Zuhan a forint, az MNB lépéseket tesz

2020. április 01. 15:30

Szerdán már a 369 forintos szintet is elérte az árfolyam az euróhoz képest.

2020. április 01. 15:30

Kedden újabb lélektani szintet tört át a forint árfolyama, története során először gyengült 360 fölé a magyar deviza az euróval szemben. Egyelőre ott sem állt meg a magyar deviza esése, sőt az utóbbi napokban megint alulteljesítőnek látszik a forint régiós összevetésben.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyhetes betéti tender rendszeres meghirdetéséről döntött. Az eszköz a bankrendszer likviditásának 0,9 százalékos alapkamaton való lekötésével segíti a hatékonyabb likviditáskezelést. Az egyhetes betéti eszközt a jegybank minden héten meghirdeti. Az első tender időpontja április 2. csütörtök.

A Magyar Nemzeti Bank kiemelt figyelemmel kíséri a likviditási folyamatok alakulását. Az elmúlt hetek likviditási folyamatai és a likviditás bankok közötti egyenetlen eloszlása egy likviditáslekötő betéti eszköz bevezetését indokolják. Az MNB 2016 őszén a potenciális eszköztár részévé tette az egyhetes futamidejű betéti eszközt, aminek aktiválására most kerül sor. Az egyhetes betéti eszköz a jegybank likviditásszabályozási eszköztárának elemeként hozzájárulhat a bankrendszeri likviditáskezelés hatékonyságának javításához és támogathatja a bankok egynapos betétállományának csökkenését.

Az egyhetes betéti eszköz fix kamatozású és az O/N betéti eszköz -5 bázispontos kamatával szemben 0,9 százalékos alapkamatot fizet. Az eszközt a jegybanki monetáris politikai partnerkör tagjai vehetik igénybe. A betéti tendert a jegybank minden héten meghirdeti, az elszámolás a tender napján történik meg. A tendereken elfogadott ajánlatok mennyiségét a jegybank a mindenkori likviditási folyamatok alapján határozza meg. Az MNB az egyhetes betéti eszközt mindaddig aktívan használja és rendszeresen meghirdeti, amíg azt a likviditási folyamatok indokolttá teszik. Az eszköz paraméterei az MNB honlapján érhetők el. Az első tender időpontja április 2. csütörtök, a tender paramétereit az MNB 12:00 órakor teszi közzé.

(Portfolio)

Összesen 161 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Illieral
2020. április 02. 16:55
Mondjuk nem annyira értettem, ezt eddig se, mert mindenki szív Magyarországon még nem is túl nagy a baj, aztán mégis a Forint zuhan. De most meg több helyen is irják, hogy a magyar gazdaság benne van az első 5 a vírusnak legjobban kitett gazdaságban. (Autóipar, illetve egyéb okok miatt.) Szóval beszoptuk, nem kicsit, hanem nagyon.
Azag Aja
2020. április 02. 08:19
Gyuri bá és elvbarátai benyújtják a számlát az egymillió euróért.
annamanna
2020. április 02. 07:01
"Minden jel arra utal, hogy mélyebb és hosszabb lesz a válság Magyarországon, mint a legtöbb országban Azok az országok, amelyek erősen függnek a koronavírustól szenvedő országokból érkező importtól, és egyben szintén a járvány miatt leállított gazdaságokba exportálnak, mélyebb és elnyújtottabb válságra kell, hogy készüljenek, mint a kevésbé nyitott gazdaságok. Az ING Bank elemzése szerint Magyarország az ötödik legveszélyeztetettebb ország a világon a fenti összefüggés szerint." https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200401/minden-jel-arra-utal-hogy-melyebb-es-hosszabb-lesz-a-valsag-magyarorszagon-mint-a-legtobb-orszagban-423552
Akitlosz
2020. április 01. 21:18
Á és elfogadta! Ezek szerint "latin karakterek". :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!