Páva Zsolt: A hiány kétharmada a szocialista városvezetésre vezethető vissza

2017. szeptember 07. 20:57

A „szocialista presztízsberuházások”, és a közösségi közlekedés rendberakásához szükséges „gigahitel” együttesen okozta az önkormányzat gazdálkodásában jelentkező 7,5 milliárd forintos hiányt – jelentette ki Páva Zsolt pécsi polgármester.

2017. szeptember 07. 20:57

A pécsi önkormányzat gazdálkodásában keletkezett mintegy 7,5 milliárd forintos hiány konszolidációja érdekében intézkedési tervet fogadott el a baranyai megyeszékhely közgyűlése csütörtökön. Az intézkedések a lakosságot nem terhelik – jelentette ki az esti szavazás előtt Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester.

Az önkormányzat pénzügyi helyzetének okairól azt mondta: a pécsi gazdaság „nem kellő színvonalú jelenléte”, a gazdag és minőségi, de jelentős forrásigényű (kulturális) intézményrendszer, a korábbi „szocialista presztízsberuházások”, és a közösségi közlekedés rendberakásához szükséges 6 milliárd forintos „gigahitel” együttesen okozta az önkormányzat gazdálkodásában jelentkező mintegy 7,5 milliárd forintos hiányt. Annak kétharmada az előző városvezetés működése nyomán „az összeomlás szélére került” közösségi közlekedés rendberakásából származik – emelte ki. Mint beszámolt róla, a tudatos adópolitika következtében három év alatt 400 millió forinttal nőtt az önkormányzat iparűzési adóbevétele. E növekményt – meglátása szerint – a délelőtt elfogadott helyiadó-koncepció módosítás tovább tudja gyarapítani.

Az önkormányzat a helyi építményadó-rendelet módosításától további 150 millió forintos bevételnövekedést vár. Annak lényege, hogy a pénzintézeti, biztosítási, távközlési és energiaellátási tevékenységet folytató cégek, illetve üzemanyag-töltőállomást, gyorséttermet és bevásárlóközpontot üzemeltető társaságok eddigi 1700 forintos négyzetméterenkénti építményadó-terhe 1840 forintra nő. Ezzel szemben – mutatott rá a koncepció délelőtti ismertetésekor Páva Zsolt – az önkormányzat a termelő cégek tevékenységét adócsökkentéssel „serkenti”, mivel az eddigi 600 helyett 500 forintra csökkentik számukra az éves négyzetméterenkénti építményadó-terhet. A magánszemélyekre vonatkozó adóteher nem változik – erősítette meg a polgármester.

A focitól vonnak el pénzt

Az intézkedéseknek köszönhetően hatékonyabbá, olcsóbbá válik az önkormányzat működése – hangsúlyozta a testületi ülést záró előterjesztés tárgyalásánál Páva Zsolt. A részletekről közölte: megszüntetik a jelenleg az NB III.-ban szereplő Pécs Mecseki Futball Club (PMFC) évi 200 millió forintos önkormányzati támogatását. Szintén megszüntetik a tanácsadói szerződéseket, csökkentik az önkormányzat reprezentációs kiadásait és a polgármesteri keretet, ugyanakkor a városi közösségi életet segítő civil- és képviselői keret megmarad – mondta.

A városvezető szólt arról, hogy a jelenlegi 20-ról a jövőben 15 alá csökkentik az önkormányzati tulajdonú cégek számát. Az előterjesztés vitája során Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) közgyűlési képviselője 28 pontból álló intézkedési tervet ismertetett, amelyben a városüzemeltetés eszközeinek korszerűsítésére, a konszolidált gazdaságfejlesztésre és a közpénzek átlátható felhasználására tett javaslatot. Keresztes László Lóránt (LMP) vélekedése szerint a benyújtott intézkedési terv gazdaságpolitikai koncepció helyett csupán politikai kommunikáció. Az ellenzéki képviselő egyúttal a gazdaság- és a fenntartható városfejlesztés szükségességét is hangsúlyozta.

A képviselő-testület az ÖPE javaslataival is kiegészült intézkedési tervet nagy többséggel hagyta jóvá; két szocialista és egy DK-s képviselő nem vett részt a szavazáson.

(MTI)

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2017. szeptember 08. 18:55
Pedig milyen sikeresen kiüldözték a franciákat a jó hasznot hozó ivóvíz üzletből! Igaz, hogy 3 milliárdot helyből bukott a város, a vízdíj itt lett talán a legmagasabb az országban. A sok hasznot termelő parkolást is átvette a népnyúzó vállalkozótól a város. Azóta drágább a parkolás, mint valaha. A hülye szocik, mi? Nem presztizsberuházás: Kodály központ, tudásközpont. Az állam átveszi a finanszírozását (Páva szerint). Na ez sem lett így. A városüzemeltetési és városgazdálkodási cégeinek vezetésében már nincs egyetlen pécsi sem, csupa budapesti Fidesz ejtőernyős viszi a céget. Viszont megjelentek a drapp befektetők, jó üzleteket kötöttek (Nick udvar). A város vagyona meg csak fogy. Jól lerabolta a Fidesz a várost. Oszt jónapot.
istvanka
2017. szeptember 08. 13:54
Ezen gondolkozott 8évig?Ebből a sík hülyéből kellett volna házmestert csinálni hortóbágyi pusztán!
files32
2017. szeptember 08. 10:09
Anyád.
Bástyaelvtárs
2017. szeptember 08. 08:04
Kicsit koran bukott ki ez a botrany, jobb lett volna télen. Akkor már nem tudják rendezni a soraikat a vslasztasok előtt. De igy is jobb esellyel indulnak a demokratak a fidesszel szemben
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!