Atrazin került a csallóköziek vizébe

2017. december 20. 10:20

A Dunaszerdahelyi Regionális Közegészségügyi Hivatal megtiltotta az ivóvíz fogyasztását a három csallóközi községben – írta az Új Szó.

2017. december 20. 10:20

A Dunaszerdahelyi Regionális Közegészségügyi Hivatal a Nyugat-Szlovákiai Vízművek utasítására elrendelte a vízfogyasztás korlátozását még pénteken délután – írja az Új Szó. Hétvégén lajtos kocsival szállítottak ivóvizet a három községbe. A vízművek levélben értesítette a helyhatóságokat arról, hogy két novemberi mérés alapján az atrazin növényvédő szer mennyisége háromszor magasabb volt a megengedett értéknél, így a víz fogyasztása veszélyes lehet az egészségre, tisztálkodásra és mosásra viszont alkalmas. Az érintett falvakban a kutak vize is szennyezett. A községek hangszórón, a hivatalos honlapon és a közösségi portálon tájékoztatták a polgáraikat arról, mikor és hol áll meg a kocsi.

Nem tudni, mikor és hogyan került a szennyezés a vízhálózatba. Marek Illés elmondta, rendszeresen ellenőrzik a vizet. A vízművek februárban vizsgálta a vezetékes víz minőségét, akkor a szennyezőanyagok mértéke nem haladta meg a határértékeket, ám a novemberi mérésnél a növényvédő szer mennyisége túllépte a megengedett mértéket. A vízművek november 20-án újra mintát vett, majd november 30-án ellenőrző mérést végeztek. Mindkét mérésnél kimutatták az atrazin jelenlétét, így a jogszabályoknak megfelelően december 13-án értesítették a regionális közegészségügyi hivatalt arról, hogy az atrazin mennyisége meghaladja a megengedett határértéket. „A november 2-ai mérés után tárgyalásokat kezdtünk az aktív szenes szűrőberendezés beszállítójával. November 25-én aláírtuk a szerződést, amely szerint január végére terveztük a szűrő üzembe helyezését. Jelenleg arról egyeztetünk, hogy hamarabb kiszállítsák és beszereljék a szűrőt” – tájékoztatott a vízművek vezetősége. A szűrőberendezés napokon belül megtisztítja a vízhálózatot.

Az atrazint az ötvenes évek végén dobták piacra és az egyik legnépszerűbb gyomirtó szer volt, amelyet elsősorban a kukorica permetezésére használták. „Az Európai Unió 2004-ben betiltotta a vegyszert, és körülbelül 2006-tól nem használják” – tájékoztatott Csicsai Péter növényvédelmi szakember. Hozzátette, hogy 2014 óta új értékelési szempontok figyelembe vételével fokozatosan kivonják a forgalomból a hasonló vegyszereket. Az atrazin vízzel és a légutakon keresztül is bekerülhet az emberi szervezetbe. Ha jelentős mértékben van jelen, számos megbetegedést, különösen szív- és érrendszeri panaszokat, izom- és retinadegenerációt okozhat. A csecsemők, a gyermekek és az idősek fokozottan veszélyeztetettek.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!