Szijjártó: Minden Irakban szolgáló magyar katona jól van

2020. január 08. 09:56

A HM után a KKM is megszólalt a hajnali támadás miatt.

2020. január 08. 09:56

Minden Irakban szolgáló magyar katona jól van, a Honvédelmi Minisztérium és a vezérkar folyamatosan figyelemmel kíséri a kialakult súlyos helyzetet, és kész haladéktalanul végrehajtani bármilyen olyan műveletet, amelyet az Iszlám Állam elleni globális koalíció vezetői szükségesnek tartanak – mondta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Budapesten van a bagdadi magyar nagykövet

Szijjártó Péter hangsúlyozta, Magyarország közel-keleti érdeke, hogy el lehessen kerülni a jelenlegi helyzet eszkalálódását, még súlyosabb konfliktussá alakulását. Kiemelte, az iraki Erbílben található magyar főkonzulátus négy munkatársa szintén jól van, és az ő biztonsági helyzetüket is folyamatosan elemzik.

A Bagdadba akkreditált magyar nagykövet jelenleg Magyarországon tartózkodik, mivel a magyar nagykövetség működésének helyet adó brit nagykövetség részéről azt a kérést kapták, hogy ne térjen vissza állomáshelyére – fejtette ki a tárcavezető.

Diplomáciai nagyüzem kezdődik

Szijjártó Péter azt is közölte, pénteken Brüsszelben részt vesz az európai uniós külügyminiszterek rendkívüli ülésén, ahol arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy az Európai Uniónak is hozzá kell járulnia a helyzet eszkalálódásának megakadályozásához. A Közel-Kelet és az Európai Unió biztonsága ugyanis szorosan összefügg - tette hozzá.

A miniszter kitért arra is, Magyarország folyamatosan képviselteti magát a NATO brüsszeli központjában, ahol nagyköveti szinten tartanak egyeztetéseket, tájékoztatókat a kialakult helyzetről. Aggodalomra okot adó fejleményként említette, hogy minden eddiginél távolabb került az iráni atomalkuként ismert nemzetközi nukleáris megállapodás.

Mint arra a miniszter emlékeztetett, az Országgyűlés döntése alapján legfeljebb 200 magyar katona teljesíthet szolgálatot Irakban, nagyrészt az erbíli bázison az Iszlám Állam elleni globális koalíció keretében. Előzőleg a HM is arról adott hírt, hogy nem sérült meg magyar honvéd az éjszakai támadásban.

(MTI)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2020. január 08. 14:54
Ezt hogy jól vannak, ugye ők is és a hozzátartozóik is tudják....?
llnnhegyi
2020. január 08. 13:21
NEM mindenki szarja össze magát amikor a hosszú szakál mögül kifinganak. Fintor, szellőztetés.
barnabibambi
2020. január 08. 11:16
Peti nelégy már hülye,hozd haza a fiúkat! Tudod ha egy is kimurdel közülük akkor lesz kapeszbotá..Mellesleg a következő választásokat elbukjátok.Tehát szedd össze a maradék eszedet!
Paskai
2020. január 08. 10:51
Szijjártó: Minden Irakban szolgáló magyar katona jól van. Te Peti! csak nem kínált meg a Deutsch egy kis tudatmódosítóval?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!