Tisztifőorvos: Fordulóponthoz ért a járványhelyzet

2020. március 12. 16:17

Határellenőrzés, hatósági karantén és külön tájékoztatás az időseknek – a többi között erről is szó volt az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

2020. március 12. 16:17

Hárommal nőtt a Magyarországon kimutathatóan koronavírussal fertőzött betegek száma, így most jelenleg 16 fertőzött van – erősítette meg a korábbi értesüléseket az operatív törzs vezetője. Lakatos Tibor elmondta, hogy a kormány a veszélyhelyzet kihirdetését követően megkezdte a részletszabályok kidolgozását, amikkel a járvány megelőzéséhez szükséges intézkedéseket meg tudják tenni. Lakatos az intézkedések közül kiemelte, hogy visszaállították a határellenőrzést a magyar-szlovén és a magyar-osztrák határon és minden beérkező járművet és személyt ellenőriznek. 

Az operatív törzs vezetője elmondta azt is, a visszaállított határellenőrzés során a reggel nyolc órás adatok szerint eddig négy magyar állampolgárnak kellett hatósági házikaranténba vonulnia. Hozzátette, két román állampolgár esetében megtagadták a belépést, mert Olaszországból érkeztek, további két dél-koreait pedig a Hegyeshalom-Győr vasútvonalon fordítottak vissza.

Lakatos Tibor hangsúlyozta, hogy aki a hatósági karantént megsérti, azzal szemben hatósági intézkedés lesz foganatosítva, mert bűncselekményt követ el. Hozzátette, hogy

a rendőrség is részt vesz a hatósági karantén betartásának ellenőrzésében.

Az operatív törzs vezetője itt kitért arra is, hogy elkezdődött a kidolgozása annak a rendszernek, amely keretében a rendőrség is részt vesz a kontaktkutatásban. Hozzátette, hogy a rendőrök ugyancsak részt vesznek annak a rendelkezés betartásának az ellenőrzésében, ami a rendezvényekre vonatkozik. Itt emlékeztetett rá, hogy a veszélyhelyzet elrendeléséből adódó rendelkezés szerint „tilos megtartani azt a beltéri rendezvényt, amelynek létszáma száz főnél, kültéren pedig ötszáz főnél nagyobb”.

Lakatos Tibor emlékeztetett arra is, hogy az idegenrendészet kiutasíthatja az országból azokat a nem magyar állampolgárokat, akik megszegik a hatósági karantént. Elmondta azt is, hogy a magyar emberek védelme érdekében bizonyos ágazatokhoz tartozó dolgozók csak miniszteri engedéllyel utazhatnak külföldre. A honvédség is közreműködik az intézkedések végrehajtásában – hívta fel rá a figyelmet az operatív törzs vezetője.

Új eszközökkel bővül a tájékoztató kampány

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára elmondta, hogy a kormány az időseknek szóló tájékoztató kisfilmeket jelentet meg a televíziókban, illetve a rádióban és a nyomtatott sajtóban is jelennek majd meg hasonló tájékoztatók a koronavírussal kapcsolatban. Ezek a többi között felhívják az idősebb korosztály figyelmét arra, hogy fokozottan kerülni kell azokat a helyeket, ahol sokan vannak, még a tömegközlekedést is, illetve felhívja a figyelmet, hogy ha tünetek jelentkeznek valakinél, akkor nem személyesen, hanem telefonon kell jelentkezni a háziorvosnál – mondta el Dömötör Csaba.

Meg van az első gyógyult beteg

A Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője a három új fertőzöttel kapcsolatban elmondta: „az első, egy korábban karanténban levő iráni diák, aki egyébként a korábbi rendbontók egyike”. Hozzátette: „a másik egy 27 éves magyar, aki Izraelben járt, majd itthon kapcsolatba került ismeretlen származású külföldiekkel”. Szlávik János tájékoztatása szerint a harmadik, legfrissebb vírusgazda egy 49 éves magyar, aki március 7-én járt a Szent László Kórházban, korábban viszont nem járt külföldön. Szlávik János egy jó hírt is tartogatott, miszerint meg van az első igazoltan gyógyult beteg, aki egy iráni diák és valószínűleg a mai nap folyamán el is hagyhatja a kórházat.

Fordulóponthoz ért a járványhelyzet

A tegnapi helyzet fordulópontot jelent a járványügyi intézkedések sorában, hiszen a WHO pandémiának, azaz világjárványnak minősítette a koronavírus-járványt – jelentette ki az országos tisztifőorvos. Müller Cecília a hatósági karanténnal kapcsolatban elmondta, ezekben az esetekben

nem beteg emberekről, nem pozitív tesztet adókról és nem is kontaktokról beszélhetünk,

 – hiszen akkor intézményi karanténban lennének – hanem olyan magyar állampolgárokról, akik a beutazási tilalom által érintett négy ország valamelyikéből tértek haza.

Ez a gyakorlatban úgy működik, hogy „a határon a határőrök kiszűrik ezeket a hazatérő magyar állampolgárokat és egy közlést kapnak, amely abban a pillanatban kötelezi őket arra, hogy az általuk bejelentett helyen tartózkodjanak 14 napig úgy, hogy ne hagyják el azt a lakást”. Hangsúlyozta, „ez nem önként választható, erre a hatóság őket kötelezi”.  

Elmondta azt is, ezzel egy időben az érintettek kézbe kapnak egy olyan cédulát vagy ajtófeliratot, amellyel jelzik, hogy ott egy, vagy több olyan személy tartózkodik, aki járványügyi megfigyelés alatt áll. Amennyiben ilyen intézkedés történik, akkor alapvetően az a lényeg, hogy nem hagyhatja el a lakást az, aki 14 napos otthoni hatósági karanténra kötelezett – jelentette ki a tisztifőorvos. Elmondta, ezekben az esetekben meg kell szervezni ellátásukat, amelyhez a családok segítségét is kérte. Hozzátette, hogy amennyiben ez nem lehetséges, akkor az érintettek az önkormányzatoktól kaphatnak segítséget. 

Szabályok a hatósági karanténban levőknek

Müller Cecília hangsúlyozta azt is, hogy ha a hatósági karanténra kötelezett személy nem egyedül él, akkor a többi személy, aki nem járt külföldön elhagyhatja a lakást. Ezt azzal indokolta, hogy a hatósági karanténra kötelezett ember se nem beteg, se nem kontakt. Mindenesetre hozzátette, hogy amennyiben lehetőség van a lakásban, hogy több toalettet vegyenek igénybe, akkor jelöljenek ki részére egyet, amit csak ő használ és sokkal gyakrabban fertőtlenítsenek. Fontosnak ítélte, hogy a karanténra kötelezett személy által használt háztartási eszközöket különítsék el, kezeljék külön és mosogatáskor 1-2 százalékos hypo-oldatban fertőtlenítsék. Kitért rá, hogy a mosogatógépnél nem kell elkülöníteni, mert az olyan hőfokon működik, ami megöli a vírust. 

Elmondta azt is, a háztartási hulladék nyugodtan mehet a szemétbe, hiszen

, hozzátéve, hogy ne a karanténba helyezett személy vigye ki azt, mert ő nem léphet ki a lakásból. Tájékoztatott arról is, hogy ilyen esetekben „nem akadályozott az étel lakásba való beadása mert az nem okoz többletkockázatot”.

(Mandiner)

 

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
János bácsi
2020. március 12. 20:19
Mindössze pár hónap múlva ki fog derülni, hogy megfelelő intézkedéseket hoztak e. Ezt nem fogják tudni kidumálni .
székelyszó
2020. március 12. 19:05
A cégek, hivatalok hetek óta mondják a munkahelyeken, belső utasítások intézkedések, nekünk pl az üzemorvos körlevelet küldött mindenkinek...Egy írni-olvasni tudó ember, aki a fake news-okat is helyén kezeli mostanra mindent tud. Egyedül azokkal az egoista, liberális, szabad fazonokkal kéne valamit kezdeni, akik az infok ellenére, nem tartják be a minimál szabályokat sem...pl "a megyünk síelni, mert be van fizetve" vagy én úgysem vagyok fertőző soha, bemegyek a munkahelyemre...Na ezért van baj a liberális demokráciákkal...vannak olyan helyezetek, amikor nem kéne pofázni, kérdezgetni, hanem be kéne tartani a közösség érdekében hozott szabályokat...
nyugalom
2020. március 12. 18:37
A firkászok színvonala minősíthetetlen! Aljas, buta, pártok fizetettjei! De legalább okosabbak lennének!
csehov
2020. március 12. 17:36
Ld. a jobb columnában Dr. falus Ferenc - volt Országos Tisztifőorvos - mosolygós képét... Nyilatkozata: " a járvány addig nem fog csillapodni, amíg a lakosságnak (a Föld lakosságának!) kétharmada nincsen átfertőződve, vagy valamilyen ?módon nem szerez védettséget. " A számok nyelvére lefordítva- némileg kerekítve - ez ötmilliárd megbetegedett embert jelent, így kalkulálható 4-6%-os halálozási rátával számolva 200 000 000 - 300 000 000 haláleset lehetséges.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!