Orbán Viktor bejelentésére érhet véget az „őrület” a használt lakásoknál

2020. október 11. 08:58

Érdemben bővülhet a kínálati oldal az öt százalékos áfával.

2020. október 11. 08:58
null

Hatalmas lendületet vehet a hazai ingatlanpiac annak köszönhetően, hogy a kormány visszavezeti az új lakások öt százalékos áfáját jövőre. A piaci szereplők által régóta várt intézkedés nyomán végre érdemben bővülhet a kínálati oldal, 10 éves időtávon akár 100-200 ezer új lakás zúdulhat a piacra. Ez a volumen pedig már alkalmas lehet arra, hogy a használt lakások árazásánál sok esetben megfigyelhető anomáliát háttérbe szorítsa, szerencsés esetben szinte teljes egészében megszüntesse Budapesten – írja elemzésében a Portfolio.

A koronavírus megjelenésekor a fővárosi lakáspiacot már az áremelkedés dinamikájának lassulása, a tranzakciószámok visszaesése és az átlagos értékesítési idők növekedése jellemezte. A járvány első hullámának berobbanásakor, a szigorú korlátozó intézkedések bevezetésekor viszont hiába vizionáltak sokan látványos lakásáreséseket, erre a mai napig nem került sor – írja a Portfolio. Hozzáteszik: ebben természetesen fontos szerepet játszottak a gyorsan meghozott kormányzati intézkedések, a partszélre húzódó eladók, a fedezékbe vonuló vásárlók és az új, vagy jó minőségű használt ingatlanok rendkívül szűkös kínálata. Utóbbiban hozhat érdemi változást Orbán Viktor szerdai bejelentése, amely szerint 2022. december 31-ig megkezdett építkezések esetében öt százalékos lesz a lakásépítések áfája.

Fotó: A LAKÁS 2019 Kiállításon a Millenáris parkban március 29-31. MTVA/Bizományosi: Balaton József

 

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fepe
2020. október 11. 18:27
Mindenki sír otthon ücsörögve a saját lakásában, hogy ebben az országban lehetetlen saját lakást venni. :D Hát nekem van 2 is. Lehet veszek lassan egy 3.-at is...
Gregorius
2020. október 11. 17:13
Találtam pár 2018-s adatot az uniós fővárosok átlagos négyzetméter árairól. Nos, elég hátul vagyunk, Szófia, Riga pl. mögöttünk van. A legdrágábbak Párizs, Bécs, Prága...Az átlagfizetések valamit kozmetikáznak a dolgon, de a lényegen nem változtatnak.
békalepcse
2020. október 11. 15:06
Amennyiben valaki házra vágyik, annak célszerű a mesterségekben képeznie magát, különben vagy a gatyája meg rá, vagy az élete. 25 évvel ezelőtt vettem egy romos kis házat, tódozgattam foltozgattam, saját kezüleg így most van egy 100+millás házunk. A tanyát szintúgy. Csak saját munkával lehet normál fizetés mellett álomháza az embernek, de ez a fejlett nyugaton sincs másként.
Héja
2020. október 11. 13:19
a CSOK-osoknak 5 %-os ÁFÁt se kell fizetni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!