Potápi: Radikális nemzetpolitikai váltás történt tíz éve

2020. augusztus 16. 14:04

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára úgy látja, hogy tíz éve nem egyszerűen kormányváltás, hanem radikális irányváltás történt Magyarországon.

2020. augusztus 16. 14:04

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára úgy látja, hogy tíz éve nem egyszerűen kormányváltás, hanem radikális irányváltás történt Magyarországon, aminek legláthatóbb jele a nemzetpolitika. Potápi Árpád János vasárnap Bátaszéken, a Bátaszéki Székelyek Baráti Köre által rendezett józseffalvi búcsún hozzátette: az Országgyűlés 2010. május 26-án fogadta el a kettős állampolgárságról szóló törvényt, ennek köszönhetően mára több mint egymillió-egyszázezren kapták meg a magyar állampolgárságot. Ezzel lehetőséget teremtettek arra, hogy minden magyar közjogi értelemben újra a magyar nemzethez csatlakozzon – hangsúlyozta az államtitkár a város művelődési házának udvarán tartott ünnepségen.

Emlékeztetett arra is: az alaptörvény kötelezővé tette a mindenkori magyar kormánynak, a magyar államnak, hogy a határon túli magyarsággal foglalkozzon. 2014-ben és 2018-ban már a kettős állampolgársággal rendelkező magyarok is szavazhattak, így az Országgyűlést „nemzetgyűlésnek is felfoghatjuk”, hiszen – mint mondta – a törvényhozásban így az egész nemzet képviselve van. Az államtitkár – aki köszöntötte azokat a székelyföldi, Hunyad megyei és al-dunai székelyeket is, akik a koronavírus-járvány miatt nem tudtak Magyarországra jönni – kiemelte: a találkozó jó lehetőség arra is, hogy azokra az őseinkre emlékezzünk, „akik az elmúlt száz évben is vállukon vitték az országot, és akik a bukovinai székelységet megtartották”. Ilyen kiemelkedő személyiség volt Németh Kálmán, aki 1936-ban lett Józseffalva plébánosa, összefogta az öt bukovinai falut, és „kiutat mutatott a reménytelenségben” – mondta.

Potápi Árpád János felidézte, hogy az 1785-ben alapított Józseffalva volt a legkisebb település az öt bukovinai székely falu között. A község életében kiemelkedő esemény volt Szent István napja, amikor a búcsút tartották. Molnár Péter, a székely baráti kör elnöke az MTI-nek elmondta, a Józseffalváról származók közül 1945-ben sokan Bátaszéken találtak új otthonra. A 115 tagú baráti kör harmadik éve ünnepli meg a hagyományos Szent István-napi búcsút az ünnepnaphoz közel eső vasárnapon. Idén a letelepedés 75. évfordulóján – székely szokás szerint – keresztet állítottak az épülő székely közösségi ház udvarán, az épület kialakításához a nemzetpolitikai államtitkárság 30 millió forintos támogatást ad.

(MTI)

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gin74tonic
2020. augusztus 17. 06:53
Igazabol meghatarozhatatlan ki a magyar, csak egyvalamit nem szeretnek ezzel kapcsolatban: hogy Kover Laszlo mondja meg ki az.
pemete jakab
2020. augusztus 16. 22:01
"A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára úgy látja, hogy tíz éve nem egyszerűen kormányváltás, hanem radikális irányváltás történt Magyarországon." Hát az biztos: elindultunk vissza az '50-es évek felé. Már csak a nyílt terror hiányzik a hatalom részéről.
BőröndÖdön
2020. augusztus 16. 18:46
Nagyon kellenek a határon kívüli szavazatok...
gin74tonic
2020. augusztus 16. 18:18
Potapi... eh. Az a baj ezekkel a politikusokkal hogy nem 50 evessen szuletnek, igy az ember ismeri ennek a joembernek is a viselt dolgait meg anno Bonyhadrol. na de, megutotte a fulem ( oke, szemem ) a "nemzetgyules", meg "akik az elmult szaz evben a hatukon vittek.." jaj. Eloszor is, el kene szakadni ettol a "faji alapu nemzet" illetve "etnocista" megkozelitestol, mert hosszu tavon bevisszuk magunkat vele ujra a zsakutcaba, mert " a ki magyar?" kerdesnel maris osszeomlik az egesz. ( a Potapi pl osmagyar nev? Vagy a Nemeth, vagy a Bayer, vagy netan a Kasler? ) magunkat, Magyarorszagot es a magyarsagunkat egy sokkal befogadobb szemlelettel kene meghatarozni, mondjuk olyan belga vagy osztrak modon. Emlitett orszagoknak nincs peldaul sajat nyelvuk ( flamandul, franciaul illetve nemetul beszelnek ) de senki nem gondolna hogy ezert - vagy ennek ellenere - ok nem belgak vagy osztrakok. Persze mikor magukra hagyjuk oket akkor egybol flamandok, vallonok illetve svabok, stajerok vagy 'urab bocsa' nemetekke valnak de ha a negy fal kozott teszik hat akkor tegyek, kifele mindig egyseget mutatnak, en peldaul soha nem hallottam flamand-spanyol targyalasokrol vagy stajer-francia csucsrol. MI LENNE HA legyen az magyar aki annak vallja magat, legyen az magyar aki itt fizet adot ( nem esik le a "kozelkulfoldi vallalkozok" ujjarol sem a gyuru ha neha jelkepessen adot fizetnek, mutatva osszetartozasunkat ) vagy peldaul legyen az magyar aki ugy gondolja hogy o magyar szeretne lenni es megindokolni sem kene. Utlevelet, szavazati jogot persze csak akkor kaphat ha minden torvenyes eloirasnak megfelel es FIZET adot ami BP re folyik be. Az Erdelyi autonomia lovan is forditva ulunk: ha letrejonne a senki altal nem kivant ( kivetel magyar kormany ) automiai onkormanyzat a harom szekely tobbsegu megyeben ( Kovaszna, Maros, Hargita ) azzal meg is adnank a kegyelemdofest az autonomian kivul rekedt magyaroknak ( mert akkor azokon a reszeken mar felvetes szintjen sem lehet beszelni majd magyar jogokrol ) es az azon belul eloknek is, mert mit csinal a szekely gyerek ha nem tud romanul? vagy megtanulja a romant vagy elmegy a vilagba - szerencses esetbe Magyarorszagra. Szerintem ( es a Romaniaban lako szekelyeknek es magyaroknak a tobbsege is igy gondolja, toluk tudom ) inkabb nyitni kene roman nyelvu iskolat Bekescsaban, Debrecenben, szerb nyelvut Szegeden. Idevonzanank az ott elo magyarokon kivul az ott elo es tanulni, okosodni vagyo helyi nemzetisegueket is ( egyfajta agyelszivaskent is fel lehet fogni ) az Erdelyi, Delvideki magyar gyerek meg inkabb itt tanuljon romanul meg szerbul mint Bukarestben vagy Belgradban, ha utanna haza is megy akkor is szovodott kapcsolata az anyaorszagaval es ez erosebb kotes mint a kormanypropaganda. Tobbit gondoljatok tovabb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!