Bayer Zsolt: A Fidesz minden, csak nem fiatal

2017. február 18. 10:21

A Fideszben a „jó csajok” helyett már csak „öreg nénik” vannak, a Gyurcsány a kormánynak kampányol, az MSZP-t maga is utálja, a Jobbiktól kitelik, hogy bejelentse: indul a Pride-on, a Momentum „azt akarja, hogy ne legyen semmi” – vázolta Bayer Zsolt a minap a Hegyvidék KDNP irodájában a fiatalok választási lehetőségeit. A publicista ezt látva megérti, hogy az Y generáció nem lelkesedik a magyar pártokért. Ugyanakkor szerinte a Fidesznek a 2018-as győzelemhez elegendő, ha hazamegy, majd mélyen hallgatva beül egy sötét sarokba. És azt is elárulta, miért nem lett belőle soha politikus.

2017. február 18. 10:21
Meszleny Zita

Olyan ez, mintha pszichológushoz mennénk – gondoltuk a minap, amikor megérkeztünk a Hegyvidék KDNP irodájába, hogy meghallgassuk Bayer Zsolt Az Y-generáció politikai értékrendje című előadását.

Kíváncsian vártuk az ötvenes évei közepén járó megmondóember megfejtését, hogy mi, azaz Y generáció tagjai mit is gondolunk valójában a politikáról. Ám Bayer már az első mondatában leszögezte: fogalma sincs.

Ő az X generáció szülötteként nem tudja megfejteni az utána következők politikai inaktivitásának okait, s nem próbál meg egyetlen sztereotípiát ráhúzni a fiatalságra. Úgy tapasztalja: inkább kétféle, ellentétes vélekedés létezik. Az egyik forrófejűnek, lázadónak; a másik lustának, nemtörődömnek titulálja az új nemzedéket. Szerinte a pillanat határozza meg, éppen melyik igaz. Ha a fiatalság úgy érzi, „zavar van a gépezetben”, forradalmat csinál; ha minden rendben működik, mással törődik. A legújabb felmérések – melyek szerint a magyar fiatalok hat százaléka érdeklődik intenzíven a politika iránt – azt mutatják tehát: mégsem olyan rosszak az állapotok.

A Fidesz minden, csak nem fiatal

Bayer Zsolt megérti, hogy a fiatalok nem érzik közel magukhoz a magyar pártokat. Maga is el szokott mosolyogni, amikor végignéz a Fiatal Demokraták Szövetségén. „Sok mindennek vagyunk mondhatók, de fiatalnak nem” – ismerte be hozzátéve: ő is jobban örült, amikor a Fideszben ült még az összes „jó csaj”, akiknek a helyein ma már csak „öreg nénik vannak”. Mindezek ellenére – egy évre a választásoktól – a Fidesznek a győzelemhez elegendő, ha hazamegy, majd mélyen hallgatva beül egy sötét sarokba – mondta nevetve.

Kijelentését az ellenzékről gyorsan felvázolt körképpel indokolta. Nem tudja ugyanis elképzelni, mi vonzót találhatna az úja generáció például Gyurcsány Ferencben, aki a „voltam, vagyok és leszek” mondatával annyi kampánypénzt spórolt a Fidesznek, hogy a kormány hálából átutalhatna neki egy komolyabb összeget. De hasonlóan elképzelhetetlennek tartja, hogy egy huszonéves arra az MSZP-re szavazzon, amelyet maga is úgy utál, „mint Nyilas Misi a kukorica gödölint”, vagy ne adj’ Isten ahhoz a Jobbikhoz tegye az ikszet, amely ha így folytatja, áprilisban bejelenti: „külön kamionnal vesz részt a Pride-on”.

Az „öreg balosok” csak a Momentumban reménykedhetnek

Ilyen helyzetben persze az „öreg balosok” minden bizalmukat a Momentumba vetették. „Megértem, hogy ebben reménykednek, mert mi másban reménykedhetnének?” – mutatott némi empátiát a publicista. Ám elszomorítónak tartja, hogy a politikailag aktív fiatalok, akik akarhatnának valamit, „azt akarják, hogy ne legyen semmi”. Megérdemelnénk az olimpiát, amely hatalmas gazdasági és infrastrukturális hasznot hozna, megépülne többek között a vasút Ferihegyre, amelyre amúgy is nagy szükség lenne. Ám mindez elhanyagolható az országimázs növekedéséhez képest – állítja. Szerinte ugyanis az a népszerűség és hírnév, amit egy olimpia hoz, megfizethetetlen.

A publicista cáfolta a nolimpiások érvét, miszerint Görögország az olimpiától ment tönkre. Görögország a magas szociális juttatások és a nép adózásról való leszoktatása juttatta csődbe – szögezi le. „Le lehet fényképezni a gazos stadionjaikat, de miért nem a müncheni olimpiai stadiont fotózzuk?” – méltatlankodott a publicista. Emlékeztetett: mindig voltak, akik azt akarták, ne csináljunk semmit, de ha mindig szót fogadtunk volna nekik, még mindig a „tűz körül ülnénk lábszárcsonttal a hajunkban”. Szerinte ha az akkori momentumosokon múlt volna, most nem lenne Lánchíd, országház és kisföldalatti sem.

Mindenkinek máshol a helye

A közönség egyik fiatal tagja erre a publicistának szegezte a kérdést: miért nem vesz részt ő is aktívan a politikában, miért csak publicisztikákban fejti ki ezeket a gondolatait. Bayer elárulta, hogy noha a kilencvenes évek végén várt volna rá egy képviselő-jelöltség, de megmondta a „főnöknek”, hogy inkább ne kísérletezzenek. „Ha véletlenül bekerülök a parlamentbe, és feláll valami szoci, átsétálok a patkón és lefejelem” – vallotta be az újságíró, aki szerint erre a balhéra nincs senkinek szüksége.

Állítja: nem kell mindenkinek aktívan politizálnia. Van, aki – hozzá hasonlóan – más módon többet tud tenni az országért. Sőt arra sincs szükség, hogy „minden fiatalt beleverjünk a politikába”. A kormánynak ehelyett az a feladata, hogy olyan körülményeket teremtsen az Y generációnak, melyben annak tagjai szívesen alapítanak családot, vállalnak gyereket,, nem egyet, hanem minimum kettőt. Mert ha a demográfiai helyzet ilyen marad, akkor „pusztulásra vagyunk ítélve”, s nem csak az ország, hanem egész Európa is.

Az előadáson végül is nem kaptunk választ arra: vajon milyen a politikai értékrendünk, de arra igen, hogy Bayer Zsolt szerint mit kell tennünk az ország megmentéséért.

Összesen 250 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dakotasámán
2017. február 20. 10:12
"Ám elszomorítónak tartja, hogy a politikailag aktív fiatalok, akik akarhatnának valamit, „azt akarják, hogy ne legyen semmi”." na zsoca bazmeg, fényesen bizonyítod, a lét határozza meg a tudatot. a havi 1 milla, az egy milla, ennyiért bármi baromságot bevállalsz. az, hogy valaki egy paranoiás őrült elképzeléseire nemet mond, nem jelenti azt, hogy mindenre nemet mond. mint ahogy az sem jelenti azt, ha Magyarországon nem lesz olimpia 2024-ben, soha nem lesz. a "merjünk nagyot álmodni" mesét, - hogy tudjatok nagyot lopni -, nem mindenki szopja be. valszeg te sem, mert ennél azért több eszed van, de nem véletlenül vagy a magyar tetűknél, mert az vagy magad is, ugyanis hozzájárulsz a néphülyítéshez. na szóval, hogy vasút épüljön Ferihegyre, ahhoz nem kell olimpiát rendezni bazmeg. csak el kell dönteni és megépíteni. de a legjobb az lesz, ha a mutyikirály már nem építtet semmit, mert abból csak stróman lőrinc lenyúlás következik. viszont kivételesen azzal egyetértek, a fidesz minden, csak nem fiatal. és soha nem is volt demokrata. jelenleg gyűlölethitű fanatikusok szektája.
FOB
2017. február 19. 20:26
Sem nem fiatal, sem nem demokrata. Így lett volna helyes bayer elvtárs.
noMores
2017. február 19. 12:56
Erdekes, hogy ezek az oriasi megmondo ultrademokrata arcok mekkora konmunistak lettek.
kostelek
2017. február 19. 12:48
outsider1 ! Mert a zsidó mindenhol ott van,ahol rombolni lehet a gazdatársadalmat; mert a zsidaink nem velünk,hanem közöttünk -belőlünk- élnek,mint a fehér fagyöngy; mert a zsidó "félparazita"és örökzöld, épp úgy,mint a fehér fagyöngy; mert a buzikat és a leszbikusokat ők szabadították rá a társadalmakra;most egymást támogatva rombolnak;láttál te gúny tárgyává tett rabbit a felvonulásukon,láttál te buzi felvonulást Izraelben?Nem? Miért nem vonulnak ott is? A MoMo járt utat jár.Volt egy világ- kiállítási lehetőség a kilencvenes években,a Szagos Dögkeselyük Szektája meggátolta a rendezést.Milyen párt volt az SZDSZ ? Zsidó párt.Zsidó alapította: a rosszarcú svájcisapkás zsidó filosz, Heller Ágica hím változata; mert a zsidó outsider,mint te,te szar- házi gazember.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!