MNB: Gyors béremelkedés és csökkenő munkanélküliség várható

2018. április 03. 20:32

A Magyar Nemzeti Bank előrejelzése szerint a következő években a foglalkoztatottság emelkedni fog, emellett gyors bérnövekedést is prognosztizálnak a bank szakemberei. 2020-tól azonban a kedvezőtlen demográfiai tendenciák a gazdaságban is éreztetik majd hatásukat.

2018. április 03. 20:32

A Portfolio ismertette a Nemzeti Bank legfrissebb inflációs előrejelzését, szerint a foglalkoztatás növekedésével és a munkanélküliségi ráta csökkenésével számol. Bár a bérek gyors növekedése fennmarad az idén, a foglalkoztatás növekedése 2020-ra leáll, ugyanis nem nagyon lesz már bevonható új munkaerő.

Várakozásuk szerint a negatív demográfiai folyamatok (a munkaképes korúak összlétszámának csökkenése és a kor-nem szerinti összetétel változása) egyre inkább éreztetik a hatásukat, ezért az aktívak száma fokozatosan csökkenő ütemben emelkedik tovább, 2020-ban pedig megáll a munkaerő-kínálat bővülése.

A gazdasági növekedéssel párhuzamosan a versenyszféra tartósan magas munkaerő-kereslete támogatja a foglalkoztatás bővülését. „A csökkenő munkaerő-tartalék illeszkedési problémái (munkaerő nem megfelelő képzettsége és a munkavállalási mobilitás hiánya) ugyanakkor jelentősen megnehezítik a vállalatok létszámbővítési törekvéseit" – írja az MNB összefoglalója.

Összességében a versenyszférában foglalkoztatottak száma az utóbbi évek erőteljes létszámbővülését követően lassuló ütemben emelkedik tovább. A foglalkoztatottság folytatódó emelkedésével a jelenleg is historikusan alacsony munkanélküliségi ráta mérsékelt ütemben tovább csökken, 2020-ban már csak 3,5%-os rátát láthatunk a tavalyi 4,2% után.

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gudmen
2018. április 04. 19:56
:))) https://www.youtube.com/watch?v=u77LroTRof0
Mich
2018. április 04. 11:00
2020-ben "nem nagyon lesz már bevonható új munkaerő." Kezdhetnek hazajönni a londoni mosogatók...
Edvind Johnsson3.0
2018. április 04. 08:05
A tendencia ismeretében valószínű, hogy így lesz, feltéve, ha a Fidesz kormány marad a továbbiakban is.
files32
2018. április 04. 06:49
Bezár egy kabai gyár, 120 ember kerül az utcára A Hajdú-Bihar megyei település adóbevétele harmadát veszíti el
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!