Hatalmas problémákat okoz a győri sztrájk az Audi német üzemében

2019. január 28. 14:22

Az MTI információi szerint a munkaadó és a szakszervezet hétfő délután ismét tárgyal az idei évi bérekről. Közben a Portfolio megtudta, a németországi üzemben is hatalmas problémákat okoz a győri munkabeszüntetés.

2019. január 28. 14:22

A gazdasági portállal az autógyártó szóvivője azt közölte: hétfőn és kedden teljesen leállnak a szalagok, ugyanis több ezer járműhöz hiányonak a Magyarországon készülő motorok. Azt hozzátette, hogy a cég másik németországi üzeme, a neckarsulmi egyelőre nem érintett, ott a hét közepéig áll rendelkezésre elengedő számú motor a járművek összeszereléséhez. Kiemelte, hogy a magyarországi tárgyalásoktól függ majd a helyzet további alakulása.

Ismeretes, Győrben az Audi és Volkswagen márkájú járművekbe készítenek motorokat, ezzel a győri Audi-telephely a legnagyobb motorgyártó üzemegység a konszernen belül.

Sztrájkolnak, de tovább tárgyalnak

Szimacsek Tibor, az AHFSZ elnökségi tagja hétfőn az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a támogatottságuk töretlen, a sztrájkban műszakonként továbbra is mintegy 4000-4500 dolgozó vesz részt a motorgyártás és a járműgyártás területeiről. Az AHFSZ tagsága is nő, mára több, mint háromszáz új tagja lett az érdekképviseletnek múlt hét óta.

A szakszervezeti vezető megismételte követeléseiket: továbbra is azt kérik a munkáltatótól, hogy a bérmegállapodást egy évre rögzítsék, úgy, hogy az alapbéremelést kombinált béremelés alkalmazásával 18 százalékkal, de minimum 75 ezer forinttal emeljék meg. Ezen felül az alapbérbe a mozgóbér négy százalékát építsék be, kapjon minden munkavállaló egy hónapban egy teljes szabad hétvégét, a gyermekek és az életkor után járó szabadságokkal pedig a munkavállaló rendelkezhessen. A választható béren kívüli juttatás keretösszegét a jelenlegi 620 ezer forintról 787 ezer forintra növeljék, fejlesszék tovább a lojalitás bónuszt és vezessék be a jubileumi bónuszt.

Felidézte, hogy szombaton két alkalommal is tárgyaltak az Audi képviselőivel, akik átadták hetedik javaslatukat. Azt a tárgyaló delegáció helyben elutasította, mert álláspontjuk szerint a javaslat „nem tükrözi a helyzet komolyságát”, csak „az ajánlatok számát növeli”.  A szakszervezet megkereste az Audi AG felelős vezetőjét, hogy az ő „személyes részvételével, közösen” oldják meg a kialakult helyzetet.

Az Audi kommunikációs osztálya azt közölte az MTI-vel, hogy hétfő délután ismét tárgyal az érdekképviselet és a munkaadói oldal. Utóbbi reményét fejezte ki, hogy minél hamarabb sikerül mindenki számára elfogadható megállapodást kötni.

(MTI)

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
serferi
2019. január 29. 04:36
Telhetetlenek.
áfonya
2019. január 29. 02:20
Audi német cég ugyan miből eteti a betolakodókat ha bért emel ,,, naplopó parazitáknak több joguk van mint a munkásoknak .... Merkel újabban a németeket biztatja házasság kötésre a betolakodó vérbajos vírushordozó ázsiai cigányokkal ... Nem lehetetlen a zsidó kommunista merkel törvényben kötelezi a németeket .
áfonya
2019. január 29. 02:12
És a gyurcsány cége a Motim nyugati béreket fizet ??? nem hiszem ,ferkó a kecskét kibaszná a szárból két fillérért. Hozzák már nyilvánosságra a Motim munkások bérét is.
kombinátor
2019. január 28. 21:48
és az, hogy gondok vannak Ingolstadtban ... az nekünk jóóóóóóóóóóóóóóóóóóó?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!