12:56
Ez a kútregisztrációs-kútengedélyeztetéses-kúthasználatkorlátozásos jogszabály is egy zseniális EU-s vízgazdálkodási jogharmonizációs kötelezettség eredménye. Olyan is. Lehet itthon patkolni, ha nem akarjuk, hogy mindenki "illegalitásba" vonuljon a fúrt kútjával.
kérdés
2020. november 18. 22:49
Mi már nyaggattuk a jegyzőt, hogy mi legyen az engedélyeztetéssel, de itt mindenki kivár. Minden háznál van ásott kút, régebbről. Mindenki abból locsol.
kérdés
2020. november 18. 22:47
"Okos karókkal fogadnám az ilyen ötletelőket" - mondja a Férjem.
Ernie Pantuso
2020. november 18. 21:07
Nem vagyok egy vízgazdálkodási szakember, de ha a kutamból meglocsolok annak legalább 80%-a a talajon át visszajut megszűrve ugyan abba a földalatti víztározóba ahonnan kiszívtam. Ami meg kipárolog, a növények levelén keresztül is az meg felhő formájában ismét visszakerül a földbe. Kb jót teszek, mert a vízet átsíűröm a talaj rétegein a saját pénzemen. Már ezt is sajnálják tőlünk? Okos vízóra. Anyátoknak. Inkább azt a temérdek pénzt amit ennek a kifundálásába beleöltök adjátok oda az agráriumnak, azt majd ők megoldják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!