GRECO-jelentés: Nem megfelelőek a magyar korrupcióellenes intézkedések

2020. november 17. 11:36

Öt évvel ezelőtt a GRECO 18 ajánlást tett Magyarországnak, ezek közül a magyar kormány ötöt hajtott végre.

2020. november 17. 11:36

A Korrupció Elleni Államok Csoportja (Group of States against Corruption – GRECO) kedden nyilvánosságra hozta a legfrissebb jelentését, amely szerint Magyarországon a két évvel ezelőtti értékeléshez képest szinte semmilyen előrehaladás nem állapítható meg – írta a Telex. A GRECO az Európa Tanács által létrehozott antikorrupciós szervezet, amelynek 49 ország között a tagja Magyarország is. Ez a szervezet rendszeres ajánlásokat tesz arra vonatkozóan, hogy hogyan csökkenthető a tagországaiban a korrupció kockázata, emellett ezeknek az ajánlásoknak a végrehajtását is ellenőrzi.

Öt teljesen, négy részlegesen végrehajtott ajánlás   

A legfrissebb jelentés a Hvg.hu összefoglalója szerint arra jutott, hogy a 2015-ben megfogalmazott ajánlások közül ötnek felel meg Magyarország. Négy további ajánlás esetében számolnak be arról, hogy azokat részlegesen végrehajtotta a kormány.

Az országgyűlési képviselőkre vonatkozóan nem történt előrelépés abban, hogy

– nagyobb átláthatóságot és konzultációs lehetőséget kellene biztosítani a jogalkotási folyamatban;

– szükség volna egy megfelelő lobbitörvényre is, amely gátat szabna a lobbisták túl nagy befolyásának;

– a vagyonnyilatkozati rendszer egységesítésre és reformra szorul;

– az összeférhetetlenségi szabályok megsértése ellen szükséges lenne egy olyan magatartási kódex kidolgozására;

– felül kellene vizsgálni a túl széles körű mentelmi jogot.

A bírákra vonatkozó ajánlások közül három ajánlás teljesítésére vár a szervezet. A legfontosabbnak azt a kettőt tartják, amelyek az Országos Bírósági Hivatal elnökének a hatáskörére (azon belül a bírói kinevezésekre és a mandátumok meghosszabbítására való befolyására) vonatkoznak. Az ügyészekkel, ügyészséggel kapcsolatban megfogalmazott ajánlások terén ugyan a GRECO üdvözölt egy, a fegyelmi eljárások terén életbe lépett módosítást.

A GRECO a jelentés szerint azt várja, hogy Magyarország legkésőbb 2021. szeptember 30-ig számoljon be a még mindig függőben lévő ajánlások megvalósításáról – írja a Telex.

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gullwing
2020. november 17. 14:50
És ki nem szarja le ezeket?! Megint egy vizgerebjéző szervezet akinek nincs más dolga csak a lóvé elköltése faszságokra.
balbako_
2020. november 17. 14:35
Gondolom a választás tisztasága hatalmazta fel őket arra, hogy ajánlásokat -ultimátumokat - fogalmazzanak meg más országokkal szemben. Ó Amerika!
LuiPadre
2020. november 17. 14:26
Sajnalom a gyerekeiteket vagy leendo gyerekeiteket. Azt tanuljak a szuleiktol, hogy amig mas is lop, addig neked is szabad.
Senye Péter
2020. november 17. 14:22
De sokan megélnek abból, hogy jelentéseket írogatnak Mo-ról és más országfokról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!