Eljött a túlfogyasztás napja

2018. augusztus 01. 12:18

Idén az év 212. napjára elhasználtuk a Föld egy évre jutó erőforrásait. De a túlfogyasztás ellen mi magunk is tehetünk, és az iskoláktól a vendéglátásig számos területen válthatunk át a környezettudatosabb gondolkodásra.

2018. augusztus 01. 12:18
Gacsályi Sára

Minden eddiginél korábban, az év 212. napjára elhasználtuk a Föld egy évre jutó erőforrásait – derült ki a Global Footprint Network kutatásából. Mint bizonyították, augusztus elsejére virradóan bolygónk lakossága annyi megújuló természeti erőforrást használt, amennyi a Föld adottságait figyelembe véve egy évre jutna. Vagyis a modern ember olyan mértékben felülfogyaszt, hogy az év egyharmadában már a jövőtől hitelez. 

Csak az érdekesség kedvéért: a tendencia a '70-es években kezdődött, 1970-ben december 29-re esett a túlfogyasztás napja, 1988-ban október 15-re, ’98-ra szeptember 30-ra, míg tavaly már augusztus 2-re. Mindazonáltal, mint a tanulmány kiemeli, az utóbb években csökkent az emberiség energiaszükséglete (vélhetően a gazdasági fejlődés lassulása miatt), így hosszú idő után az ökológiai mutató végre pozitív irányba mozdult.

A fogyasztás mértéke gazdasági működésünkkel áll szoros kapcsolatban. Mint azt számtalanszor kimutatták már, jelenlegi életvitelünk jelentős része olyan, egyesek számára rövidtávon hasznot hozó cselekedeteken alapul, amik hosszabb távlatban a Föld pusztulásához vezetnek. Gondoljunk csak az erdőirtásokra, a fosszilis anyagok égetésére vagy az ásványianyagok folyamatos kitermelésére.

Magyarország ökolábnyoma

Az ökológiai lábnyom mérete országonként, régiónként változik. Ha a kanadaiakon múlna, március közepén „ünnepelhetnénk” a túlfogyasztás napját, ha a németeken, akkor májusban, ha pedig a luxemburgi lakosság lenne mérvadó, már február 9-én. Hazánk jelenleg nagyjából félévkor, június 20-án lépi át a bűvös határt.

Magyarországot az utóbbi években jó néhányszor érte vád, hogy nem gondol a környezetünkre, vagy egyenesen a bolygó sorsára (elég csak a Paks II projekttel kapcsolatos kritikákra gondolni). A természet és a környezet védelme azonban eddig is napirenden volt, és folyamatosan tehetünk egyénileg is lépéseket ennek érdekében.

A környezetvédelmi programok tematikája zömében

a tudatosságon, a tudatos termelésen, felhasználáson és fogyasztáson alapulnak,

függetlenül attól, hogy gyerekeknek vagy felnőtteknek szólnak.

A fiatal generáció az iskolai oktatásban is közelebb kerülhet a környezetvédelemhez, például a Fenntarthatósági Témahét programsorozatának köszönhetően. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával létrejövő projektben 2018 áprilisában 1522 iskola több mint háromszázezer diákja szerezhetett saját élményeket a természetvédelem és fenntarthatóság témakörében.

„Csomó mindent lehet csinálni egy ilyen héten, a gyerekek pedig oda vannak érte” – meséli a projektről a monori Jászai Mari Általános Iskola igazgatóhelyettese, Németh Ildikó. Mint elmondja, a projekthét során segítséget is kapnak – például óravázlatok, segédanyagok formájában –, de szabadságot is: a pedagógusok és a diákok is kiélhetik kreativitásukat, kiszakadhatnak egy kicsit szokásos köreikből.

„Volt olyan, hogy csak egy-egy speciális óra szólt a környezetvédelemről, de olyan is, hogy minden gyerek ültetett egy virágot az iskola udvarán. Legutóbb például az osztályfőnökök döntötték el, mit csináljanak a diákjaik, akik a hét végén az eredményeket valamilyen módon bemutatták egymásnak. Volt olyan osztály, aki az állatmenhelyre ment, mások virágosítottak, megint mások pedig egy szeméttelepen készítettek interjút” – sorolja a példákat a pedagógus. Hozzáteszi: a gyerekeket láthatóan megérinti, bevonzza a téma, így tényleg minden szempontból kifizetődő ezzel foglalkozni – akkor is, ha plusz munkát jelent egy-egy intézménynek vagy a tanári karnak.

A visszhang pedig – legalábbis vezetőségi szinten mindenképp – pozitív. „Több ez, mint témahét. Számtalan előnye van, így ha ügyesek vagyunk, egy-egy jó érzékenyítő nap is lehet, közösségi alkalom, egy lehetőség, hogy esztétikai nevelést folytassunk” – összegez Ildikó.

A környezetvédelemre, tudatosságra nevelés azonban nem feltétlenül áll meg az iskola végeztével.

Az érdeklődő felnőttek számára is rengeteg lehetőség akad, ha életmódjukat szeretnék természetbarátabbá tenni.

Ennek ékes példája a Felelős Gasztrohős, ami az étkezéshez kapcsolódó környezetszennyezés csökkentésére hivatott felhívni a figyelmet. Honlapjukon (és telefonos applikációjukon) számos praktikus tippet, receptet és eseményt találhatunk, ami segíthet tudatosabb fogyasztóvá válnunk. Mindezek mellett pedig összegyűjtöttek számos helyet (kávézótól az éttermeken át a boltig sok mindent), ahol a fenntartható és egészséges étkezést helyezik a középpontba.

Ahhoz, hogy megtudjam, a valóságban ez mit jelent, az applikáción böngészve megkerestem az aktuálisan hozzám legközelebb található regisztrált vendéglátóhelyet, így kerültem a Károly körúti Szimplybe. Az igen pici, de annál barátságosabb helyen nagyon kedvesen fogadtak, és annak dacára, hogy nem volt szabad asztaluk, gyorsan összehoztak a szakáccsal, majd az üzletvezetővel is.

Elmesélték: a hely eredetileg egy telefonszervíz volt, ahol aztán kávét is árusítottak, majd az eredeti arculatot végképp maguk mögött hagyva reggelizőhellyé alakultak. Ausztrál mintát követve dolgoznak: egész nap szeretnének könnyű, finom és mindezek mellett egészséges ételeket készíteni.

Szimply
(Fotó:Fanni Hermán Photography Local's Lore/Facebook)

 

„A vezetés mentalitásán múlik minden” – állapítja meg az üzletvezető, majd hozzáteszi: ez nem csak a technikai dolgokból áll. „Elsődlegesen az emberekre kell gondolni, hogy akik itt dolgoznak, figyeljenek egymásra. Minden más ez után jön” – meséli.

A gondolkodásmód elsődlegesen valóban az „őszintén egészséges ételek” felszolgálásán látszik, azonban e mögött a felszíni réteg mögött is számos dologban megmutatkozik. Például az étlapot havonta cserélik, hogy szezonális ennivalókat kínálhassanak, a műanyag palackok helyett inkább üvegeket használnak, ahogy az elviteles poharak és evőeszközök terén is inkább papírral és fával igyekeznek helyettesíteni a plasztikot.

Azt, hogy ez nehézséget és olykor többletköltségeket okoz, senki nem tagadja.

Sok utánajárást igényel felkutatni a termelőket, beruházni egy-egy hosszú távú projektbe vagy éppen jogszerűen megszerezni a legjobb termékeket. A Szimply vezetői azonban felhívják rá a figyelmet: ha mérleget vonunk, az előnyöket is figyelembe kell venni.

Az előző példák nyomán például elmondhatjuk, hogy ha havonta új étel van, a konyhán dolgozók nem unják meg feladataikat olyan hamar, örömüket lelik a munkában és sokkal proaktívabbak; ha pedig üvegeket használnak műanyag helyett, akkor egy egyszeri beruházással számtalan hulladékos zsák megtöltését spórolhatják meg. „Nem mondom, hogy mindig pluszos a mérleg, de ha nem növeljük az ózon-lyukat a fejünk felett, akkor eléggé megéri, nem?”

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vero1_
2018. augusztus 02. 15:33
hagyják már ezt a marhaságot! a túlfogyasztásért a magyar emberek 0 % ban felelősek. india kína usa stb. ott is nyomják ezeket az adatokat a közönség arcába? naugye.
Rasdi
2018. augusztus 02. 13:06
"...de A FÖLD MÉG MINDIG LÉTEZIK, azt bizonyítja: nem is ők a pusztulás felelősei - mondja a fake neews, amelyet hogy, hogynem, ugyanők irányítanak." Evvel az a probléma, hogy bármennyire is hangzatos, rossz a logika. A folyamat beindult, még nem fejeződött be. De a "felélési idők" rohamos rövidülése jelzi magának a folyamatnak a tényét.
Orange79
2018. augusztus 02. 12:51
Nem kell 6-7 milliárd ember a bolygóra, 2-3 bőven elég lenne és akkor nem kellene mindent letarolni, felélni, kiírtani, hogy táplálékot, lakóhelyet, életteret és okostelcsit biztosítsunk azoknak a biológiai értelemben vett parazitáknak akik még több és egyre több parazitát potyogtatnak ki magukból. A fosszilis energiahordozók égetésére már most sem lenne szükség ha nem állna mögötte egy erős lobbi akiknek ez továbbra is hatalmas üzlet. Az ingyenes és korlátlan energia már ismert de szándékosan elérhetetlenné teszik az átlagnépesség számára.
Rasdi
2018. augusztus 02. 12:41
Ez a cikk lényegében semmit se tesz hozzá az említett jelentés pár nappal ezelőtti ismertetéséhez. Pardon, egyet mégis. a cikkben említett reggelizőhely megemlítését, így az egész nem tekinthető másnak, mint annak fizetett reklámjának. Az ahhoz írt megjegyzésem lényegét itt is megismétlem. Amíg mind a politika, mind a gazdaságpolitika, az országok versenyeztetése az amúgyis félrevezető szent GDP-t helyezi első helyre, a reklámok, szponzorálások stb. költségként elszámolhatók, a közvéleményben jelentős helye van az anyagi presztizsnek, ezen túl sokat nem nagyon lehet változtatni. A környezetvédelmi intézkedések nem sokkal jelentenek többet a világ szeméttermelése mellett mint a sz...r paszírozása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!