Egy új bolygót fedeztek fel a Kepler-90 csillagrendszerben

2017. december 15. 09:09

Felfedezték a Kepler-90 csillag nyolcadik bolygóját, amellyel már a Naprendszerhez hasonlóan nyolc bolygója van a csillagrendszernek.

2017. december 15. 09:09

Felfedezték egy távoli csillag, a Kepler-90 nyolcadik bolygóját, ezzel a rendszer planétáinak száma nyolcra nőtt, ami annyi, mint a Naprendszeré.

A Kepler-90 így a Naprendszeren kívül a legtöbb bolygóval rendelkező csillag, amit valaha felfedeztek – írta a BBC hírportálja. A csillag csak kicsit forróbb és nagyobb a Napnál, a kutatók eddig hét bolygójáról tudtak. A legújabban azonosított bolygóval együtt „a Kepler-90 az első csillag, amelynek ugyanannyi bolygója van, mint a mi Naprendszerünknek”– mondta Christopher Shallue, a Google informatikusa.

A keresőóriás mérnökei a mesterséges intelligencia gépi tanulás elnevezésű programját használták a Naprendszeren kívüli bolygók felkutatására. A felfedezés az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Kepler űrtávcsöve által gyűjtött adatokon alapult. A csillag távol, a Földtől 2545 fényévre található, ám bolygórendszere a Naprendszeréhez hasonló elrendezést mutat. „A Kepler-90 csillagrendszere a mi Naprendszerünk egy kicsinyített változata. Belül kisebb, kívül nagyobb planéták keringenek benne, csak egymáshoz sokkal közelebb” – magyarázta Andrew Vanderburg, az austini Texasi Egyetem kutatója, a nyolcadik bolygó egyik felfedezője.

A Kepler-90 bolygói annyira közel keringenek egymáshoz, hogy a legkülső planéta ugyanolyan távolságra van a csillagától, mint a Föld a Naptól. Mivel az új bolygó, amelyet Kepler-90i-nek neveztek el, a rendszeren belül sokkal beljebb kering a csillagához, felszínén perzselő forróság uralkodik, nagyjából 425 Celsius-fok. A bolygó 14,4 nap alatt kerüli meg csillagát.

A mesterséges intelligencia segítségével fedeztek fel korábban egy másik csillag körül egy Föld nagyságú bolygót, a Kepler 80g-t. Az utóbbi évtizedekben mintegy 3500 Naprendszeren kívüli, úgynevezett exobolygót azonosítottak.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. december 16. 20:23
Vitatom azt a 8 bolygsó naprendszer teóriát. Amiket a csillagászok 2006. óta úgynevezett "törpe bolygóknak" kategórizálnak azok is igazi bolgyók. Ahogyan a törpe emberek is emberek. A tröpe bolgyók és a bolygók megkülönböztetése tudományosan nem megalapozott. Ami extra kritériumot felállítottak a bolygók számára, hogy a törpe bolygókat kizárhassák, a pályájuk tisztára "seprése" annak a Föld a Mars a Jupiter és a Neptunusz sem felelnek meg. Szóval a Ceres, a Plútó és az Erisz is igazi bolygók a Naprendszerben és még vannak arra kint páran.
smarton
2017. december 16. 08:18
Óriási. És?
még fokozza
2017. december 15. 11:01
Egy tudós sem tudja miért annyi a fénysebesség amennyi. Én azt hiszem megfejtettem, csak kell még némi számítás. A lényeg, hogy a fénynek saját halmazállapota van. Lötyög. A fény nem szilárd vagy folyékony, hanem lötyög halmazállapotú. A számunkra ismert gravitáció és az annál erősebb erőtér között van a fény. Ha gyorsabb a fénysebesség mint 299 792 458 m/s akkor a számunkra ismeretlen világba kerül.
KannibálTatárÚr
2017. december 15. 09:40
A Naprendszerin kívüli bolygók nem különlegességek. Feltételezhetjük, hogy a többszöröse a számuk, mint a csillagoké. ..."nyolc bolygója van a csillagrendszernek." Csillagrendszereket csillagok alkotják, nem pedig egy csillag és a bolygói. Csillagrendszer pl. a Tejút, A Naprendszert alkotják egy csillag (a Nap) és a bolygói.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!