Minority SafePack: októberig dönt az Európai Bizottság

2018. április 05. 10:54

Az aláírásgyűjtést indító FUEN elnöke bejelentette: a kisebbségvédelmi kezdeményezést Európa-szerte több mint 1,2 millióan írták alá.

2018. április 05. 10:54

Az Európai Bizottság október 3-ig közli álláspontját a Minority SafePack elnevezésű európai kisebbségvédelmi polgári kezdeményezésről, amelyet több mint 1,2 millióan írtak alá – mondta az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Vincze Lóránt közölte: a következő három hónapban a nemzeti hatóságok ellenőrzik az aláírásokat, amelyek ezután az Európai Bizottság elé kerülnek.

Hozzátette: közmeghallgatás is várható az Európai Parlamentben, majd október 3-ig az Európai Bizottságnak közölnie kell álláspontját az üggyel kapcsolatban.

Ezzel a kezdeményezéssel a kisebbségek a kezükbe vették sorsukat; először az erdélyi magyarok mozdultak meg, majd sikerült továbbgyűrűztetni az aláírásgyűjtést – mondta a FUEN elnöke.

Közölte: a Minority SafePack kezdeményezéssel azt akarják elérni, hogy az Európai Unió szavatolja a megszerzett jogokat, bátorítsa a joggyakorlatok megosztását a dél-tiroli autonómiától a finnországi személyi elvű autonómiáig.

(MTI)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kitiltott
2018. április 05. 18:37
mi frászra várnak addig?
balbako_
2018. április 05. 17:10
Első fecske, de még több hasonló lépés kell csak kikényszeríteni lehet az EU-ban az igazi emberi jogokat.
Aerion
2018. április 05. 14:14
Meglepő lenne, ha nemzetellenesek hoznának egy olyan rendelkezést, ami a nemzeti érdekeket védi. Nem is fognak. Ha rájuk nem kényszerítjük.
gross
2018. április 05. 13:42
A javaslatok mintegy fele nem lehet problémás, de szerintem a 4-es tovább bonyolítana egy eleve bonyolult rendszert és politikai gondok lehetnek (uniós hatáskörök). A 9-esről nem világos számomra, hogy nem gyengítené-e feleslegesen a versenyjogot. A 7-eset nem értem. A 6-os és 8-as tartalomtól függen nagyon nagy politikai konfliktusokkal járhat - ebben az esetben esélytelen. 1. EU-Recommendation for the protection and promotion of cultural and linguistic diversity 2. Funding programmes for small linguistic communities, 3. The creation of a Language Diversity Centre 4. The objectives of EU’s regional development funds to include the protection of national minorities and the promotion of cultural and linguistic diversity 5. Research about the added value of minorities to our societies and Europe 6. Approximating equality for stateless minorities e.g. Roma 7. A single European copyright law, so that services and broadcast can be enjoyed in the mother tongue 8. Freedom of service and reception of audio-visual content in the minority regions 9. Block exemption of regional (state) support for minority culture, media and cultural heritage conservation.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!