MSZP: A kormány cserbenhagyta a szociális dolgozókat, az időseket és a családokat

2020. április 08. 13:46

Korózs Lajos szerint a szociális ágazatban tevékenykedők rabszolgaként dolgoznak.

2020. április 08. 13:46

A szociális ágazatban dolgozók, az idősek és a családok nem számíthatnak a kormányra a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben – jelentették ki az MSZP politikusai szerdán. A szocialisták azt szorgalmazzák, hogy az embereknek, a kis- és közepes vállalkozásoknak, valamint az önkormányzatoknak adjanak több pénzt. Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke az MSZP Facebook-oldalán követhető sajtótájékoztatón azt mondta, a szociális ágazatban tevékenykedők rabszolgaként dolgoznak, a járvány elleni védekezésből is kiveszik a részüket, ennek ellenére a kormányzati megnyilvánulásokból kiderült: nem számíthatnak olyan juttatásokra és kedvezményekre, mint az egészségügyben dolgozók.

Az ellenzéki képviselő szerint Orbán Viktor miniszterelnök teljesen hülyének nézi a nyugdíjasokat, ugyanis a jövő évre ígért egy heti plusz nyugdíj – átlagnyugdíjjal számolva – nem éri el a havi 3000 forintot. Milyen segítség ez annak az embernek, akinek holnap kellene ennivalót venni? – firtatta. Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke azt követelte, azonnal hozzon a kormány olyan intézkedéseket, amelyek segítik a járvány miatt munka nélkül maradt embereket. Hozzátette: elmúlt 22 napban minisztériumi becslések alapján körülbelül 100 ezer ember veszítette el a munkahelyét, naponta 5-6 ezerrel nő a munkanélküliek száma.

Sürgette az elbocsátási stop bevezetését a közszférában és a multinacionális cégeknél, valamint az álláskeresési járulék időtartamának és összegének megemelését, a fizetések 80 százalékának átvállalását. Az alelnök szégyennek nevezet, hogy Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, a miniszterelnök tanácsadója azt mondta kedd este az ATV Egyenes beszéd című műsorában: „annyi ember ment tönkre az elmúlt napokban, és most is megy tönkre, hogy ezzel nem tudunk mit kezdeni”.

(MTI)

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
toef36
2020. április 08. 16:07
Az MSZP ma már nem hülyül tovább... Aludj el szépen kis Balázs...
Berecskereki
2020. április 08. 15:08
Válságkezelés MSZP módra: Nem kell félni nem fog fájni. Intézkedések A közszférát érintő intézkedések: - Két évre befagyasztják a közszféra bruttó bértömegét - Felülvizsgálják a 2009 második félévi kereset-kiegészítést - Megszűnik a 13. havi fizetés - Csökkentik az önkormányzati támogatásokat A nyugdíjrendszer változásai: - Előre hozzák a nyugdíjkorhatár tervezett emelését, 2014 és 2022 között fokozatosan emelkedik 62-ről 65 évre a nyugdíjkorhatár - Átütemezik év végére a 2009-re tervezett nyugdíjkorrekciót - 2010-ben elmarad a nyugdíjkorrekció - 2009-ben nem fizetik ki a 13. havi nyugdíj második felét - Megszűnik a 13. havi nyugdíj, és csökken az évenkénti nyugdíjemelés törvényileg garantált mértéke - Kevésbé éri majd meg a korhatár előtt nyugdíjba vonulni Változások a szociális rendszerben: - 10 százalékkal csökken a táppénz - Két évre rögzítik a családi pótlék összegét, melynek korhatárát is csökkentik: a gyermek 23 éves kora helyett csak 20 évig jár - A gyes és gyed együttesen három helyett csak két évig jár (ez a már megszületett gyerekek szüleire még nem vonatkozik), ehhez bölcsőde- és óvodafejlesztést ígér a kormány - Felfüggesztik a lakástámogatásokat - Fokozatosan megszüntetik a távhő- és a gázártámogatást Egyéb kiadáscsökkentő intézkedések: - A tömegközlekedés támogatásának csökkentése, a kedvezmények felülvizsgálata - A közmédia támogatásának csökkentése - Az EU-s agrártámogatások nemzeti kiegészítésének csökkentése 2010-ben - 20-ról 25 százalékra nő az áfa, de létrejön egy kedvezményes, 18 százalékos kulcs a tejre, a tejtermékekre, a pékárura és a távfűtésre Munkanélküliségi ráta 2008 7,8 % 2009 10,1 %
tango47
2020. április 08. 14:54
Kóros Lajos úgy kell az MSZP-nek, mint koronavírus az emberiségnek.
Selamat
2020. április 08. 14:21
Korózs Lajos. Itt abba is hagytam az olvasást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!