Kétezernél több levélszavazat már visszaérkezett

2019. május 18. 10:47

Most is az amerikai kontinensen élők szavazhatnak legelőször személyesen.

2019. május 18. 10:47

A Magyarországon és más európai uniós országban lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak a május 26-i európai parlamenti (EP-) választáson, ehhez május 2-ig felvételüket kellett kérniük a névjegyzékbe. Az NVI a múlt héten postázta a szavazólapot és a választópolgár azonosításához szükséges nyilatkozatot tartalmazó levélcsomagokat a levélben szavazóknak.

Több tízezer borítékot küldtek ki postán

Összesen 115 ezer levélcsomag készült el: az NVI 85 ezer levélcsomagot küldött ki postán, 30 ezren kértek személyes átvételt. Azok a levélben szavazók, akik azt kérték, hogy személyesen vehessék át a szavazási levélcsomagjukat, hétfőtől tehetik meg (megjelölésük szerint) az országgyűlési egyéni választókerületi székhely településén, a kijelölt külképviseleteken vagy a kijelölt határ menti településeken.

 A szavazó szabadon dönthet arról, milyen úton juttatja vissza voksát az NVI-hez: a válaszborítékot feladhatja postán (bárhonnan ingyen), ebben az esetben a levélnek május 25-én éjfélig meg kell érkeznie a Nemzeti Választási Irodához. Feladhatja térítés ellenében bármelyik külképviseletre címezve is, ebben az esetben a külképviseleti szavazás végéig kell megérkeznie a levélszavazatnak a külképviseletre.

A válaszboríték leadható bármely külképviseleten is május 11-től 24-ig munkanapokon, illetve a 132 külképviseleten a külképviseleti szavazás időtartama alatt és Magyarországon a 97 egyéni választókerületi székhelyen. Az NVI-hez az első 480 levélszavazat szerdán érkezett meg. Péntekre további 1375 darabot juttattak vissza az irodához, szombatra pedig a visszajuttatott levélszavazatok száma 2187-re nőtt.

Az NVI azonban csak május 20-ától bonthatja fel a levélszavazatok külső borítékát, és akkor kezdheti meg (a szavazatot tartalmazó boríték felbontása nélkül) a választópolgár azonosítását, azaz a nyilatkozatban lévő adatok összevetését a nyilvántartásban lévővel. A szavazatot tartalmazó borítékot pedig csak a voksolás befejezése után bonthatják fel az NVI-ben, és akkor kezdődhet a voksok összeszámlálása is.

A május 26-i európai parlamenti (EP-) választáson a külképviseleti névjegyzékbe felvett több mint húszezer, magyarországi lakóhellyel rendelkező, de a szavazás napján nem Magyarországon tartózkodó magyar állampolgár 92 ország 132 magyar külképviseletén adhatja le majd voksát; az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelőző napon, május 25-én, szombaton lesz a voksolás, a legkorábban Argentínában, Brazíliában és Uruguayban nyílnak majd meg a külképviseleti szavazóhelyiségek.

Levélszavazat helyett továbbra is kizárólag személyesen szavazhatnak a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok Magyarország külképviseletein. Közölük is csak azok, akik május 17-én 16 óráig kérték felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe.

Most is az amerikai kontinensen veszi kezdetét az uniós szavazás

Az amerikai kontinensen a magyarországi szavazás előtti napon (vagyis május 25-én) lehet szavazni, helyi idő szerint 6 és 19 óra között. Így már szombaton megnyílnak a külképviseleti szavazóhelyek az Egyesült Államokban (Chicago, Houston, Los Angeles, Miami, New York, San Francisco és Washington), Argentínában (Buenos Aires), Brazíliában (Brazíliaváros és Sao Paulo), Chilében (Santiago de Chile), Ecuadorban (Quito), Kanadában (Ottawa, Toronto és Vancouver), Kolumbiában (Bogota), Kubában (Havanna), Mexikóban (Mexikóváros), Panamában (Panamaváros), Peruban (Lima) és Uruguayban (Montevideo).

Legkorábban Argentínában, Brazíliában és Uruguayban nyílnak majd a külképviseleti szavazóhelyiségek. A többi külképviseleten a magyarországi voksolás napján, azaz május 26-án, vasárnap, helyi idő szerint 6 és 19 óra között lehet voksolni. Azokon a külképviseleteken, ahol az időeltolódás a közép-európai időhöz képest -1 vagy -2 óra, a helyi idő szerinti 6 óra és a közép-európai idő szerinti 19 óra között lehet szavazni.

Ez azt jelenti, hogy Algírban (Algéria), Luandában (Angola), Dublinban (Írország), Rabatban (Marokkó), Edinburgh-ben, Londonban és Manchesterben (Nagy-Britannia), Abujában (Nigéria), Lisszabonban (Portugália), és Tuniszban (Tunézia) az időeltolódás miatt helyi idő szerint csak este 6 óráig szavazhatnak a külképviseleti névjegyzékbe felvett magyar választópolgárok. Ghánában (Akkra) az időeltolódás miatt csak közép-európai idő szerint reggel 8 órakor nyílik a külképviseleti szavazókör. 

(MTI) 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!