„Ezt a válságot már nem lehet monetáris eszközökkel megoldani” – szakértő a járvány gazdasági hatásairól

2020. március 20. 08:40

Csak hazánkban 130 ezer ember munkája került egyik napról a másikra veszélybe, a koronavírus okozta gazdasági válság pedig hatásai pedig több évig velünk élhetnek. Van azonban a válságnak pozitív oldala is, a magyar kkv-k pedig 2008 miatt erősek napjainkban. Tudósításunk.

2020. március 20. 08:40
Heincz Barnabás

Lassan két hete éljük Skype-on az életünket, miközben várjuk a napi Facebook-live-okat, az élet még jobban digitalizálódott a járvány idején. Ezt a változást is tökéletesen mutatja, hogy az esemény házhoz jött, hiszen a Budapest Business Club BGE-PSZK szervezete a Koronavírus hatásai a gazdaságra és a munkaerőpiacra című előadását online streamelte. A BBC vendége Mándó Milán volt, tőzsdeszakértő, marketing és üzleti modell tanácsadó, oktató, továbbá a minner.hu alapítója volt.

Az érintett témák mindegyike húsbavágónak bizonyult: a gazdaság jelenlegi helyzete és állapota, spekulációk a piacon és összeesküvés-elméletek, a nemzetközi helyzet felmérése, a munkaerőpiac kérdései, az ingatlan piacra gyakorolt hatások, valamint az olajpiac és a tőzsde (ma 348 forint volt a 95-ös átlagára, a zuhanás pedig tovább folytatódik). 

A felütés szerint a jelenlegi helyzet egy gazdasági válság előszobája. Mándó Milán szerint egyre több helyen hallani a válság szót, és a jelenlegi helyzet már javában az, hiszen rengeteg szektort magával rántott a koronavírus.

– mondta a szakértő, aki hozzáteszi, hogy Kínában fél év alatt csillapodott a járvány, ezek alapján nekünk négy hónapunk van, Gulyás Gergely pedig ma megerősítette, hogy két és fél hónap elég a recesszióhoz.

A következő kérdéskör a háborús narratíva kiemelése és használata volt, rámutatva, hogy egyes amerikai veteránok a második világháború idején nem éreztek ekkora pánikot. Mándó kiemeli, hogy olyan leállás van a gazdaságban, ami csak a háborúk idején volt tapasztalható. „A gazdaság sokkolódott, nyomtunk egy stop gombot” – mondta a közgazdász, rámutatva arra, hogy a piaci szereplők nem tudják mit hoz a jövő. Az 1929-es és 2008-as válságok pénzügyi válságok voltak, a jelenlegi azonban reálgazdasági válság, ahol a recesszió több szektort érint és „ez nagyobb problémákat is szül”

A minner.hu alapítója szerint az egészségügyi intézkedések lassítják a vírus terjedését, ezért az ellátórendszer túlterhelése megelőzhető. A karanténokkal párhuzamosan azonban áll a gazdaság is, de a legtöbb országban megfelelő ütemben kezelik a helyzetet.

– mondta Mándó, rámutatva, hogy pánik éppen akkor lenne, ha elharapózna a járvány. Szerinte még nyugodtak vagyunk.

„A vállalkozói szektor nem tud dolgozni, tehát a jelenlegi problémát sem tudja orvosolni.

– dicsérte a kormány munkáját a szakértő, aki szerint a jelenlegi gazdasági védekezésre fordított összeg (magyar GDP 1%-a) elegendő lesz a helyreállításához. Véleménye szerint az állami pénzügyi támogatás elegendő lesz, ugyanis nagyrészt csak az árbevétel kiesést kell pótolni. „4000 szálloda van Magyarországon, amik teljesen bezárták a kaput; a vírus csak a turizmus-vendéglátás szektorban 130 ezer ember életére gyakorol hatást” – vázolta a nagyságrendeket Mándó, aki szerint a csőd utáni integráció nagyon hosszú lesz, a nemzetközi turizmus pedig lassan fog feléledni. 

A kérdés adott és el is hangzik: fel lehetett erre készülni? A válasz pedig egyszerű: „Nem”. Mándó szerint a vállalkozások többsége jelenleg 3-4 hónapos válságidőszakra van berendezkedve úgy, hogy sok esetben maximum az árbevétel 20%-os kiesésével számolnak. „Most ezek a mutatók bizonyos ágazatokban 0%-on állnak, a partnereknek tudsz felmondani, vagy felszámolod a vállalkozásodat” – emelte ki, rámutatva, hogy most minden vállalkozónak „össze kell húzni a nadrágszíjat”. A szakértő elmondta, hogy Kína lassan kezd helyreállni, miközben a világ többi része nem fogyaszt a vírus tombolása miatt,

Az amerikai és az európai kereslet csökkenését Kína is meg fogja érezni, a gyárakat pedig nehéz lesz ilyen körülmények között teljesen újraindítani. 

A fiatal közgazdász szerint egy állam és gazdaság akkor sikeres, ha a szolgáltatói szektor adja a GDP legnagyobb részét, a koronavírus pedig ezt a szektort is érzékenyen érinti azonban, ha a szolgáltatószektor kereslete elindul, gyorsan helyre tud állni a gazdaság.  „Szolgáltatást pedig online is lehet nyújtani – a túlélés feltételei adottak!” – zárta mondandóját Mándó.   

„A szállítmányozáson múlik jelenleg minden, ezt egyik kormány sem adta fel, hiszen Ferihegyen sem állt le a cargo forgalom” – mondta a szakértő, rámutatva, hogy most a keresletet kell aktivizálni, a gyorskölcsönök pedig erre megfelelő válaszként szolgálhatnak.

– emelte ki Mándó, aki szerint a kormány által meghirdetett hitelmoratórium hatalmas könnyebbség az embereknek. „Nem megyünk moziba, nem költünk reggeli kávéra, sokat spórolhatunk.” 

A hiteltörlesztési moratórium „nagyon nagy fokú biztonságot ad; remélem utána jól fogunk termelni, nem lenne jó egy hitelválság”, hiszen már tavaly mindenki válságot kiáltott, ami más formában, mint vártuk, de el is jött. „Ezt a válságot pedig már nem lehet monetáris eszközökkel megoldani” – mutatott rá Mándó Milán.  

A szakértő tapasztalatai alapján sokan át tudtak állni a home office munkavégzésre, a cégek pedig sokszor el voltak úszva a munkával a járvány előtt, ezt a lemaradást most be lehet hozni. Azokban a szektorokban, ahol nincs home office, a helyzet nagyon válságos, Mándó elmondása alapján pedig az egyik konditermet üzemeltető ismerőse 100 ezer forintot veszít minden nap. A közgazdász kiemelte a helyzet pozitív oldalait is: ilyenek a home office és a modern technológiák bevezetése, a négynapos munkahét kísérlete, hiszen szerinte

– a jövőbeli szándék az online munka irányába azonban kérdéses.  

A moderátor mindezek után feltette a tízmilliós kérdést: milyen döntéseket kell meghozni, hogy ne kerüljünk csőd közelbe? Mándó Milán szerint nagyon sok olyan vállalkozás fog csődbe menni, aminek csődbe is kellett volna már rég mennie, de ő személy szerint az őszinte és egyenes kommunikációt hiányolja a cégvezetés és az alkalmazottak között. „Tárgyalni kell, ez mindenkinek fontos. A partnerekkel is újra kell szerveznünk a közös munkát, legyen közös párbeszéd egy olyan esetben, amire senki sem tudott felkészülni” – zárta mondandóját. 

Maszkot viselő járókelők a tokiói tőzsde kijelzője előtt 2020. február 3-án. T

okióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 1,09 százalékos veszteségben zárt. 

A KKV szektor helyzete a jelenlegi állapotban sokakat foglalkoztat. Itt az alapprobléma az, hogy sok vállalkozás van, ami nem tud hitelt felvenni.

– emeli ki Mándó, aki szerint ez nem gazdasági megfontolás alapján alakult így, egyszerűen a magyarok félnek a hiteltől. 

Az ingatlanpiac a szakértő szerint nem dőlhet be, mert teljesen megállt. „Ingatlanáresésre számíthatunk a közeljövőben” – mondta a közgazdász, felhozva az Airbnb példáját, hiszen Budapesten a héten már 70-80 ezer forintért is lehetett kiváló lakásokat bérelni.

Sok lakás bérleti szerződését fogják felmondani, az Airbnb-piac felszabadulása miatt,

a turizmusban pedig mindenképpen csökkenni fognak az árak, „a válság után olcsóbban tudunk majd utazni”. Az építőiparban másfél-két hónapos kiesés a szakértő szerint 1-2 év alatt tud helyreállni, a projektek időben elhúzódnak, a munkavállalók hazamennek: az építőipar nehéz időszak elé néz. 

Mándó Milán a Budapesti Gazdasági Főiskolán szerezte diplomáját. A fiatal közgazdász jelenleg több területen is tevékenykedik, fő tevékenységei közé tartozik a tőzsdei tanácsadás, marketing és üzleti modell tanácsadás és az oktatás. A minner.hu alapítójaként Magyarország egyik meghatározó online gazdasági portáljának a vezetője. A portált havonta 110 ezer cégvezető és vállalkozó olvassa, csak Milán az utóbbi hat évben több mint 3000 cikket írt gazdasági témákban, mindezt 12 éves tőzsdei tapasztalattal kiegészítve. 

A következő állomás a tőzsde volt, ahol elmondták, hogy 30%-ot esett az elmúlt egy hónapban az amerikai tőzsdeindex „és ez jelzi is, hogy tőzsdecrach van, az esés pedig még nem állt meg”.

Átlagosan 11 hónapig esnek a tőzsdeindexek, most a második hónapban vagyunk,

a vakcina kifejlesztése pedig egyértelmű határpont lesz a szakértő elmondásai alapján. „A tőzsde nem a pánik miatt csökkent, egyszerűen a vásárlói kedv hagyott alább” – mutatott rá Mándó kiemelve, hogy sokan nem a pánik miatt adnak el, hanem mert egyszerűen likvidtőkére van szükségük.  „Sokan mondják, hogy a kínaiak okozták a vírust, hogy bevásárolják magukat az amerikai cégekbe” – ez azonban Mándó szerint nem igaz, mert ha Kína megveszi a cégeket, akkor az árfolyamok nem mennek lefelé, ráadásul nem mindenki ad el, ezért döntő többséget sem tudnának a kínai spekulánsok szerezni. „A kínaiaknak nagyobb a gondjuk most, a gazdasági adatok hitelessége pedig megkérdőjelezhető” – mondta a szakértő, rámutatva, hogy a kínai kormány jelenleg saját országában folytat felvásárlásokat a folyamatos tőzsdei árfolyamzuhanás miatt. 

A benzinárak folyamatos esése sok problémát szülhet a jövőben. Vuhanban kitisztult az ég a leállás után, csak a vuhani karantén napi 3 millió hordó mínuszt jelentett, a kínai fogyasztás 20%-a tűnt el.  A szakértő elmondta, csak az Európai Uniós visszaesés 6 millió hordót tesz ki, miközben az oroszok és szaúdiak nem csökkentik a kitermelést, ezért akár egy olajválság is bekövetkezhet. „Az Egyesült Államokban a palaolaj kitermelést tette gallyra az olcsó olajár” – zárta mondandóját Mándó.  

***

Nyitókép: Kereskedők dolgoznak a New York-i Értéktőzsdén 2020. március 9-én. A világ tőzsdéin a koronavírus miatt végig söprő nagy árfolyamveszteségeket követve jelentős indexcsökkenéssel indult a kereskedés az amerikai értékpapírpiacokon is.

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egyvilág
2020. március 20. 12:54
Egy elég alapos elemzése a vírus helyzetnek, illetve annak gazdasági és klímaügyi konzekvenciáinak: https://www.egyvilag.hu/index.shtml#uzenet
Lion
2020. március 20. 12:45
Túl sebezhető, túl neurotikus, túl instabil az egész globális pénzügyi rendszer. Komoly krízisek bedöntik. Országok, tízmilliók egzisztenciája, élete veszélyben.
gabor7th
2020. március 20. 11:18
Az aktív korúak dolgozhatnának, nem kéne összeomlaszatani mindent mesterségesen. Lehetne például az, hogy azt mondjuk, oké, egy hónapig leáll mindenki, az idő alatt kihall a vírus ha szigorú karantén van, de nem omoljon össze minden hisz így a gazdagok még gazdagabbak lehetnek és felvásárolják fillérekért a részvényeket, plusz a munkás se pofázik fizetésemelésért. https://ujtechkor.blog.hu/2020/03/18/a_koronavirus_ujraosztja_a_lapokat
3M..
2020. március 20. 10:35
Sosem hittem ezekben a széles körű társadalmi kísérletekben. A Fidesz célja hogy a multik számára a béreket még lejjebb szorítsa. A másik pedig a társadalom tesztelése, hogy meddig mehet el és hogy mennyire képesek a magyarok elviselni a diktátumokat. A kísérlet eredményeit a kormány folyamatosan elemzi. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!