Tett és Védelem Alapítvány: Szávaynak nincs helye a közéletben

2018. november 29. 16:49

Feljelentést tettek Szávay István ellen – mondja Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány titkára a Mandinernek.

2018. november 29. 16:49
Kereki Gergő
Kereki Gergő

Mit gondol Szávay István, a Jobbik parlamenti képviselőjének tegnap nyilvánosságra került hangfelvételéről, amin egy „kampós orrú rohadékról”, egy „büdös zsidó” leveréséről beszélt?

Nagyon rég óta mondjuk a Jobbikkal kapcsolatban, hogy a néppártosodás csak egy külső máz, amely a szavazatszerzés maximalizálás érdekében történik. Ez most beigazolódott, lelepleződött a Jobbik valódi arca. Hiába próbálnak néppárttá, európai értelemben szalonképes párttá válni, amikor a párt soraiban továbbra is jelen van az antiszemitizmus. Szávay ráadásul a Jobbik májusi pártkongresszusán hencegett azzal, hogy megütött egy zsidó nőt. Ezek szerint ebben a közegben ez egy dicséretre, elismerésre méltó cselekedet. Ha a Jobbik közegében egy ilyen mondás elismerést vált ki, ezzel lehet hencegni, ezzel tudja valaki a saját ázsióját növelni, akkor ez a közeg semmit sem változott.

Ezt a gondolkodásmódot továbbra is átszövi az antiszemitizmus.

Szávay a mai napon bejelentette, hogy megtartja országgyűlési képviselői mandátumát, és csak a frakcióvezető-helyettesi és országgyűlési jegyzői tisztségéről mond le. Ehhez mit szólnak?

Meggyőződésünk, hogy a magyar közéletben nincs helye sem az ilyen kijelentéseknek, sem az ilyen kijelentéseket megfogalmazóknak. A magyar parlament tekintélyét nagy mértékben csorbítja az, ha sorai között tudhat olyan képviselőket, akik ilyeneket mondanak. De álláspontunk szerint a politikai következményeken túl, jogi következményekkel is számolnia kell Szávay Istvánnak. A büntetőeljárási törvény a nyomozás vonatkozásában élésen elkülöníti a felderítés és a vizsgálat fogalmát, így a büntető igazságszolgáltatás rendelkezik kellő felhatalmazással annak megállapítására, hogy Szávay elkövette-e egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető közösség tagja elleni erőszak bűntettét. Feljelentéssel fogunk tehát élni ebben az ügyben. Ha a hatóságok a felderítés során arra az álláspontra jutnak, Szávay kijelentései kimerítik a közösség tagja elleni erőszak bűntettét, akkor kérhetik a mentelmi jogának a felfüggesztését. Erről a parlamentnek kell majd dönteni.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rugo
2018. november 29. 19:15
Azt, hogy a magyar közéletben kinek van helye, ne a zsidók mondják meg, mert akkor a magyar elpusztul.
a hun
2018. november 29. 17:31
A zsidó Tett és Védelem szrt, aki büdüszsidót mond egy zsidóra-azt föl kell akasztani. Elég Szamuely tempó... Ezek ajvékoltak a Magyar Gárda ellen.
sersem4
2018. november 29. 17:13
Hol az állítólagos áldozat? A tegnapi nappal ellentétben ma már van egy olyan gyanúm, hogy ez egy kamu. Az indoka ennek az, hogy egy zsidó picsa akit lenyomnak valami krimóban, nem ballagott volna haza némán, hanem fellármázta volna Tel-Avivig a világot. Még ha esetleg maga nem is tette volna meg, akkor a környezetéből valaki bizonyosan, hiszen itt az ügy, az antiszemitizmus kézzelfogható bizonyítéka, ráadásul egy Jobbikos képviselőtől...… Tehát ez kamu. A kimutatások szerint a Jobbik beszakadt, a szavazói elpártoltak tőlé, ma már csak 7%-os a támogatottságuk. A felmérések szerint, amit valami ezzel foglalkozó fialású zsidóellenesség kutató cég mutatott ki, MO-n a lakosság 32%-a zsidóellenes..... Potenciális szavazó réteg. Műbalhé a plebsnek, azt hiszik, hogy a gyanúval, a sértett nélküli zsidó verés körüli felhajtással sikerül kicsit felfújniuk a leeresztett Jobbik lufit.
Peter8811
2018. november 29. 16:55
De lehet Szávai gyerekeket is üdültetett.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!