Világgazdaság: átrajzolta a hitelpiacot a babaváró támogatás

2020. július 27. 07:12

Tíz hónap alatt 722 milliárd forintra nőtt az érintett családoknál lévő állomány.

2020. július 27. 07:12

Nagyon szép karriert futott be történetének első évében a gyermekvállalást ösztönözni hivatott, állami támogatású babaváró konstrukció, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a tavaly júliusi indulás és az idén május vége között 722,1 milliárd forintra nőtt az érintett családoknál lévő állomány, ami a lakosságnál lévő teljes hitelmennyiségnek már a 9,7 százalékát tette ki – írta a Világgazdaság hétfőn. A lap hozzáteszi, hogy a babaváró megjelenése szinte minden fontosabb lakossági hiteltermék részesedésénél csökkenést hozott a májusig számolt egy évben: a lakáshitelek súlya 54,7-ről 50,4 százalékra, a szabad felhasználású jelzáloghiteleké 15,3-ről 11,6 százalékra olvadt a háztartások portfóliójában. Csak a személyi kölcsönöknek sikerült szinten tartaniuk a részesedésüket, az változatlanul 12,4 százalékos.

A támogatott konstrukció gyors előretörése érthető, hiszen a tavaly júliusi megjelenés óta ritkán csökkent 50 milliárd forint alá az új szerződések havi mennyisége. A koronavírus-járvány által leginkább érintett áprilisban és májusban is rendre 46 milliárd forint feletti értékben születtek babaváró szerződések – írta a lap. A Világgazdaság szerint ha a jelenlegi trendek folytatódnak, akkor decemberre a babaváró állománya akár már a szabad felhasználású jelzáloghitelekét és a személyi kölcsönökét is meghaladhatja.

(MTI)

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Royce2.0
2020. július 27. 11:36
Már csak a bankrendszert kéne kihagyni a bulikából. Mivel már úgyis minden digitális, simán folyósíthatná a hitelt, meg vasalhatná be a törlesztőket a NAV...
nemecsekerno_007
2020. július 27. 11:28
Igen, az ilyenekkel nem tudnak mit kezdeni az ellenzéki pártok. Tiltakozhatnának úgy, hogy a szavazóik lemondanak a családi adókedvezményről, a bababáró hitelről, a gépjárműtámogatásról, meg hasonlókról. Ha már O1G, akkor a pénzt se kéne tőle elfogadni.
olajfa1
2020. július 27. 10:59
Ez a legbiztosabb állami befektetés! Sírnak is e miatt az ál-liberálbolsu fasiszta banda.
Leo3
2020. július 27. 10:40
Ballibek legnagyobb sajnálatára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!