Nincs megállapodás az MSZP és a Párbeszéd közös listájáról

2019. március 21. 07:55

Továbbra sincs megállapodás arról, hogy Jávor Benedek hányadik helyen szerepeljen, így kétséges a közös lista - értesült a Magyar Nemzet.

2019. március 21. 07:55

Az összellenzéki összefüggést sürgető MSZP-nek egyelőre még a Párbeszéddel sem sikerült megállapodnia - írja a Magyar Nemzet. 

Bár a tárgyalások már hetek óta zajlanak,  még mindig nem sikerült megyegyezésre jutni abban, hogy a párbeszédes Jávor Benedek hányadik helyen szerepeljen a tervezett közös listán. A jelenleg egy százalékon álló Párbeszédnek önállóan nem lenne esélye képviselőt küldeni az Európai Parlamentbe, azonban az MSZP jelenlegi támogatottsága alapján csak két képviselői helyre pályázhat.

A szocialisták listáját vezető Tóth Bertalan állítása szerint nem akar Brüsszelbe menni, így az őt követő Ujhelyi István áll az első helyen, Szanyi Tibor pedig a másodikon. Mivel a párt ehhez a két helyhez ragaszkodik, Jávor a harmadik helyet kaphatja meg, azaz a Párbeszéd könnyen elveszítheti egyetlen EP-mandátumát is.

Szanyi Tibor az ATV-ben tegnap azt nyilatkozta, lényegében már megállapodtak a Párbeszéddel arról, hogy Jávor Benedek a negyedik helyet kapja a Tóth Bertalan vezette listán – ami valójában a harmadikat jelenti. Hivatalos döntés azonban továbbra sincs. Szanyi szerint ez nem jelentene vesztes pozíciót a Párbeszédnek.

A Magyar Nemzetnek háttérben nyilatkozó szocialista politikusok egymásnak ellentmondó információkkal szolgáltak. Volt, aki megerősítette Szanyi állítását, de volt, aki arra utalt: a pártszövetség megőrzése érdekében nem kizárt, hogy Jávor végül mégiscsak a lista második helyére kerülhet. Utóbbi szerint egy ilyen döntés palotaforradalmat eredményezne az MSZP-ben, ahol már így is sokan rossz szemmel nézik a Párbeszédnek nyújtott kedvezményeket.

A baloldal belügyeiben bennfentes Lámpagyár blog arról írt, hogy Jávorék, mivel nem bíznak Tóth ígéretében, nem fogadták el a nekik felajánlott harmadik helyett.

A Magyar Nemzet információi szerint egyelőre nem született végleges megállapodás az MSZP-vel. A szocialisták elnöksége bízik a közös listában és abban, hogy megkezdődhet a közös kampány. Az MSZP nem tart nagyszabású kampányindító rendezvényt, a párt a hagyományos formák mellett elsősorban az interneten akarja majd eljuttatni üzeneteit a választókhoz.

A kampányban a Fidesz „túlzó nemzeti szuverenitására”, illetve a Gyurcsány Ferencék Európai Egyesült Államok ideálja helyett a haza és Európa együttes szeretetére helyezik a hangsúlyt.

A lap forrásai szerint az uniós parlamenti listáról szombaton dönt a szocialisták választmányi ülése.

(Magyar Nemzet)

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Megtalálta
2019. március 21. 10:49
"Az összellenzéki összefüggést sürgető..." Haha, ez jó. Összellenzéki összefüggés.
Amon-Li-Sa
2019. március 21. 09:57
Ezek most a jövőbeli koncon marakodnak?!
ThunderDan
2019. március 21. 09:45
Egyébként nagyon kemény, hogy ilyen EGY brüsszeli helyekért dúl a kíméletlen harc szinte az összes ellenzéki pártban. Lásd az ún. Jobbik listaállítása körüli hercehurcát is. Már csak az számít, ki tud magának kiharcolni egy tuti ötéves apanázst... Megélhetésiek.
ThunderDan
2019. március 21. 09:39
És ezek akartak közös listát "mindenkivel"? :))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!