Szijjártó: Az ukrán oktatási törvény visszavonását akarjuk elérni

2017. szeptember 28. 15:21

Az ukrán parlament előtt fekszik két „veszélyes” törvény, ezeknek és a már elfogadott oktatási törvénynek visszavonását akarjuk elérni – mondta Szijjártó Péter csütörtökön az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) rendezvénye után Budapesten.

2017. szeptember 28. 15:21

Magyarország a már elfogadott ukrán oktatási törvény, valamint a kijevi parlament előtt javaslatként fekvő nyelvtörvény és állampolgársági törvény visszavonását akarja elérni – mondta Szijjártó Péter csütörtökön.  A külgazdasági és külügyminiszter az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) rendezvénye után tartott rögtönzött sajtótájékoztatót Budapesten, melyen elhangzott: az ukrán parlament előtt fekszik még két „veszélyes” törvény.

Ezen „veszélyes” törvények közül az egyik a nyelvtörvény, amely szigorúan korlátozná a kisebbségi nyelvek használatát, a másik pedig a kettős állampolgárokat sújtaná szigorú szankciókkal. Az elmúlt egy évben minden magyar-ukrán kétoldalú tárgyaláson ennek a három törvénynek a visszavonását kérte Magyarország, de csak „mindenfajta homályos ígéretet kaptunk” – mondta Szijjártó. A politikus hétfőn találkozik román kollégájával, mivel „egyértelmű az érdekek egybeesése”, hiszen az ukrajnai román gyerekeket is rendkívül hátrányosan érinti az oktatási törvény – tette hozzá. 

Szijjártó Péter kérdésre válaszolva elmondta: a CEU-val zajlanak az egyeztetések, reményét fejezte ki, hogy a végén megállapodásra jutnak. A Magyarországon működő kínai egyetemmel már sikerült megállapodniuk, a kínai delegáció október második felében érkezik Budapestre, hogy aláírja az intézmény további magyarországi működéséről szóló a megállapodást  tette hozzá. „Nagyon remélem, a törvényes határidőig a CEU-val minden fontos kérdésben meg tudunk állapodni” - mondta a politikus, majd hozzátette: ennek előfeltétele, hogy a CEU is betartsa a felsőoktatási törvény előírásait. Elmondta: az amerikai Maryland állambeli székhelyű, a magyar fővárosban működő amerikai egyetemmel már megállapodtak.

 A külügyminiszter szólt az illegális bevándorlásról is és ismét leszögezte, hogy a magyar kormány nem támogat semmilyen olyan európai álláspontot, amely ezt segítené. Magyarország csak olyan bevándorlási politikát tud támogatni, amely meg tudja védeni Európát és semelyik országot nem kötelezi az illegális bevándorlók befogadására – jelentette ki.

(MTI)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Phötön
2017. szeptember 28. 20:09
Valamit kurvára jól csinál Szijjártó, ha itt csak hörögtök.
Bástyaelvtárs
2017. szeptember 28. 17:44
Bizony peti egy oktatasi torvenyt nem egyszeru viisszavonni de ezzt nalattok senki nnem tudja jobban...
he-he
2017. szeptember 28. 16:35
Figyelj focista paraszt!Ti sem viselitek el,ha valaki beleszól a Magyar Parlament döntéseibe,Úgyhogy kuss.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!