Fischer Ádám szerint a trianoni emlékezet önbecsapás

2020. június 04. 11:46

A karmester szerint „a mai rendszer ugyanakkor Trianon vívmányainak köszönheti ideológiáját, az ő központilag vezényelt gyászuk hazug”.

2020. június 04. 11:46

Hazug a kormány központilag vezényelt gyásza Trianonról – mondta a HVG-nek a karmester. Fischer Ádám egy osztrák lapnak nemrég azt mondta: „a magyar kormány hálát adhat Trianonért”. Fischer kérdésre válaszolva kifejtette, hogy ha Budapesten lenne június 4-én, nem zavarná meg a gyászpercet. „Ha valaki gyászolni akar, gyászolhasson” – mondta hozzátéve, hogy szerinte „a mai rendszer ugyanakkor Trianon vívmányainak köszönheti ideológiáját, az ő központilag vezényelt gyászuk hazug.

Az interjúban később arról beszél, hogy megérti, hogy az emberek ragaszkodnak bizonyos legendákhoz, amelyek elviselhetővé teszik a hétköznapokat, de úgy érzi, szólnia kell: „a trianoni emlékezet önbecsapás”. Úgy fogalmazott, hogy „egy hazugságban él az ország, és vakká vált arra, amikor magukat kereszténynek mondó politikusok a tanítást meghazudtolva menekülteket éheztetnek”.

(Nyitókép: Fischer Ádám Kossuth-díjas karmester vezényletével az Európai Unió hivatalos himnuszát, Beethoven Örömódáját énekelve tiltakoznak civilek 2014. június 21-én este a fővárosi Szabadság téren a német megszállás áldozatainak emlékére tervezett emlékmű ellen.)

Összesen 213 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Amondó
2020. június 06. 16:26
A maestro lekezelő és - finoman szólva - barátságtalan megnyilvánulása ellenére legyünk tárgyilagosak. A magyarság számára a "nemzet" és a nemzet birtokolta "terület" nem választható el egymástól, méghozzá már legalább 1100 éve. (Minden jel szerint már sokkal régebb óta, mert a nevezetes "Honfoglalás" csak az utolsó kárpát medencei magyar betelepülés volt.) Egyébként a legtöbb nép őshazájából felkerekedve hosszú utat tett meg végleges hazája megtalálásáig. A zsidóság két évezrede elvesztette a területhez kötődés élményét. (Vagy nyűgét?) Ennek egyik mozgatórúgója az időnként elkerülhetetlen fejvesztett menekülés volt. A pogromok minden időben és minden környezetben menetrendszerűen előfordultak. Micsoda véletlen! (Mellesleg a pogromokkal járó vérfrissítéseknek köszönhető a belterjesség miatti kihalás elkerülése.) Tehát tárgyilagosan meg kell értenünk, hogy egy zsidó a legnagyobb jóindulattal sem tudja megérteni a régóta egy helyben lakó nemzetek szülőföld iránti rajongó szeretetét. Ugyanígy a legnagyobb jóindulattal sem tudja megérteni az őslakónak a szülőföld elvesztése, meggyalázása felett érzett végtelen bánatát. Például számunkra nagy derültséget kelt egy egyenlítő közeli lakos rémálma, egy óriáskígyó támadásának veszedelme. Mi lekezelően megmosolyogjuk, pedig számára ez élet-halál kérdése. Már csak annyit várnánk el, hogy fordítva is gyakorolják a tárgyilagosságot.
Welszibard
2020. június 05. 12:09
Fisher Iván szavaihoz vajon mit szólt volna 3 magyar zeneszerző: Bartók, Kodály, Liszt Ferenc? Csakhogy ők zeneszerzők voltak, világhírnevet hoztak a magyar kultúrának és nem a migráns invázióval foglalkoztak.
mustarharmas
2020. június 05. 11:25
Ezeknek a seggfejeknek mindig meg kell szólalniuk, ha nemzeti kérdés jön elő? Mitől ez a kényszer?
ujujuj
2020. június 05. 11:19
Jól van tekintetes művészúr, nem kell gyászolnia trianont. Én sem szoktam megemlékezni a holokausztról, mert engem meg az nem érdekel. Csak nem vagyok akkora bunkó, hogy az évfordulóján az ön orra alá dörgöljem. Még ha tudom is, hogy a hozzá kapcsolódó politikavezérelt gyász hazug.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!