Buszmegállókba méhkaptárokat?

2020. január 27. 13:15

Lehet méhekkel zöldíteni a várost?

2020. január 27. 13:15

Írta: Szilvay Gergely

 

A Hír TV arról tudósított: a VIII. kerületi baloldal a város zöldítésére méheket akar telepíteni a buszmegállókhoz – lapunknak a kerületi alpolgármester reagált az állításokra.

Megkérdeztünk egy szakértőt, Konopás István méhészmestert, mi a véleménye a témáról.

A szakértő szerint jogszabályok írják elő, hogy hol és milyen körülmények között lehet méheket telepíteni. Egy méhlegelőt kaptárostul, méhestül felkereső méhésznek is szigorú előírásoknak kell megfelelnie. Például a méhkaptáraktól 200 méterre ki kell helyezni a „veszélyes” táblát, a kasokat minimum tíz méter távolságra tehetik le az úttesttől, 2-4 méterre a méhek röpülésirányától. Ráadásul a lapunk által megkérdezett méhész tudomása szerint közterületre nem is lehet méheket kitelepíteni. 

További kérdéseket vet fel a szakértő szerint, hogy a kaptár röpnyílását – ahol a méhek ki tudnak jönni – milyen irányba helyezzék, hiszen egy buszmegállóban bármelyik irányból jöhetnek járókelők. Nyári időszakban egy kaptárban 60 ezer méh is van, a méhek gyakran tájolnak, ami azt jelenti, nagyobb méhtömeg méhlegelő után néz, ilyenkor több ezer méh körbe-körbe röpköd a kaptár környékén. Nem beszélve arról, hogy a méheket folyamatosan kezelni kell, vízzel teli itatókra van szükségük. Télen nyugalomra van szükségük a szorgos állatoknak, nem a villamos zakatolására. A mézgyűjtő rovarok ráadásul nem piszkítanak a kaptárba, tavasszal jönnek ki tisztulni, a bélsarukat a légtérbe ejtve. Ezt szenvedhetik el tavasszal azok, akik munkába menet a megállókban várják a buszt – nyilatkozza a méhész. 

Egy ilyen ötlet méhegészségügyi kérdéseket is felvet. A méhészet komoly szakma, aki tudás nélkül adja fejét erre a hivatásra, óriási károkat okozhat méhésztársainak, méhészeteket tehet tönkre. Nem hiába kiemelt célja az Országos Magyar Méhészeti Egyesületnek (OMME), hogy minden kezdő méhész alapvető, minimális oktatásban részesüljön – mondja végül a szakértő. 

Frissítés: cikkünk megjelenése után megkereste lapunkat Erőss Gábor, a nyolcadik kerület alpolgármestere, szerinte nem akarnak méhkaptárokat telepíteni a buszmegállókba. Erőss a kerület klímavédelmére tervére hivatkozva állította. 

A kerület klímavédelmi tervének munkaanyagában ez olvasható: „Zöldtetős utasvárók: Kezdeményezzük a BKK-nál, hogy új klímabarát utasvárók létesüljenek zöldtetőkkel, amelyek állatoknak is élőhelyet adnak, különösen méheknek, amelyeknek zöldfelületeink fenntartása szempontjából kulcsszerepe van”.

Ez ügyben is megkérdeztük a méhészmestert. Konopás István szerint „teljesen mindegy, hogy kaptárban a földön, avagy az utasok felett elhelyezett tetőn vagy tetőben vannak a méhek, a mézgyűjtők ugyanúgy viselkednek a kaptárban, a szalmakasban, faodúban vagy a tetőben, és mindenhol ugyanúgy kiröpülnek.” Mint mondta, a tetőn vagy tetőben elhelyezett méhek kezelése még körülményesebb a méhész számára, mint a földön. Márpedig a méheket kezelnie kell egy szakembernek: ha nem kezelik őket, komoly betegségeket terjeszthetnek, azzal megfertőzve más, gondosan kezelt méhészetek méheit, rosszabb esetben azok teljes kipusztulását okozva.

Összesen 194 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rézvirág
2020. január 28. 10:29
Most komolyan van ilyen ötlet? Én eddig azt hittem, hogy ez valami vicc :-)
Lolka-Bolka
2020. január 28. 04:56
Minden libsiboldi buzi fasszopo greczynek a konyhajaba , haloszobajsba egy mek kaptarat .... hajra elvtarsak !!
Mich
2020. január 28. 00:03
...meg persze medvéket, hisz azok szeretik a mézet...
pumuklik
2020. január 27. 22:07
Niedermüller gecit a kaptár a!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!