Profitálhatunk a sertéspestis okozta károkból

2019. május 03. 07:11

A magas világpiaci árak kedvezőek lehetnek, ha itthon sikerül kordában tartani a járványt.

2019. május 03. 07:11

A sertéspestis okozta világpiaci folyamatok jelentős árfelhajtó hatással bírnak, a magyar állattartók ebből akkor profitálhatnak, ha bővülnek az exportpiacok és ha itthon továbbra is sikerül féken tartani a járványt – mondta a Magyar Nemzetnek a Magyar Fajtiszta Sertést Tenyésztők Egyesületének elnöke.

Kiss György – aki a Magyar Állattenyésztők Szövetségének társelnöke is – a lap csütörtöki számában kifejtette: Magyarországon mindeddig sikerült megakadályozni a fertőzés átterjedését a házisertésekre, miközben világszerte több száz millió sertést kellett levágni. A világpiac legnagyobb szereplője Kína, ahol a becslések szerint a teljes sertésállomány akár 15-20 százalékkal is csökkenhet. 

Magyarországra nézve ez egyrészt azt eredményezi, hogy a dán, a német, a spanyol termékek behozatala csökken, mivel ezekből az országokból nőhet a kínai piacra az export. Ugyanakkor a hazai sertéstartóknak is kedvező lehet, ha megnyílnak a kivitel előtt a távol-keleti, a kínai, a japán és a dél-koreai piacok. A szakember szerint a fogyasztói árakban – szintén a világpiaci folyamatok miatt – a következő időszakban enyhe, majd a későbbiekben akár robbanásszerű áremelkedés is végbemehet. Bár az exportlehetőségek szélesedése optimizmusra ad okot, óvatosságra intő tényező, hogy a betegség elleni védekezés rendkívül költséges, jelentős terhet ró az állattartókra – jegyezte meg.

(MTI)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2019. május 03. 13:17
Sőt! Ha kihal az emberiség, akkor mi meg nagyon gazdagok leszünk és az összes BMW a miénk lesz.
Newman
2019. május 03. 11:28
Madárinfluenza, sertéspestis!!!! Ha e két járványra megoldást találnánk, nagy mértékben növelnék az élelmiszer biztonságot!!!! És milliárdos bevételt, kapnának az egyetemek a licenszért! Na ezt fejlesszék az egyetemeken!!! MILLIÁRDOS TÉTEL!!!
Valodi
2019. május 03. 09:36
Nem szeretem ezt az "ágazat" szót.... Semmi másra nem jó, minthogy eltakarja a profittermelő tulajdonosokat... A magyar vidék gyilkosai! Itt egy másik "ágazat": https://magyaridok.hu/belfold/..: ".... A szarvasmarhatartó ágazat megmentői, az indiai fejők már három éve országszerte legalább tizenöt szarvasmarhatelepen dolgoznak, és több százan pedig a mezőgazdasági termelőknél helyezkedtek el...." Ezek ám nem hitvány migrácsok, hanem jó fiúk! "Ha szabadnapot adok nekik, büntetésként fogják fel...." Így dől ám a profit a tulajdonosokhoz! Budapestre, külföldre, kinek hová... a döglött falu gondja meg a szociálpolitikáé!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!