Böngéssze Magyarország koleszterintérképét

2017. november 24. 12:53

Területi lebontásban és korcsoportok szerint is meg lehet nézni, hol milyen a helyzet.

2017. november 24. 12:53

Elkészítették Magyarország koleszterintérképét, amely abban segíti az orvosokat, hogy területi lebontásban és korcsoport szerint is megmutatja a lakosság összkoleszterinszintjét – mondta Riber István főorvos az M1 péntek délelőtti műsorában.

A főorvos hangsúlyozta, hogy a térkép az összkoleszterinszintet mutatja, tehát a jó és a rossz koleszterint is. Az adatok szerint a gyerekeknél még jó a helyzet annak ellenére, hogy kimutatható öröklött rosszkoleszterin-szint is, 40-50 éves korban pedig már sokkal rosszabb a helyzet.

A térkép arra hívja fel a figyelmet, hogy mindenkinek tisztában kell lennie a koleszterinszintjével, ahogy a vérnyomásával is, mert a rossz koleszterin szoros összefüggést mutat az érbetegségek korai megjelenésével. Ha valakinek magas az összkoleszterinszintje, akkor testmozgással, életmódváltással, a táplálkozási szokások módosításával csökkenteni kell.

(MTI)

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rony Tronco
2017. november 24. 18:39
Részben genetikai adottság a kol. szint. Családi átlagot érdemes megnézni. Köszönet Dr Horváth professzornak, semmi bajom azóta. Mély hallgatás a témában. A gyógyszergyártók folyamatosan lejjebb vitetik a "jó" határát. Amerikában ez 30 milliárd dolláros biznisz.
balbako_
2017. november 24. 15:34
Az éhen halók elhízással és koleszterin problémákkal küzdenek?
Megtalálta
2017. november 24. 13:57
"A főorvos hangsúlyozta, hogy a térkép az összkoleszterinszintet mutatja, tehát a jó és a rossz koleszterint is." Első ránézésre is sem egyértelmű, mit jelöl a piros és a zöld, aztán azt sem értem, miért lehet csak külön a férfi- és női csoportoknak a térképéét nézni, de azt már végképp nem értem, hogy mi a fenének szerepel egyszerre a HDL és az LDL szint is, ha egyszer a HDL-nál a magas érték a jobb. Ennek így semmi értelme.
foton44
2017. november 24. 13:15
"Böngéssze Magyarország koleszterintérképét" Nem ettem meszet. Bár az lehet,hogy az csökkenti a koleszterin szintet. Hogy a jót vagy a rosszat,azt majd kikutatják a ráérők.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!