MNB: 2021-re megszűnhet a nettó külső adósság

2019. április 04. 11:54

Erről beszélt Koroknai Péter, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője csütörtökön.

2019. április 04. 11:54

Az MNB csütörtökön mutatta be a 2018. év külső egyensúlyi folyamatait áttekintő Fizetési mérleg jelentést.

A jelentés szerint a magyar gazdaság külső sérülékenysége 2018-ban tovább csökkent. A folyó fizetési mérleg és a külső finanszírozási képesség (a tőkemérleg és a folyó fizetési mérleg együttes egyenlege) változatlanul többletet mutatott. Tavaly az uniós transzferek jelentős felhasználása és a korábbi éveket meghaladó működőtőke-beáramlás mellett dinamikusan nőtt a beruházások értéke, míg a gazdaság nettó és bruttó külső adósságrátái tovább csökkentek.

Magyarország külső finanszírozási képessége továbbra is meghaladja a régiós országokban jellemző értékeket, a folyó fizetési mérleg többlete a bruttó hazai termék (GDP) 0,5 százalékát,  gazdaság külső finanszírozási képessége a GDP 2,2 százalékát tette ki.

(MTI)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogas paduc
2019. április 04. 12:20
Matolcsy érti a dolgát, pedig a Róna Péter szerint már vagy 10 x bedőlt a magyar gazdaság, meg egyébként is lélegeztetőgépre van kötve....
zakar zoltán béla
2019. április 04. 12:18
MATOLCSY! VARGA!....veressdrazsé....
terra
2019. április 04. 12:15
A Fidesz kormányok egyik legnagyobb eredménye, hogy folyamatosan csökkentették a devizában és a külföldi hitelezők felé fennálló kitettséget. Június 1-től pedig bevezetnek egy olyan kamatadó mentes állampapír konstrukciót, ami mellett sokkal érdemesebb és biztonságosabb is lesz állampapírba fektetni a megtakarításokat, mint banki vagy biztosítási pénzügyi termékekbe.
navis praetoria
2019. április 04. 12:05
Az ellenzéknek már csak a káromkodás, a fetrengés és az ajtóról lepattanás marad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!