Csaknem hárommilliárd forintos támogatásban részesül az onkológiai intézet

2020. október 12. 12:42

Kásler Miklós elmondta, hogy az Országos Onkológiai Intézet az egyetlen olyan intézmény Közép- és Kelet-Európában, amely az európai akkreditáció végeredményeként a legmagasabb szakmai besorolást kapta.

2020. október 12. 12:42

Csaknem hárommilliárd forintos orvostechnológiai eszközfejlesztés valósul meg az Országos Onkológiai Intézetben (OOI) – közölte az emberi erőforrások minisztere hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Kásler Miklós elmondta, az Egészséges Budapest Programban (EBP) beruházásainak részeként 1,9 milliárd forintból onkológiai terápiás eszközök, míg egymilliárd forintból mellkassebészeti eszközök és berendezések vásárlására nyílt lehetőség. A miniszter kitért arra, hogy az OOI több évtizede a magyar onkológia szervezési, módszertani, epidemiológiai és kutatási-oktatási központja. Az intézet állította össze 1993-ban a magyar nemzeti rákkontroll programot, amelyet folyamatosan megújítottak, és ez a program a magyar népegészségügy meghatározó programja is. Az OOI az egyetlen olyan intézmény Közép- és Kelet-Európában, amely az európai akkreditáció végeredményeként a legmagasabb szakmai besorolást kapta, és ez tette lehetővé azt is, hogy az intézet megszervezze és létrehozza a Közép-Európai Onkológiai Akadémiát – mondta az onkológus professzor.

Kásler Miklós a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban újságírói kérdésre megerősítette, hogy megkezdődött a Richter gyógyszercég által – generikumként – előállított remdesivir hatóanyag klinikai vizsgálata, kipróbálása. Mint mondta, még márciusban elkészült a járvánnyal kapcsolatos diagnosztikai és terápiás eljárásrend, ez utóbbiban mind a favipiravir, mind pedig a remdesivir hatóanyag szerepelt. A remdesivir hatóanyagú gyógyszer klinikai vizsgálatában a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, a Szent János kórház és négy orvosegyetem vesz részt – mondta a miniszter.

(MTI)

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2020. október 12. 15:02
És ne feledjük, hogy eddig ő volt az igazgatója. :-))))))))) Persze ez nem von le semmit az értékéből. Tényleg megérdemli a támogatást. Emlékszem, hogy néha ha bementem, minden rendesen működött. Meg volt szervezve. Rend volt.
Pandaka pygmaea
2020. október 12. 13:33
Dehátromokbanazegyészségügy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!