Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

A tagállamok vezetői a keretköltségvetésről és a helyreállítási alapról folytatnak vitát az uniós csúcstalálkozón

2020. július 17. 07:27

1074 milliárd eurót javasolnak az EU hosszú távú célkitűzéseinek megvalósítása és a helyreállítási terv teljes egészének megőrzése érdekében.

2020. július 17. 07:27

Az Európai Unió tagországainak vezetői a 2021-ben kezdődő hétéves EU-költségvetésről és a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk helyreállítását célzó pénzügyi csomagról tárgyalnak ma Brüsszelben.

Az Európai Bizottság Új Nemzedék EU (Next Generation EU) néven 750 milliárd eurós csomagot mutatott be. A hétéves költségvetésre épülő pénzalapból finanszíroznák az uniós szakpolitikákat, továbbá hitelgaranciaként szolgálna a tagállamok számára, és beruházásaikat is ösztönöznék belőle.

A 2021-2027-es uniós költségvetésre vonatkozóan Charles Michel, az állam-, illetve kormányfőket magában foglaló Európai Tanács elnöke a múlt héten mutatott be új javaslatot, 1074 milliárd eurót javasolt az EU hosszú távú célkitűzéseinek megvalósítása és a helyreállítási terv teljes egészének megőrzése érdekében. A tanácsi elnök a költségvetési szabályozás részeként arányos intézkedések meghozatalát helyezi kilátásba az uniós források nem megfelelő felhasználása vagy az uniós értékek tiszteletben tartásának elmaradása esetén.

Michel a tagállamok vezetőinek küldött meghívólevelében kiemelte, hogy a megállapodás megkötése kemény munkát és politikai akaratot igényel. Működőképes megoldásokat kell találni, és lehetőleg még a hét vége előtt közös nevezőre kell jutni az unió teljes lakosságának érdekében – szögezte le az Európai Tanács elnöke.

(MTI)

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2020. július 17. 09:36
Jaha... Úgy tűnik, előbújik egy régi és ismerős helyzet: elapad a támogatás az EU-tól és még nekünk kell eltartani a gazdagabb országokat...
dick52
2020. július 17. 09:31
Ha valaki kiejti a száján, hogy hitel komolyan mondom lelököm a tizedik ről!
Falfirka
2020. július 17. 09:29
nem értem Orbánon kívül 26 ország akarja ezt a hitelt? miért? iszonyú káros, miért nem látják mások? még keményebb feltételeket kellett volna szabni! rosszul vagyok a gondolatától is!
popzene
2020. július 17. 08:10
Orbán sohase fog beleegyezni a közös hitelfelvételbe!! :)))))))))))))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!