AM: Az európai mezőgazdaság halálos ítélete is lehet az EB Green Deal-javaslata

2020. május 22. 12:04

A klímavédelmi szempontok mögé bújtatott célszámok kivitelezhetetlenek – fogalmazott Nagy István agrárminiszter.

2020. május 22. 12:04

Megoldhatatlan feladat elé állítja a gazdákat az Európai Bizottság által bemutatott Termőföldtől az asztalig, valamint a Biodiverzitás stratégia, az abban foglaltak pedig nem csak, hogy nem teremtenek lehetőséget a gazdáknak, de egyenesen az európai mezőgazdaság jövőjét fenyegetik. Előzetes elemzések szerint a javasolt intézkedések az európai mezőgazdasági termelés 15 százalékos csökkenéséhez vezetnek majd – mondta az MTI-nek Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető hangsúlyozta: a gazdálkodók és az agrártárca is elkötelezett a fenntartható környezet megteremtése mellett, ugyanakkor az Európai Zöld Megállapodás (Green Deal) részét képező javaslatokban környezet- és klímavédelmi szempontok mögé bújva olyan célszámokat írna elő Brüsszel, amelyek kivitelezhetetlenek. Felére csökkentenék például a növényvédőszerek használatát, illetve kötelezően ökológiai termelésbe vonnák 2030-ig az összes mezőgazdasági terület 25 százalékát. Ezek a követelmények nyilvánvalóan teljesíthetetlenek tíz év alatt, alternatív megoldások és módszerek hiányában pedig nem csak az uniós versenyképességet, de akár az élelmezésbiztonságot is veszélyeztethetik.

A javaslat az élelmiszerárak emelkedéséhez vezetne

Ráadásul semmilyen hatástanulmány sem kapcsolódik a stratégiákhoz. Felelős döntést ilyen átfogó és komoly kihatással járó stratégiák elkészítésekor kizárólag olyan vizsgálatok alapján lehet meghozni, amelyek a várható hatásokat megfelelően elemzik – figyelmeztetett a miniszter. Nagy István hozzátette, hogy a javasolt intézkedések az élelmiszer- és az alapanyagárak drasztikus emelkedéséhez vezethetnek, és miután a kereskedelmi ellátási lánc piaci alapon működik, ez utat nyithat az EU-n kívülről érkező élelmiszerek még nagyobb mértékű beáramlásának.

A tárcavezető arra is kitért, hogy nem tisztázott a most megjelent stratégia Közös Agrárpolitikához fűződő viszonya sem. A KAP reform jogszabályi javaslatai alapján a legtöbb tagállam már megkezdte a támogatási rendszer jövőbeni működtetéséhez szükséges, úgynevezett KAP stratégiai tervek előkészítését. Jogilag sem tűnik vállalhatónak az, hogy az Európai Unió azonnal érvényesítse a most megfogalmazott új követelményeket a KAP tervezésben, hiszen akkor olyan követelményeket kérnének számon a tagállamokon, amelyek csak évek múlva hatályba lépő uniós jogszabályokban jelennek meg. Ezzel jelentősen aláásnák a jogbiztonságot, másik oldalról pedig nem biztosítanának kellő felkészülési időt sem a gazdáknak, sem pedig a tagállamoknak.

További források szükségesek az agráriumnak

A magyar kormány mindvégig hangsúlyozta, hogy amennyiben az agrárium környezet- és éghajlatvédelmi terheit növeljük, ahhoz további uniós forrásokat kell biztosítani a Közös Agrárpolitika költségvetésében. A Bizottságnak a Többéves Pénzügyi Keretre vonatkozó, a COVID-19 nyomán felülvizsgált javaslata csak május 27-én jelenik meg, annak elfogadása előtt, anélkül, hogy látnánk a pontos számokat, felelőtlenség ilyen javaslatokat letenni az asztalra – tette hozzá az agrárminiszter.

Nagy István azt is elmondta: az egész világot és az EU-t még inkább sújtó COVID-19 járvány kellős közepén egyértelmű, hogy a Green Deal részét képező javaslatok bemutatását el kellett volna halasztania a Bizottságnak. A Bizottság a járvány kezelése kapcsán komoly hibákat vétett eddig is, miközben a termelők és az egész élelmiszerlánc bizonyította az elmúlt hónapokban, hogy a mezőgazdaság képes folyamatosan biztonságos élelmiszerekkel ellátni az Európai Unió lakosságát. Az Európai Bizottság viszont mostani javaslataival úgy köszöni meg ezt az áldozatos munkát, hogy teljesíthetetlen többletteherrel sújtja a gazdákat – fogalmazott az agrárminiszter. A tárcavezető megerősítette, hogy a hazai, és az európai mezőgazdasági szakmai szervezetek álláspontja szerint is az európai mezőgazdaság jövőjét veszélyezteti Brüsszel a javaslataival. Példaként említette az egyik spanyol mezőgazdasági szervezetet, amely szerint a javaslatok kidolgozásáért felelős ügyvezető alelnök, Frans Timmermans, a mezőgazdaság számára „persona non grata”.

(MTI)

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kriszta67
2020. május 22. 15:17
Ez csak úgy fogadható el, hogy nem engednek be külföldről mást, csakis ilyen szabályok szerint termelt élelmiszert. Majd rongyokban járunk, szamárháton közlekedünk hogy meg tudjuk fizetni. A globális felmelegedés ugye nem áll meg a kontinensek határán, így hazugság az egész.
egyvilág
2020. május 22. 13:46
Egy tömör összefoglaló a globális problémákról, a felmelegedésről: https://egyvilag.hu/temakep/078.shtml
alter_ego
2020. május 22. 12:37
Megy a hiszti a bio-lófasz körül. Nyugodjon le mindenki a picsába, a vegyszerezés szükséges, különben a tetvek és egyéb férgek, valamint a gombák zabálják meg a terményt. Megvannak a megfelelő szabályok a vegyszerezésről, csak be kell azokat tartani. Évtizedek óta használják ezeket, és nem lett beteg az emberiség, nem csökkent az életkor.
bunko_jobbos
2020. május 22. 12:34
1. Azert nagy allatsag az egesz, mert kozben siman lehet barmit importalni kulfoldrol. Braziliaval emlekeim szerint nem reg irta ala az eu a konnyitesi megallapodast. Ez igy csak a sajat embereink szopatasa, nem mas. 2. Szepen illeszkedik a projektbe: ne szaporodjunk, ne termeljunk szendiixidod, meg egyaltalan, ne letezzunk. 3. Az okogazdalkodas elvileg nem rossz otlet. Nemregvolt egy konferencia, amiben mindennki szidta, hogy mennyuvel kevesebbet lehet termelni biomodon. Aztan felszolalt egy termelo, hogy ez nem igaz, csak erteni kell hozza. Ez itt a baj. Importtiltas nelkul ongyilkossag, tiltassal meg oriasi eletminosegromlas, ui sokkal draganb lesz minden. Ja jol dolgozunk, akkor elwrjuk a kommunizmusbeli eletszinvonalat, es majd sorba kell allni husert
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!