Meghallgatnák Matolcsyt a nemzetbiztonsági bizottságban a puccsos sztorija miatt

2017. február 23. 19:12

Pár évvel ezelőtt „egy titkosszolgálati és katonai forgatókönyv alapján a Magyar Nemzeti Bankot egyesek, szövetségeseink és barátaink, föl akarták használni arra, hogy megbuktassa a jegybank a kormányt” – mondta szerdai parlamenti meghallgatásán Matolcsy György. Az amerikai nagykövetség rögtön cáfolt, a nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s és LMP-s tagjai pedig meghallgatnák a jegybankelnököt, mondván, ha ez igaz, jelentenie kellett volna.

2017. február 23. 19:12

Nagy összeesküvésről beszélt Matolcsy

Szerdai parlamenti meghallgatásán Matolcsy György jegybankelnök a brókerbotrányt felidézve arról beszélt, hogy valójában egy NATO-szövetséges ország szerette volna felhasználni a jegybankot arra, hogy bankpánikot keltsen Magyarországon, és így az MNB által akarták megbuktatni a kormányt.

Egész pontosan úgy fogalmazott: „a Magyar Nemzeti Banknak ez a brókercsalásokat leleplező tevékenysége egy sorozatba illeszkedik, egy forgatókönyvbe illeszkedik. Ez egy nagy NATO-szövetséges ország budapesti nagykövetségéről folytatott kormánybuktató és jegybankbuktató tevékenységébe illeszkedik, amely 2014 őszén indult el.” Azonban a jegybank megmentette a helyzetet azzal, hogy időben leleplezte a brókercégeket.

Az Indexen szó szerinti leirat is olvasható Matolcsy beszédének vonatkozó részéről:

„Nem mindegy, hogy mikor találtuk meg ezeket a csalárdan működő brókercégeket. 10-15 év lopássorozatát nem mindegy, hogy január-február-márciusban találtuk meg, vagy esetleg májusban. Miért találtuk meg január-február-márciusban?

Mert valakik a Magyar Nemzeti Bankot szerették volna fölhasználni arra, hogy bankpánikot keltsenek Magyarországon 2015 áprilisára. Ez a bankpánik be is következett. Négy városban négy órát tartott. Mondanánk, hogy nem sok. De igenis sokkszerű volt az  még egyszer , hogy egy titkosszolgálati és katonai forgatókönyv alapján a Magyar Nemzeti Bankot egyesek, szövetségeseink és barátaink, föl akarták használni arra, hogy megbuktassa a jegybank a kormányt.

Ez egy nagyon súlyos árnyék, nagyon sötét árnyék, mélyszürke árnyék, nincs is árnyalata, csak egy árnyalata van: a sötét. Igen tisztelt Hölgyeim és Uraim! Azonban a Magyar Nemzeti Bank mandátumához híven az árstabilitást, a pénzügyi stabilitást és a kormányzati gazdaságpolitika támogatását figyelembe véve úgy működött, hogy ez ne következhessen be. Időben lelepleztük a brókercégeket. Tizenöt hónappal a jegybank és a felügyelet integrálása után 10-15 éves csalássorozatot lepleztünk le.

A jegybank nem felelős, hanem a jegybank leplezte le a csalásokat. Még egyszer: azért január-február-márciusban, mert segítettek a jegybanknak, hogy még időben, áprilisban lehessen bankpánik Magyarországon. De nem volt; négy órát volt, mert a magyar emberek, a magyar polgárok  köszönet ezért a magyar családoknak  józanok maradtak, a jegybank és a kormány szövetsége pedig működött.

Az amerikai nagykövetség cáfol

A 2014 őszén elindult, budapesti nagykövetségről vezényelt „támadás” kapcsán valószínűleg az amerikaiakra utalhatott Matolcsy, hiszen akkor robbant a kitiltási botrány. Az amerikai nagykövetség viszont a Népszava érdeklődésére hiteltelennek minősítette a Matolcsy által elmondottakat. 

„Magyarország és az Egyesült Államok partnerek és NATO-szövetségesek. Az Egyesült Államok nem kísérelte meg a magyar kormány megdöntését 2014-ben vagy bármikor máskor, s nem találjuk hihetőnek, hogy bármely más NATO-tagállam erre kísérletet tett volna” – szögezte le a nagykövetség szóvivője.

Az ellenzék számon kérné Matolcsyt

A parlament nemzetbiztonsági bizottságának LMP-s és MSZP-s tagjai, Szél Bernadett és Molnár Zsolt is közölték: tájékoztatást várnak Matolcsytól a bizottság következő ülésén. Szél Bernadett szerint „amennyiben Matolcsy György komolyan gondolta tegnapi állításait, hibázott és mulasztást követett el azzal, hogy az ügyről nem tájékoztatta az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságát” – írja az Index

A szocialista Mesterházy Attila az ügyben kérdést intézett Lázár Jánoshoz, mivel ő az Információs Hivatalt felügyelő miniszter. Mesterházy arra kíváncsi, ha tényleg úgy van, ahogy Matolcsy állítja, akkor mit tett a kormány azért, hogy ezt a nagykövetségről koordinált kormánybuktató tevékenységet kivédje. A szocialista politikus emellett vizsgálóbizottság felállítását is kezdeményezi, hogy kiderüljön, igazat mond-e a jegybankelnök.

Összesen 121 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
FOB
2017. február 24. 16:14
Két ápoló azért legyen készenlétben a kihallgatás alatt.
noMores
2017. február 24. 14:19
Orban olimpiarol almodik ez meg usa-gerjesztette bankpanikrol hadoval. Milyen idiotak vezetik az orszagot??!?!
KannibálTatárÚr
2017. február 24. 08:03
Ez nem újság. Az Obama - Clinton adminisztráció mindenhol beavatkozott a "demokrácia" érdekében. Jóbarát tevékenysége ismert volt már akkor is. Legfeljebb az újdonság az átlagos választónak, hogy ehhez még az MNB-t is fel akarták használni.
belga
2017. február 24. 08:01
Az kifejezetten érdekel, hogy Matolcsy egyszerűen csak végtelenül cinikus, gátlástalan -vagy valóban pszichiátriai eset. Persze akár egyik, akár másik az, hogy ő az MNB elnöke az több, mint érdekes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!