Antiszemitizmussal vádolja Orbánt Martin Schulz, a kormányfő tiltakozik

2020. november 30. 10:14

A német szocdem politikus magyar kormányzati antiszemita kampányokról beszélt; Orbán válaszlevelében azt írta: „elképzelhetetlen Magyarországon az, ami Németországban ma is megtörténhet, zsidó személyek nyílt zaklatása és bántalmazása”.

2020. november 30. 10:14
null

Martin Schulz német szocdem politikus, aki 2012 és 2017 között az Európai Parlament elnöke volt, a minap kemény szavakkal ítélte el a magyar kormány tevékenységét.

Schulz: Lengyelország és Magyarország „addig szuverének, amíg nem az európai jogról van szó”

Az újabb uniós viták kapcsán a Deutschlandfunk rádiónak azt nyilatkozta: „Két kormányzat van, ami évek óta úgy állnak az EU-hoz, hogy »menekültek, kösz, nem; pénz, kösz, igen; jogállamisági elv, kösz, nem; pénz, köszi, igen«. Ez a politika nem teszi lehetővé az EU tartós egységét, és azt hiszem, ezért keménynek kell maradnunk”.

Schulz azt is kijelentette: Lengyelország és Magyarország „addig szuverének, amíg nem az európai jogról van szó”; és a menekültpolitikában is világos döntések születtek.

A német politikus arra is kitért a magyar viták kapcsán, az újságírónak válaszolva: „Ha ön mint Soros úr egy magánegyetemet működtet, melynek tananyaga nem felel meg a kormányzatnak, akkor a kormány antiszemita kampánnyal fogja önt kiűzni az országból. Ez nem olyan jogállam, amilyennek azt elképzeljük.”

Orbán: Németország pénzt keres rajtunk

Orbán Viktor levélben reagált Martin Schulz kijelentéseire. Szerinte a szocdem politikusnak nincs igaza, „mert állításával ellentétben a magyar sajtó szabadabb és sokszínűbb, mint a német”. Antiszemitizmus ügyben pedig Orbán szerint „elképzelhetetlen Magyarországon az, ami Németországban ma is megtörténhet, zsidó személyek nyílt zaklatása és bántalmazása. Schulz úr éveken át támadta Magyarországot, mert megvédi határait, és nem fogad be bevándorlókat. Pedig a két dolog közötti összefüggés nyilvánvaló”.

A miniszterelnök szerint „legnagyobb lódítása az uniós pénzalapokra vonatkozik. Schulz és sok más német is úgy tesz, mintha ők pénzt adnának a szegényebb országoknak, és nettó befizetők lennének. Pedig éppen fordítva igaz: ők az egységes piacnak nevezett európai gazdasági rendszer nettó haszonélvezői. Az egységes piacon megtermelt profitjuk egy részét adják vissza a többi tagállamnak az Európai Unió költségvetésén keresztül, aminek nagyobbik része ismét náluk szokott kikötni.”

Orbán kifejtette: „Ez az európai gazdasági erőviszonyok realitása, és nekünk ezzel kell együtt élni. De súlyos hipokrácia, ha egyes német politikusok azt várják tőlünk, hogy ezért még hálásak is legyünk. Magyarország esetében az Európai Unió gazdagabb államai élükön Németországgal évente körülbelül 6 milliárd eurót visznek el különböző jogcímeken. Eközben Magyarország az unió költségvetéséből körülbelül évi 4 milliárd eurót kap”.

A kormányfő hozzátette: „A helyzet világos. Németországnak nem pénzébe kerül Magyarország uniós tagsága, hanem Németország pénzt keres rajtunk. Ráadásul ez a német fölény nem a németek nagyobb szorgalmának vagy tudásának köszönhető. Egyszerűen azért van így, mert Magyarország szovjet megszállás alatt élt, Németországnak pedig csak a harmada. Nyugat-Németország 45 évig tőkét halmozhatott fel, mialatt bennünket a szovjet-kommunisták folyamatosan kifosztottak”.

Válaszlevelében arról is írt: „Az örökölt nyugati versenyelőny csökken, mert Közép-Európa felzárkózik, és a 2020-as évek végére - részben az Európai Unió konvergenciapolitikájának köszönhetően - beáll az egyenlő versenyhelyzet. Addig is több önuralmat kérünk Schulz úrtól és elvbarátaitól”.

Összesen 218 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aerion
2020. december 01. 10:44
Ennek a pasasnak még az érettségije sincsen meg, úgyhogy tökéletesen alkalmas volt szociáldemokrata pártelnöknek és az Európai Parlament vezetőjének.
Sulammit
2020. november 30. 18:40
Így kell ezt! Azonnal reagálni, azonnal visszavágni az igazságot a képébe vágni ennek az alkoholista rágalmazónak.
Csallokoz
2020. november 30. 18:30
Ki ez a Schulz? Ja, aki nem tudott leérettségizni? Na, erre emlékszem.
Feltuki és Gogylász
2020. november 30. 15:42
Ez az a Schulz akinek az apja virtigli kápó volt? Tényleges kápó...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!