Szijjártó: Zsákutcás az eddigi EU-koncepció

2017. május 26. 16:03

Zsákutcába jutott az a koncepció, hogy vegyünk el hatásköröket a tagállamoktól és adjuk Brüsszelnek, láttuk ennek mi lett az eredménye –mondta Szijjártó Péter Pozsonyban a Globsec biztonságpolitikai fórumon.

2017. május 26. 16:03

Az európai integráció akkor tud erős lenni, ha erős tagállamokra alapul, s ebben erős egyetértés van Közép-Európában – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter magyar újságíróknak nyilatkozva Pozsonyban, ahol pénteken, a többi visegrádi országból érkezett partnereivel együtt panelbeszélgetésen vesz részt a Globsec biztonságpolitikai fórumon.

A panelbeszélgetés központi témái az Európai Unió (EU) jövője és erősebbé tételének lehetőségei voltak. A magyar diplomácia vezetője elmondta: az EU megerősítésére két ellentétes stratégia van, az egyik Brüsszel erősítésével számol, a másik pedig azzal, hogy az uniót erős tagállamok alkotják. Magyarország az utóbbi mellett tette le a voksát, és e tekintetben erős az egyetértés Közép-Európa országaiban is – mutatott rá Szijjártó Péter. Hozzátette: az ezt a nézetet képviselő tábor a Brexittel (az Egyesült Királyság kilépésével az Európai Unióból) elveszíti legerősebb tagját, ami miatt a visegrádi országoknak (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) az eddiginél is egységesebben és hangosabban kell képviselniük ezt az álláspontot. Megjegyezte: a Brexit miatt így előállt helyzet megnöveli a visegrádi országok lehetőségeit, de felelősségét is.

Zsákutcába jutott az a koncepció, hogy vegyünk el hatásköröket a tagállamoktól és adjuk Brüsszelnek, láttuk ennek mi lett az eredménye –hangsúlyozta Szijjártó Péter. Leszögezte: az elmúlt időszak történelmi súlyú kihívásaira a jó válaszok mindig tagállami szinten születtek meg. A magyar külügyminiszter a visegrádi együttműködésről beszélve rendkívüli jelentőségűnek nevezte, hogy az ma a legszorosabb és leghatékonyabb szövetség az EU-ban, amit még fontosabbá tesz, hogy az EU jövőjéről folytatott vitákban sokszor teljesen egységes álláspontot képviselnek.

Nagyon fontos ez az egységes álláspont a britek kilépéséről folytatott tárgyalások során, mert Közép-Európának abszolút érdeke, hogy az EU ne a sértettség pozíciójából tárgyaljon, hanem akarjon teljes körű megállapodást kötni – emelte ki a külügyminiszter. Kifejtette: ez a teljes közép-európai régiónak érdeke, mivel sok itteni állampolgár él az Egyesült Királyságban, ezért az EU-val szemben az az elvárás, hogy védje meg ezeknek a magyar, cseh, szlovák és lengyel állampolgároknak az érdekeit és jogait, ugyanakkor olyan megállapodást kössön az Egyesült Királysággal, ami lehetővé teszi a jelenlegi szoros gazdasági, kereskedelmi és más kapcsolatoknak a továbbvitelét.

Szijjártó Péter pénteken Pozsonyban Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel is találkozik egy munkavacsorán. A találkozóról azt mondta: Magyarországnak és magának az EU-nak is az az érdeke, hogy az EU stratégiai partnerséget tartson fenn Törökországgal, amit az is indokolttá tesz, hogy míg Törökország a világ tíz legfejlettebb gazdasága közé igyekszik, addig az EU versenyképessége folyamatosan csökken. Ebben a vonatkozásban is a közép-európai álláspont jóval racionálisabb, mint általános európai megközelítés – jegyezte meg. Szijjártó Péter a nap hátralévő részében több kétoldalú találkozón is részt vesz, akárcsak a nemzetközi visegrádi alap új székházának átadó ünnepségén.

(MTI)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
noMores
2017. május 27. 05:50
2020 utan elfogynak az eu-penzek, szijjartoek a kilepest keszitik elo. Aztan johetnek a ruszkik. De ezek a buta faszok nem ertik, hogy putyinnak csak eu-tagkent vagyunk jok...
zakar zoltán béla
2017. május 26. 21:05
Tény!
gomeli1213
2017. május 26. 16:50
Szíjjárto egy baromarc. Épp most rugdosnak bennünket mindenhonnan, mert nagyon szarul teljesítunk. Már románia is feljött ránk, ez meg osztja az észt.
Zokni
2017. május 26. 16:29
"Szijjártó: Zsákutcás az eddigi EU-koncepció" - futsozza. (AZ ugyanaz, mint az orbákolás, csak sportosabb.) Úgy tűnik a francia választással elindult a "kétsebességű" Európa koncepció. Többek között a külügyi tevékenységünknek hála - nekünk a lassabb jut. Ránk lesz bízva, hogy "megerősödünk", avagy sem. Senkit sem fog érdekelni. Ráadásul a baj az, hogy még Putyint és a kínaiakat sem... Azer? Talán. Létrejöhet az Azerbajdzsán-Magyar tengely. Illetve inkább fejszenyél.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!