Júliustól jönnek az új alapanyagú 100 forintosok

2020. június 03. 16:38

A jelenleg használt 100 forintosokkal továbbra is lehet majd fizetni.

2020. június 03. 16:38

„Július 1-től forgalomba kerülnek az új alapanyagú 100 forintos érmék, a jelenleg használt 100 forintosokkal továbbra is lehet majd fizetni” – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán a honlapján.

A jegybank tavaly október 1-jén új, korszerűbb alapanyagú 100 forintos érmét bocsátott ki. „Az új érmék külső megjelenése és legfontosabb paraméterei (például átmérő, vastagság) változatlanok, az alapanyaguk azonban acél helyett réz-nikkel-cink ötvözet, amely az automatákban stabilabb működést biztosít” – tették hozzá. Közölték, hogy az érmeelfogadó automaták felkészítése az új 100 forintosok kezelésére már az elmúlt év októberétől megkezdődött, azonban az érmék ezt követő, tényleges forgalomba hozatalát a tervezett májusi időpontról a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetre tekintettel az MNB 2020. július 1-re halasztotta.

Az új alapanyagú érmék a készpénzforgalmi igényekhez igazodva, fokozatosan terjednek majd el, ennek elősegítése érdekében a jegybank a jövőben már kizárólag új alapanyagú 100 forintos érméket hoz forgalomba.

Az MNB felhívja minden olyan érmeelfogadó automata üzemeltető figyelmét, hogy készítsék fel a berendezéseiket az új 100 forintos érmék elfogadására annak érdekében, hogy a lakosság számára ne okozzon problémát az automaták használata. Az új alapanyagú 100 forintosok automatákban történő elfogadásához szükséges beállítások elvégzéséhez az üzemeltetők az MNB-től tesztérméket igényelhetnek egyszerű címletváltás keretében. „A tesztérmék átvételének módjáról és az új alapanyagú 100 forintosokkal kapcsolatos további részletes információk az MNB honlapjának Bankjegy és érme oldalán találhatók” – írta a jegybank.

(MTI)

Nyitóképünkön az új 100 forintos gipszmodellje látható. A kép forrása: MTI.

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
scion
2020. július 27. 08:02
ideje lenne már az egész valutát leváltani, szarrá inflálódott, új forint kéne pár nulla levágásával.
3M..
2020. június 03. 18:18
"Megszavazva: tűzfegyverré minősítik a gáz- és riasztófegyvereket, nehogy meg tudjuk védeni magunkat." https://kuruc.info/r/2/213254/ Szebb Jövőt!
Akitlosz
2020. június 03. 18:09
"Korszerűbbként" hivatkoznak az új érmére, holott ilyen anyagú érmék már a jelenlegi százforintos 1997-es bevezetése ELŐTT is forgalomban voltak és vannak ma is. 1997-ben akkor miért cserélték le erre az ezek szerint már akkor is korszerűtlenebb anyagúra a százforintost? Mert összetévesztették a 20 forintossal mi? Legalábbis akkoriban ez volt a gagyi indoklásuk.
Akitlosz
2020. június 03. 18:06
Kár. A régi százas kitűnő mágnesek teszteléséhez és fémdetektorok megőrjítéséhez. Százforintosokat nem tilos bíróságokra, repülőterekre stb. bevinni, de a biztonsági szolgálat akkora jelzést kap tőlük, mintha fegyver lenne az embernél. Különben érdekes és nem gyakori, hogy egy kis értékű fémpénzt drágább alapanyagból akarjanak gyártani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!