Globsec: A magyarok nagy többsége a liberális demokrácia híve

2020. június 24. 12:15

A nemzetközi think tank felméréséből legalábbis ez derül ki – írta meg az Euronews.

2020. június 24. 12:15

Tíz kelet-európai országból négyben az emberek kevesebb mint fele támogatja a liberális demokráciát mint politikai rendszert: ez a négy állam Bulgária, Lettország, Litvánia és Szlovákia – derül ki a Globsec nemzetközi think tank felméréséből. Bulgáriában a válaszadók 45 százaléka szerint tesz jót az országnak, ha „erős és határozott vezetője van, akit nem befolyásolhatnak parlamenti választások”. A politico.eu-n megjelent kutatás még egy érdekes eredményt hozott: a magyarok nagy többsége, 81 százaléka ennek az államberendezkedésnek a híve – holott a jelenlegi kormány éppen az ellenkezőjét, bevallottan illiberális államot épít –, és ebben csak az osztrákok előznek meg bennünket.

A jelentés készítői hangsúlyozzák: a liberális demokrácia támogatottságát nem feltétlenül befolyásolja az, hogy a szóban forgó államban jelenleg milyen a demokrácia minősége. Erre is jó példa Magyarország, de Lengyelország is – írják. A felmérés készítői azt is megkérdezték a kutatásban részt vevőktől, hogy szerintük a nyugati befolyás veszélybe sodorhatja-e nemzeti értékrendszerüket, identitásukat. Ausztriában, Szlovákiában és Magyarországon meglehetősen kevesen, a válaszadók egynegyede felelt erre igennel, Szlovákiában viszont 50 százalékuk. A bevándorlókat a magyarok 52, a szlovákoknak és a cseheknek viszont 72 százaléka tartja „lehetséges veszélyes tényezőnek” – közölte az Euronews.

(kép forrása: Új Szó)

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lendvaiildiko
2020. június 30. 09:47
Tegnap egy hűtetlen IC kocsiban utaztam. Egy gömbölyű nyugdíjas hangosan felkiáltott: Mikor érjük el nyugatot, németországot, mikor lesz itt a 20. század? Én - szintén nyugdíjas - csak annyit tettem hozzá: Isten adja, hogy NE érjük el, azt, amit a nyugat, amit németország most magáé mondhat. És jól éreztem magam a hütetlen IC kocsiban...
kaltran
2020. június 28. 21:28
A globsec, egy tót baromság. Kit érdekel?
Béna Géza
2020. június 26. 15:13
Hé faszkalapok amerikára vessétek szemeitek ott most dúl a demokrácia gondolom ti is amerikás demokráciáról álmodoztok úgy legyen pusztuljon a férgese
Andilla
2020. június 25. 17:50
Ez a felmérés egy nagy baromság. Maga ez a kérdés egy érvelési hiba, hamis választás - azt hiszem, úgy hívják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!