Miért nincsenek Magyarországon igazi szakszervezetek?

2019. május 01. 10:26

Magyarországon a rendszerváltás utáni rablóprivatizáció következtében még messzebb került egymástól az ember és a tőke.

2019. május 01. 10:26
Bálint Botond
Bálint Botond

„A rendszerváltás utáni Magyarország nagyon lényeges problémája, hogy nem alakult ki olyan szakszervezeti rendszer, amely valódi erőként jelenítette volna meg a munkavállalókat, mint a társadalom valódi értékteremtőit. A szakszervezeti mozgalom nemcsak Kelet-Európában üresedett ki és vált a kommunista diktatúra lényegtelen kirakatszervezetévé, hanem az úgynevezett nyugaton sem találta meg a helyét és ott is különböző külső és belső befolyásoló erők irányítása alá került.

Egyrészt ott is jelentős részben kötődött baloldali és sokkal kisebb részben jobboldali politikai erőkhöz, ami szükségszerűen torzította el a működését, másrészt a nyugat-európai munkásság, amikor még jelentős erő volt, nem igazán ismerte fel a közép és hosszú távú érdekeit, csak a rövid távúakra, a jóléti rendszerre koncentrált, tehát megvásárolhatónak és befolyásolhatónak bizonyult.

Nehezen lehetne tagadni, hogy a fejlett nyugati gazdaságok már bő harminc éve egyáltalán nem az adott ország társadalmát szolgálják, mint a jóléti állam csúcspontján látszólag, hanem a globális tőke részévé váló, már csak egykoron nemzeti, most már igazából multinacionális vállalatok érdekeit. Az erőviszonyok jóvátehetetlenül eltolódtak a tőke javára. Nem a tőketulajdonosok javára, hanem a menedzserkapitalizmus haszonélvezőinek a javára. Ez egy új rétege a fejlett társadalmaknak, amely olyan emberekből áll, akik nem akarják fenntartani azt a társadalmat és kultúrát, amelyben a vállalatuk működik, mert nem értik, hogy a társadalom és a kultúra mekkora szerepet játszik a létezésükben és a fennmaradásukban.

Magyarországon a rendszerváltás utáni rablóprivatizáció következtében még messzebb került egymástól az ember és a tőke, az a tőke, amely a nyugati hatékonysággal és a keleti barbársággal gázolt le mindent itt, hogy érvényesítse a teljesen rideg anyagi érdekeit.”

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2019. május 03. 06:19
"..Miért nincsenek Magyarországon igazi szakszervezetek?.." Ez a kérdés alighanem ÁLKÉRDÉS! Azért "az" mert a szakszervezetekre a BALOLDAL MÁR AKKOR RÁTELEPEDETT--és eggyé vált a baloldallal--AMIKOR A FIDESZ s hasonlók MÉG A HOLDBA' SEM(!!!) VOLTAK. Ugyanis az ilyen "josefhart" féle TOTÁL SÜLTBUNKÓK mérhetetlen olvasatlanságukban és műveletlenségükben még azt sem tudják, hogy a Magyar Szakszervezeti Mozgalom és a magyar "SZOCDEM" PÁRT már akkor EGY, és UGYANAZ volt--az előző évszázad 20'-as 30'-as éveiben, amikor ú.n. "jobboldali" Pártok úgyszólván alig voltak--a nyilaskeresztes
august
2019. május 01. 20:48
:) Érdekes módon ez a kérdés, hogy miért nincsenek nálunk szakszervezetek, a balliberális kormányok kormányzása alatt föl sem merül. A munkanélküliség megduplázása idején 2002-2010 között milyen akciók is voltak? a 13 havi bér - nyugdíj elvétele,- nyugdíjak értékvesztése, infláció, rezsiemelések akadálytalanul zajlott szinte ellenállás nélkül.
__Y__
2019. május 01. 20:16
Lehet itt ajnározni a szocializmust és szidni a tőkét. Attól még tagadhatatlan tény, hogy a kapitalizmusban(habár jóval nagyobbak a társadalmi különbségek) sokkal több a lehetőség, a szabadság és sokkal kevesebb a szegény, mint a szocialista pusztulatban.
3M..
2019. május 01. 19:40
Magyarországon azért nem lehetnek valódi szakszervezetek, mert az Fidesz által betelepített multik nem tűrik azt, ha a szalagmunkások fellázadnak az alacsony bérek ellen. A kormányt a multik tartják hatalmon. Ha a kormány nem képes szavatolni a multik dolgozói számára a megalázó béreket, akkor a megállapodás értelmében ugyancsak a kormánynak kell gondoskodnia a még alacsonyabb bérezésű ukrán/szerb munkásokról, akiknek a képviseletét, szintén senki sem képviseli. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!