Az OTP Bank lekörözte az American Airlines-t

2020. január 24. 21:06

2018 végén az OTP piaci értéke már nagyobb volt, mint a második legnagyobb német banké.

2020. január 24. 21:06

Jelenleg az OTP közel kétszer akkora, mint a Commerzbank, és több ismert külföldi nagyvállalatot is maga mögé utasított, nagyobb, mint a Renault, a Carrefour vagy az American Airlines. Azóta az OTP árfolyama tovább emelkedett, a Commerzbanké pedig nagyot esett, mostanra a német bank már csak közel fele annyit ér, mint a magyar bankcsoport. 

Tengeren túli példa a növekedésre, hogy az OTP piaci értéke már nagyobb, mint az American Airlines kapitalizációja, amely sok szempontból a világ legnagyobb légitársasága. A Föld több mint 50 országában, 350 útvonalon naponta 6700 járatot üzemeltet, flottájában közel ezer gép található. Az American Airlines anyavállalata, az AMR Corporation 2011-ben csődvédelmet kért, 2013-ban az American Airlines egyesült a US Airways-zel, a közös cég részvényeivel 2013 novembere óta lehet kereskedni, ennek a cégnek a piaci kapitaizációja az elmúlt években folyamatosan csökkent, és miközben 2015 márciusban az amerikai vállalat még 8-szor annyit ért, mint a magyar bank, most már az OTP kapitalizációja magasabb.     

Mit értékelnek a befektetők az OTP-ben? A profitábilis növekedést, olcsón. Az OTP az elmúlt években nem csak organikusan, de akvizíciókon keresztül nőtt nagyra, jelenleg már 12 országban van jelen, a külföldi csoporttagok a profitnak már közel felét szállítják. A bankcsoport európai összevetésben kiemelkedő profitabilitás mellett működik, miközben a nyugat-európai pénzintézetek marzsait nyomás alatt tartja a negatív kamatkörnyezet, az OTP több operációjában is két számjegyű ROE-t tud elérni. Mostanra az OTP már nemzetközi befektetői szemmel is értelmezhető vállalattá vált, közel 60 milliárd eurós mérlegfőösszeggel, 3,5 milliárd eurós bevétellel, több mint 1 milliárd eurós profittal.
 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
buckafej
2020. január 25. 19:18
Annak örülök, hogy az OTP sikeres. De tényleg pofátlanul drága.
kizökkentidő
2020. január 25. 12:30
Az uzsorázásból sok bank meggazdagodott, hála rendszerváltó politikusainknak.
tolan
2020. január 25. 07:47
Az OTP-t hagyják békén a kommunista bunkók (mint pl. @kunfia2)! Semmi közük hozzá! Már 1994-ben át akarták játszani Sorosnak! De Horn Gyula élete egyetlen józan pillanatában ellenállt (nem kevés jobboldali és bankszakmai körök nyomásának engedve)!
pemete jakab
2020. január 24. 23:36
"Mostanra az OTP már nemzetközi befektetői szemmel is értelmezhető vállalattá vált, közel 60 milliárd eurós mérlegfőösszeggel, 3,5 milliárd eurós bevétellel, több mint 1 milliárd eurós profittal." 3,5 milliárd bevétel, 1 milliárd euró pofit, miközben a bankszférában a legmagasabbak a fizetések. Ebből is látszik, hogy az uzsorás jelző nem túlzó a bankárokra: mert gyakorlatilag semmilyen értéket nem állítanak elő, csupán azzal kereskednek, aminek nem lenne szabad kereskedelem tárgyának lennie.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!