Ezt ígéri az ellenzék a nyugdíjasoknak

2017. augusztus 31. 18:58

Az MSZP, a Jobbik, az LMP, és a DK pártelnökei is megjelentek a Nyugdíjasok Országos Szövetségének pénteki fórumán, ahol kifejtették, milyen megoldásokat javasolnak a nyugdíjrendszer megreformálása érdekében.

2017. augusztus 31. 18:58

A nagyobb ellenzéki pártok egyetértenek abban, hogy szükség van a nyugdíjrendszer reformjára, a minimális juttatás emelésére – derült ki a Nyugdíjasok Országos Szövetségének csütörtöki budapesti pártelnöki fórumán.

MSZP: Tizenharmadik havi nyugdíjat!

Molnár Gyula (MSZP) szerint legalább meg kell duplázni a minimálnyugdíjat, az átlagosnál nagyobb mértékben kell emelni a százezer forint alatti juttatásokat, valamint kifizetési plafonra van szükség. Annak a véleményének adva hangot, hogy a jelenlegi hatalom a nyugdíj terén is inkább a gazdagabbakat támogatja, azt hangsúlyozta, kiszámítható, biztonságos és fenntartható rendszerre van szükség, amelyben alkotmányossá kell tenni a nyugdíjhoz való jogot.

Molnár Gyula a szocialisták kormányra kerülése esetén a következőket ígérte a szépkorúaknak:

  • Visszaállítanák a 13. havi nyugdíjat, avagy egy ahhoz hasonló juttatást 
  • Megdupláznák a minimálnyudíjat, kifizetési plafont hoznának létre
  • Emelnék a százezer forint alatti juttatásokat
  • 62 éves kortól fogva rugalmassá válna a nyugdíjba vonulás
  • Áttekintenék a rokkantnyugdíjazás rendszerét
  • Javítanának az egészségügy és az abban dolgozók finanszírozásán,
  • Csökkentenék az ellátásban mutatkozó területi különbségeket.

A szocialista pártelnök szerint – az állam és az önkormányzatok együttműködésében – meg kell duplázni a szociális otthonok számát, a bekerülésnél a rászorultsági szempontokat előtérbe tolni, a krónikus betegséggel küzdő idősek pedig szakorvosi javaslatra ingyen kaphatnák gyógyszereiket.

Jobbik: A bérunió hozza el a nyugdíjuniót

Vona Gábor Jobbik-elnök az igazságosabb elosztás fontosságát emelte ki:

  • A Jobbik kormányra kerülése esetén nyugdíjat emelnének
  • Erősítenék a gyógyszerár-támogatási rendszert
  • Csökkentenék főként a családok és az idősek által vásárolt termékek áfáját
  • Fejlesztenék az idősotthonokat
  • A kultúrát helybe hozó Nemzeti Vándorszínházat hoznának létre

Mint mondta, az idősügyet „ki kell szabadítani a pártpolitika fogságából”, mert nem egy-egy ciklusra szóló válaszokra van szükség; vissza kell állítani az Idősügyi Tanácsot, szociális hozzájárulási adó helyett ismét járulékká kell tenni ezt a közterhet. Megjegyezte: a rendszer helyrebillentését segíti, ha többen dolgoznak magasabb bérért, így több járulék folyik be, megemlítve, hogy míg az uniós átlag szerint a GDP 12 százalékát fordítják nyugdíjfizetésre, addig Magyarországon 9 százalék ez az arány.

A bérunió hozhatja el mindannyiunk számára a nyugdíjuniót – fogalmazott pártja kezdeményezésére utalva Vona Gábor, aki szerint az idősek fogyasztói kosarához kellene szabni a nyugdíjemelés mértékét, a juttatás megállapításakor pedig a dolgozóként termelt pénztőke mellett  humántőkét is figyelembe kellene venni, például azt, hány gyermeket nevelt fel tisztességgel valaki.

LMP: Tisztességet és nyugalmasságot!

Szél Bernadett, az LMP társelnöke a tisztességet és a rugalmasságot említette követendő alapelvként. Így kifejtette, mit tenne a nyugdíjasokért a Lehet Más a Politika: 

  • Az otthonápolást minimálbérrel megfizetett munkaviszonnyá tennék
  • Növelnék a nyugdíjasok juttatásait az őket érintő termékkosár áremelkedése esetén  
  • Az alacsony bérűeket részesítenék előnyben nyugdíjemelés esetén
  • Rugalmassá tennék a nyugdíjba vonulás időpontját
  • Megszüntetnék a rokkantnyugdíjazás rendszerének „végtelen embertelenségét” 
  • Megszüntetnék a nők és férfiak között fennálló, 14 százalékos nyugdíjkülönbséget

Hangsúlyozta: céljuk a nyugdíj alkotmányos védelme, a rendszer függetlenné tétele a költségvetéstől. „Felmenő rendszerben a munkaerőpiacot ki lehet fehéríteni”, és ez hatással lesz a hazai nyugdíjrendszerre is – mondta.

DK: Igazi dráma jöhet a nyugdíjrendszerben

Rövid távon korrigálni kel a nyugdíjrendszert, de szembe kell nézni azzal, hogy hosszabb távon „igazi nagy dráma” következik – hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke a rendezvényen.

Mint mondta, 2025-2030 táján érezhetően esni fog az induló nyugdíj – ami ma az utolsó fizetés 75-80 százaléka –, mivel már lépnek ki az aktív korból azok, akik tömegesen voltak hosszú ideig kényszervállalkozók, minimálbérre bejelentett, zsebbe fizetett alkalmazottak. Hangsúlyozta: nagyon hiányozni fog a rendszerből a magánnyugdíj-pénztári vagyon államosításával kivett háromezer milliárd forint.

Ennek kiküszöbölélsére Gyurcsányék a következőket javasolják:

  • A mindenkinek járó, legalább ötvenezer forintos alapnyugdíjat egy munkanyugdíjjal egészítenék ki 
  • Megoldandó „erkölcsi kérdésnek” nevezték, hogy van egy kör, amely aránytalanul magas ellátásban részesül.
  • Az alacsony nyugdíjak nagyobb emelését támogatnák
  • Gyurcsány „nagyon-nagyon óvatos” lenne a 13. havi nyugdíjjal, mivel az évi 250 milliárdot vonna el más, fontosabb területekről - például az egészségügytől és az oktatástól.

Dilemmának nevezte, hogy „a nyugdíjat alapvetően biztosításnak tekintjük”, így az ellátásokat csak arányosan emelhetik, vagy a szerényebb juttatásúaknak nagyobb emelést kell adni; mint mondta, „ezt a kérdést érdemes kinyitni”, de, mint mondta, ő inkább az alacsony nyugdíjak nagyobb emelését támogatná.

(MTI)

Összesen 146 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
efjé
2017. szeptember 03. 13:01
A Jobbik létrehozza a "Nemzeti Vándorszínházat", a nyugdíjasok ezután egy szót se szólhatnak... Én már alig várom!
TAVIROZSA
2017. szeptember 01. 14:13
Na aki már ígérni sem tud ... Az tuti, hogy a nők 40 programot el lehet felejteni, ha jönnének a "nagyon demokraták" !!!
HrMees
2017. szeptember 01. 09:26
Érdekes, hogy a Fidesz - joggal - mennyit kap a CÖF miatt, de az senkit nem zavar, hogy az (ellopott) Csillebércen, vörös nyakkendőt kötve, Moldovát ünnepelve, a volt MSZMP-tagok megítélést számonkérve tart a komplett ellenzéknek kampánygyűlést egy nyugdíjas szervezet.
makapaka2
2017. szeptember 01. 08:20
"Hazudtunk reggel, délben és éjjel" És ez így van a mai napig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!