Sztrájk az Audinál: péntek délután folytatódnak a bértárgyalások

2019. január 25. 15:10

Miközben csütörtök reggel óta tart a munkabeszüntetés a győri gyárban, a felek a hét utolsó munkanapján még tárgyalóasztalhoz ülnek – tájékoztatta az MTI-t az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ). Több mint 24 órája egyetlen autó sem készült el az üzemben.

2019. január 25. 15:10

Az AHFSZ elnökségi tagja, Szimacsek Tibor elmondta, hogy a csütörtök reggel hat órakor kezdett sztrájk folyamatos, azóta szinte teljesen leállt a termelés a gyárban. Az AHFSZ szerdán egyhetes sztrájkot hirdetett a vállalatnál január 24. reggel hat órától január 31-én reggel hat óráig, mert nem sikerült megállapodni az idei évi bérekben a munkáltatóval a szeptember óta tartó tárgyalások során.

Ismeretes, az AHFSZ sztrájkkövetelésében az szerepel, hogy a bérmegállapodást egy évre rögzítsék, úgy, hogy az alapbéremelést kombinált béremelés alkalmazásával 18 százalékkal, de minimum 75 ezer forinttal emeljék meg. Ezen felül az alapbérbe a mozgóbér négy százalékát építsék be, kapjon minden munkavállaló egy hónapban egy teljes szabad hétvégét, a gyermekek és az életkor után járó szabadságokkal pedig a munkavállaló rendelkezhessen. A választható béren kívüli juttatás keretösszegét a jelenlegi 620 ezer forintról 787 ezer forintra növeljék, fejlesszék tovább a lojalitás bónuszt és vezessék be a jubileumi bónuszt.

Az Audi vezetése két év alatt húsz százalékos béremelést javasolt, majd január 17-én a korábbi ajánlathoz képest „közel azonos mértékű”, új tartalmi elemekkel kiegészített ajánlatot adott át az érdekképviseletnek. Ezt az ajánlatot a bértárgyaló érdekképviseleti delegáció nem fogadta el. A vállalat kommunikációs osztálya csütörtökön azt közölte, hogy a tárgyalásokat folytatják, és az igazgatóság továbbra is arra törekszik, hogy mihamarabb mindkét fél számára elfogadható bérmegállapodás szülessen.

Győrben az Audi mintegy 13 ezer embert foglalkoztat, az AHFSZ-nek mintegy kilencezer tagja van. A Magyar Szakszervezeti Szövetség arról tájékoztatta az MTI-t, hogy szolidaritást vállal az AHFSZ-szel és az Audi valamennyi dolgozójával. A nyilatkozatban kitértek arra, hogy reményeik szerint mihamarabb sikerrel zárul a munkaügyi vita, amelyhez a szövetség minden támogatást kész megadni.

(MTI)

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agricola
2019. január 26. 18:31
" a nemzetközi Audi-üzemekben kínált fizetési szinthez képest a győri jelentősen elmarad” Az elemzések alapján a csehországi Audi-gyárban 25, a szlovákiaiban 28, a lengyelországiban pedig 39 százalékkal többet keresnek a győri gyár munkavállalóihoz képest. A győri magyar munkavállaló nem ér annyit, mint a cseh, szlovák, lengyel állampolgárságú munkavállaló, mivelhogy nem végez annyi munkát (a győri Audi vezetése szerint).
ntlaszlo
2019. január 26. 13:53
hsz: "Én mindig is támogattam a Malév dolgozóinak sztrájkját. Most is teljes mellszélességgel TÁMOGATOM. JA ,MEGSZŰNT A MALÉV? EZT NEM IS TUDTAM."
pot_ember
2019. január 25. 19:36
A szakszervezetnek a sztrájk sztrájkolónként naponként sztrájkolókként kb nettó 10.000 Ft-t jelenthet (inkább többet) ha állni akarja a kiesett munkabért. Ha szakszervezet mind a 9000 tagja sztrájkol az 90 millió forintot jelent naponta. A második napnál tartanak......
Kegyes urunk Karolus
2019. január 25. 17:36
A munkások élnek a jogukkal, és a tárgyalási pozíciójuk sem gyenge.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!