Megválasztották a Trump-kormány magyar ügyekért felelős emberét

2017. július 20. 18:43

A közép-európai biztonságpolitikával foglalkozó CEPA elnöke, Wess Mitchell fog felelni a Magyarországgal kapcsolatos ügyekért Trump kormányában. Mitchell a transzatlanti kapcsolatok szakértőjeként ismert.

2017. július 20. 18:43

A Trump elnökké választása óta betöltetlen magyar ügyekért felelős pozícióba nevezték ki a disszertációját az osztrák-magyar monarchiáról író Wess Mitchellt. A közép-európai régióval foglalkozó, Center For European Policy Analysis nevű washingtoni szervezet elnöke Victoria Nuland utódja lesz ebben a pozícióban. Kinevezését szerdán jelentették be.

Nuland, az előző ciklus felelőse csekély sikerrel igyekezett megjavítani a magyar-amerikai kétoldalú kapcsolatot. Szíjjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszterrel kifejezetten rossz volt a kapcsolata, és a Trump-adminisztráció is a térség „kútjainak mérgezőjeként” jellemezte a diplomatát. 

A magyar kormányban számoltak Mitchell kinevezésével – jelentette az Index névtelen forrásra hivatkozva, ám ez korántsem fog gyökeres fordulatot jelenteni a magyar-amerikai kapcsolatokban a lap szerint. A magyar ügyek egyébiránt az európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkárság alá tartoznak az USA-ban.

Mitchell intézetének egyik legfontosabb elemzési területe az orosz propaganda és dezinformáció, illetve az ellene való küzdelem. Emellett fontos megemlíteni, hogy a washingtoni think-tank magyar munkatársakkal is rendelkezik, például egy orosz- és kiberbiztonság-ügyi elemző is a szervezet tagja. Emellett magyar előadók is gyakran képviseltetik magukat a CEPA rendevényein, szeptemberben Szijjártó Péter is elő fog adni a szervezetnél. 

Mitchell Oroszországal kapcsolatban Trumppal teljesen ellentétes álláspontot képvisel, ám talán pont ez kell ahhoz, hogy „a csatornába zuhant amerikai-orosz kapcsolatok ne kerüljenek a szennyvízbe”.

(Fotó: CEPA)

 

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mindjárt
2017. július 21. 08:11
Nem hiszem, hogy ezt a kinevezést szerette volna a fidesz birka. Nekik sokkal jobban megfelelt Nudelman rabbi leánya mert ők ezeknek szeretnek nyalni.
Mindjárt
2017. július 21. 06:23
Nem megválasztották hanem kinevezték
Rike
2017. július 20. 23:03
A vezetőnk rossz ember. Rossz!
ÁlcanélküliÜrügymutyiszter
2017. július 20. 22:45
Ez nem Matt Daemon a képen ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!