Vona: A Fidesz nem támogatja az európai bérkiegyenlítést

2017. január 05. 14:36

Vona Gábor szerint a nyugati és keleti bérszínvonal nem közeledett, miközben az árszínvonal kiegyenlítődött. Ezért szükség lenne arra, hogy a bérkiegyenlítés megjelenjen az uniós alapelvek sorában: sajnálja, hogy a Fidesz ezt nem támogatja. Az köztársasági elnök idén esedékes választásáról annyit mondott, hogy sem Áder, sem Majtényi jelölésében nem lesznek partnerek, és továbbra is a közvetlen elnökválasztást támogatják.

2017. január 05. 14:36

A Jobbik elnöke szerint a Fidesz nem támogatja az európai bérkiegyenlítést és a cél megfogalmazásával sem ért egyet. Vona Gábor csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján arra reagált, hogy a Civil Összefogás Fórum (CÖF) felelőtlennek és megalapozatlannak nevezte a bérunióra vonatkozó kezdeményezést. A pártelnök december 18-án jelentette be, hogy a Jobbik európai polgári kezdeményezést indít annak érdekében, hogy a bérkiegyenlítés megjelenjen az uniós alapelvek sorában. Vona Gábor a sajtótájékoztatón azt mondta, jobban örült volna, ha a kormánypárt közvetlenül válaszol.

Megjegyezte: senki nem beszélt arról, hogy az egyenlő munkáért egyenlő bér elvét egyik napról a másikra meg lehetne valósítani, ez annál komplexebb kérdés. Hozzátette, hogy Magyarország 12 éves uniós tagsága alatt a nyugati és keleti bérszínvonal nem közeledett, miközben az árszínvonal kiegyenlítődött. Ezt az időszakot „kidobott időnek” nevezte és bírálta, hogy a kérdést egyetlen magyar miniszterelnök sem tette szóvá az unióban.

Az ellenzéki politikus a termelékenységgel kapcsolatban azt vetette fel, hogy miért kap eltérő fizetést az ugyanazon multicégnél dolgozó ember Magyarországon és Nyugat-Európában. Vona Gábor értékelése szerint az EU nem egy egyre igazságosabb közösség, hanem a bürokraták és a multinacionális tőke közössége. Nem politikai, hanem szociális unióra van szükség és egy ilyenért a Jobbik szívesen küzd – jelentette ki. A Jobbik elnöke közölte azt is, hogy az európai polgári kezdeményezés regionális összefogást igényel, a következő hetek feladatának tartja ennek létrehozását és az egymillió aláírás összegyűjtésének megkezdését.

A politikust kérdezték arról, hogy a Századvég a Jobbik szavazótáborának csökkenését mérte 2016-ban. Azt felelte, az ilyen közvélemény-kutatások valóságalapja megroggyant, fenntartásokkal kezeli azokat. Megkérdezték az államfőjelölésről is, amire azt válaszolta, pártja elnöksége jövő héten foglalkozik a kérdéssel, de sem Majtényi László, sem Áder János jelölésében nem tudnak partnerek lenni. Jelezte, továbbra is a közvetlen elnökválasztás hívei.

(MTI)

Összesen 223 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2017. január 08. 07:40
Jóléti program Voncsány módra: -És mondja Rudas Elvtárs, mi garantálja, hogy valaki ne két kabátot vegyen ki a kommunizmus bőségszarujából? -Rudas László Elvtárs: Maga fel tud venni két kabátot? -Kétkedő: Hát nem.. -Rudas Elvtárs: Na látja.. -Kétkedő: Na de mi lesz, ha elvásik az egyik.. -Rudas Elvtárs: Bemegy a boltba és leakaszt egy másikat.. Ezt így jól megoldották a népbarátok, szóban. A valóságban: Tsz párttitkára: -Hát hogy boldogul Miska bátyám? -Köszönöm megvagyok. -Érzékeli a nép gyarapodását -hmmmm -Hát hány inge van például? -Egy. -Na de az miből van? -Az apám két régi ingéből...
hátakkor
2017. január 06. 13:23
Vona: A Fidesz nem támogatja az európai bérkiegyenlítést Nem a Fidesz támogatásán múlik ez, Gábor is tudja. A bér nem folyadék a közlekedő edényben.
Casus Belli
2017. január 06. 11:09
Persze, hogy nem támogatja, hiszen a bérfelzárkóztatás kevésbé fontos, mint a médiatörvény, vagy az alkotmánybíroság kérdése.
Anti Komcsi
2017. január 06. 11:00
Muszáj Vonának naponta hülyét csinálni magából és lejáratni magát? Ripacskodik és hazudozik mint a böszme.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!