Gázellátásunk 2021-ig van biztosítva Szijjártó szerint

2017. február 20. 18:55

Mesterházy Attila (MSZP) kérdésére válaszolva jelezte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy még 2015-ben Vlagyimir Putyin februári látogatásánál kötött a kormány megállapodást az oroszokkal, így hazánk gázellátása 2021-ig biztosítva van. Ezzel a 2015-ben lejáró húszéves szerződést is egyúttal meghosszabbították.

2017. február 20. 18:55

Minden elemében létrejött az a megállapodás, amely biztosítja Magyarország gázellátását 2021-ig – olvasható Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Mesterházy Attila szocialista országgyűlési képviselőnek adott válaszában.

Az ellenzéki képviselő azt kérdezte, hogy „Történt-e konkrét megállapodás a gázszállítási szerződés ügyében”.

Szijjártó Péter az Országgyűlés honlapján közzétett levelében emlékeztetett arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel még 2015. februári budapesti látogatása alkalmával sikerült megállapodni arról, hogy meghosszabbítják a 2015 végén lejárt, magyar szempontból előnytelen, húszéves gázvásárlási szerződést, annak érdekében, hogy új és jó feltételekkel, 2021-ig tudja Magyarország felhasználni a 2015-ig fel nem használt szerződéses gázmennyiséget, és azt ne kelljen felhasználatlanul kifizetni.

Ez a megállapodás minden elemében létre is jött, és 2021-ig Magyarország gázellátása biztosított - hangsúlyozta a külügyi tárca vezetője.

A külügyminiszter jelezte: e megállapodás birtokában kezdődhetnek el a 2021 utáni időszakról való tárgyalások, ami Magyarország mint vevő számára kedvező helyzetet biztosít, hiszen nincs vásárlási kényszerhelyzet. 

A magyar energetikai kormányzat nagyon régen volt utoljára olyan helyzetben, hogy négy évre előre tudott volna biztonságos pozícióból tárgyalni gázvásárlásról – jegyezte meg Szijjártó Péter.

(MTI)

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sötétbenbújkálóellenforradalmár
2017. február 22. 20:39
Bennfentes információ. Ő is tulajdonosa a magyarországi gáznagykereskedő cégnek.
ciprióta
2017. február 21. 03:06
alaposan beletenyereltek ezek a fideszes faszok a szarba. Orbán akkor állapodott meg az orosz fasisztával a gázárakról és szállitásokról, amikor még csak kezdeti stádiumában volt a Gázporm csődje és a határparitásos átadási árak még magasak voltak. Mi a picsának állapodtak meg ezek a barmok az árban hosszu távon , nem is beszélve a mennyiségi kötelezettségekről. Most a fejlett német gazdaság llo eurós árszinten jut hozzá az orosz gázhoz a német határon, ez csaknem alacsonyabb már ,mint az oroszok önköltsége...DDDDDD Az orosz cég döglődik, Putyin naponta baszogatja Millert,hogy csináljon valamit a Kina felé történő szállitások eszkalációja terén, az ügy azonban véglegesen befulladt. Kina soha nem fogja drágábban venni az orosz gázt a jelenlegi önköltségi áron , sőt ma ugy néz ki ,hogy minden köbméter gázon az orosz büdzset bukik husz százalékot. Na ennyire értik a hazai magyarok a külkereskedelmet...LOL
Strassnoff Ignác
2017. február 20. 23:58
Mikor is volt? 3-4 éve? Mikor az ukránokkal való balhé miatt volt egy kis gáz? Az, hogy nem volt gáz? Probléma ugye akkor se volt. Igaz pár napig a fél országban hol volt gáz, hol nem, sok helyen meg bónuszként villany is hasonlóképp. Olyan remek ez az energiabiztonság! Tekintve, hogy energia ügyben kizárólag az olajat, a gázt és Paks fűtőelemeit vesszük az oroszoktól, mi van, ha az Unió, az ENSZ, vagy valami hasonló szerv valami durvább szankciót vezet be Oroszország ellen? Mondjuk nem exportálhat gázt, vagy olajat, stb... Akkor mi lesz? Kilépünk az Unióból. Az ENSZ-ből. Befagy a valagunk. Vagy nem tudom még mi lehet... Az én olvasatomban az energetikai függetlenség nem ugyanazt jelenti, amit Szijjártó pubinak...
Berecskereki
2017. február 20. 19:57
Ha a DK Gyurcsány vezetésével és az MSZP 2221-ig marad ellenzékben akkor addig biztos lesz Magyarországon gáz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!