Megszüntetné Nagybánya magyar iskoláját a polgármester

2018. március 17. 14:59

Az oktatás színvonalára hivatkozva támadta meg a nagybányai magyar iskolát Cătălin Cherecheș – közölte pénteken a Főtér.

2018. március 17. 14:59

Megszüntetné Nagybánya önálló magyar iskoláját a polgármester, akinek véleménye szerint a Németh László Elméleti Líceum oktatási színvonala annyira gyenge, hogy az ott tanuló gyerekek jövője el van ásva – közölte pénteken a Főtér.

A lap így idézi Cherecheșt: „Ne vágják el ezeknek a gyerekeknek a jövőjét egyes emblémák kedvéért. Hamis emblémákért. Ezeknek a gyerekeknek a matematikát, kémiát, fizikát és biológiát minőségi szempontok alapján kell tanulniuk, nem épület függvényében”. A polgármester szerint a megoldás abban rejlene, ha a Vasile Lucaciu vagy a Gheorghe Șincai iskolák valamelyikében magyar osztályokat indítanának. 

Az RMDSZ a hírre közleményben reagált. Mint írják: „Az RMDSZ megalakulása óta elsődleges szempontnak tekinti az anyanyelvű oktatást. Húsz éve és most is azon fáradozik, hogy létrehozzon iskolákat és megőrízze, illetve folyamatosan fejlessze, ápolja a magyar oktatási intézményeinket Nagybányán. Sajnálatosnak tartjuk a nézeteltérést, amely Nagybánya polgármestere és a Németh László Elméleti Líceum igazgatója között kialakult március 15-ét megelőző napokban, és amely elmérgesedése már az ünnepünket is beárnyékolta. Meggyőződésünk ugyanakkor, hogy a nagybányai magyar nyelvű oktatási rendszert jelen pillanatban semmilyen külső átszervezés, vagy átalakítás veszélye nem fenyegeti, továbbra is kiállunk az önálló magyar iskola mellett. Hogy lesznek-e, maradnak-e a jövőben is iskoláink, az leginkább rajtunk: mi magunkon és gyermekeinken múlik.”

A közlemény végén egy kérést is megfogalmaznak, melyben felkérik az iskola igazgatónőjét, hogy „legyen megfontolt az iskola és a magyar oktatás jövőjét érintő hírek közlésében és megfogalmazásában, tanúsítson bölcs távolságtartؘást és önmérsékletet a napi politikai érdekeket akár közvetve kiszolgáló eszközök és fórumok használatától, bármely oldalon álljanak is azok”.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dragstar
2018. március 17. 23:30
Átlagos dolog.Aki határontúlra szorult megszokta hogy ott ártanak neki ahol tudnak.Ott idegen az úgynevezzet anyaországában pedig szerb,román,szlovák,ukrán.Ez nagyon jól látszik abból is hogy ellenük bármikor lehet a magyarországiakat úszitani,mindég van rá igény.De ne menjünk messzire az ilyen cikkek olvassotsága szinte nulla mert az embereket nem érdekli hogy mi van velük
kurbitalis
2018. március 17. 23:07
Kerekes Katalin?! Elárulja a sajátjait. Átok rá!
matykox
2018. március 17. 20:35
AMIT A PACI HIMBÁL, AZT A BOLGÁRMESTER SEGGÉBE!
zakar zoltán béla
2018. március 17. 18:45
Mivel az iskola nem szólhat, ezért nem mondhatja azt, hogy megszünteti a HáPogátsamester!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!