Eldurvult a munkaerőhiány: sok kisbolt már ki sem nyit hétfőn

2018. január 24. 22:09

Nem tudják felvenni a multik által diktált bérversennyel a lépést a kis- és középvállalkozások: sok kisebb Coop-üzlet már ki sem tud nyitni hétfőn.

2018. január 24. 22:09

Nem tudják felvenni a tempót a multinacionális cégek által diktált bérversennyel a kisebb boltok és üzletláncok, így sok bolt a munkaerőhiány miatt hétfőn már kénytelen lesz zárva tartani – adja hírül az RTL Híradója.

Mert amíg egy átlagos Lidl-alkalmazott bruttó havi 365 ezres, egy Tesco-dolgozó akár bruttó 227 ezres fizetést kap, és még a Sparnál is minimum bruttó 200 ezer forint lesz a kezdőbér, addig a kis- és középvállalkozásoknál dolgozók többnyire csupán a garantált bérminimumot vihetik haza.

Miután idén 12 százalékkal, kötelezően bruttó havi 180.500 forintra emelkedett az alapbér, sokan már ezt is nehezen tudják kigazdálkodni. A kisvállakozások számára igencsak nehéz a helyzet: ha árat emelnének, és többet fizetnének alkalmazottaiknak, akkor a vásárlóik mennének el, béremelés nélkül viszont dolgozóik hagyhatják ott őket.

A körülbelül 30 ezer embert foglalkoztató Coop több helyen már ki sem nyit hétfőn, ugyanis a cégnél 3 ezer ember hiányzik a normális működéshez. Ennek a kistelepülések ihatják meg a levét, ahol a boltok egy része zárva tart majd hétfőn. 

A Coop szerint üzleteik egy része belerokkanhat a garantált bérminimumba, így a bajba jutott boltokat segítő speciális járulékcsökkentésről tárgyalnak a kormánnyal.

Összesen 197 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2018. január 25. 15:29
Csak az utolsó mondatban derül ki, miről is van szó... a boltok speciális járulékcsökkentést szeretnének kapni a kormánytól...
Mich
2018. január 25. 15:22
Ezt (hogy a gyengék kihulljanak) akarták a libsibolsinácik, nem...?! Hát vállalják!
hátakkor
2018. január 25. 14:08
Milyen jó lenne egy vasárnapi pihenőnap a kereskedelmi dolgozóknak!
Hurka
2018. január 25. 12:01
Lehet, hogy nem mernek 1%-kal emelni az árakon, amiből 30%-kal emelhetnék a béreket?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!