Magyar Nemzet: Megszűnik az OKJ

2019. július 22. 10:39

Két pilléren fog állni jövőre a szakképzés, az egyik része csak és kizárólag felnőttképzésben lesz elsajátítható.

2019. július 22. 10:39

Pölöskei Gáborné, a szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy az Országos Képzési Jegyzékre (OKJ) épülő rendszer elavult, ezért olyan szisztémát alakítanak ki helyette, amely jobban igazodik a gyorsan fejlődő gazdasági környezet igényeihez.

„A gazdasági, technológiai környezet gyors változásai következtében újabb és újabb szakmák jönnek létre. Nem várható el az iskoláktól, hogy ezt kövessék, viszont az elvárható, hogy képzéseik széles szakmai alapokat biztosítsanak a tanulóiknak az alapszakmák elsajátításakor” – hívta fel a figyelmet a napilapnak.

Mint azt a Magyar Nemzet ismerteti: a jövő évtől felálló új rendszer tehát két lábon fog állni: lesznek az alapszakmák, amelyeket iskolarendszerben, tehát az ötéves technikumban és a hároméves szakképző iskolákban lehet majd megtanulni. Ezek a képesítések széles alaptudást biztosítanak majd. A másik csoportot pedig a rugalmasabb kereteket biztosító, rövidebb idejű, speciális szaktudást nyújtó szakmai képesítések alkotják, amelyeket kizárólag felnőttképzésben lehet oktatni.

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2019. július 22. 20:19
"Az alapszakmák száma a jelenleginél valóban alacsonyabb lesz, ezek körét a gazdasági szereplők közreműködésével létrejött ágazati készségtanácsok bevonásával alakítják ki......" Erre nagyon kíváncsi vagyok.
IV. Fawkes
2019. július 22. 13:09
Nagyszerű ellenpéldaként fel tudom hozni a saját két szakmámat, mindkettő egészségügyi. Azzal, hogy a laborasszisztens-képzést benyomorították az OKJ-be, teljesen kiherélték a szakmát, iszonyatos pénzbe kerül, baromi sokáig tart, és baromira nem tud semmit az, aki onnan kijön. Szerencsére vannak, akik a szakmából mennek be a képzésbe, és maguktól is tanulnak sok mindent. A másik egy határterület, nagyon kevesen művelik, ötvenen sose vagyunk egyszerre az egész országban, amikor elindult az OKJ, pár lelkes kolléga felvette oda, de Sziszüphosz kövei kutyafasza volt az adminisztratív és sokszor rosszindulatú akadályokhoz képest. Mivel öt év alatt nem sikerült elindítani a képzést, így aztán kivették az OKJ-ből, azóta sincs, ahogy sosem volt. Az új rendszer azt hiszem ezen tudna segíteni, bár nekem már teljesen mindegy, nagy kedvem sem lenne belefogni a szervezésébe. Ugyanakkor meg a betanított munkánál alig több képzést igénylő "szakmákat" évekig nagy pénzekért tanítják, felszívva az összes olyan szakmabelit, akik dolgozni nem, okoskodni annál inkább szeretnek. Némi malíciával csak kutyaműköröm-építőnek szoktam hívni ezeket..
Robur
2019. július 22. 13:03
Fogalmuk sincs az idióta dilettánsoknak, hogy mit csináljanak. Össze-vissza csapkodnak. Most megint sikerül jó nagy kárt okozniuk.
boxer malac
2019. július 22. 12:23
Közben Alcsútdobozon épül az új Orbán kastély. Muhaha
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!