Trump felhívta Tajvant – Kína nem örül

2016. december 03. 11:19

Megtörte a 37 éves csendet Donald Trump, amikor felhívta Caj Jing, tajvani elnököt. Az amerikai diplomácia ugyanis Jimmy Carter elnöksége óta egy államnak tekinti Tajvant és Kínát, ezért az Egyesült Államok kormányzati szinten csupán Pekinggel tart hivatalos kapcsolatot. Kína külügyminisztere Tajvan kicsinyes trükkjének nevezte a telefonhívást.

2016. december 03. 11:19

A pénteki, precedens nélküli telefonhívás a megválasztott amerikai elnök, Donald Trump és Caj Jing-ven tajvani elnök között csak Tajvan egy kicsinyes trükkje volt - jelentette ki Vang Ji kínai külügyminiszter szombaton. 

Az Egyesült Államok 1979 óta nem tart fenn diplomáciai kapcsolatot a de facto önálló országként működő Tajvannal, miután Jimmy Carter volt elnök kormánya elismerte a Kínai Népköztársaságot és az egy Kína elvét, amely azt hirdeti, hogy a szárazföldi Kína és Tajvan egy ugyanazon ország. Washington azóta is Pekinget tekinti a legitim kínai vezetésnek, jóllehet, szoros, nem hivatalos kapcsolatokat ápol Tajvannal. 

Pénteken azonban Donald Trump telefonon beszélt Caj Jing-ven függetlenség párti tajvani elnökkel, amivel 37 évnyi amerikai diplomáciai hagyományt tört meg, hiszen azóta nem volt arra példa, hogy amerikai elnök, vagy megválasztott elnök tajvani államfővel közvetlenül beszéljen. 

A kínai külügyminiszter a telefonhívással kapcsolatban azonban közölte: nem hiszi, hogy „Tajvan kicsinyes trükkje" nyomán megváltozik az Egyesült Államoknak az „egy Kína" elvét elfogadó politikája, amely a kínai-amerikai kapcsolatok egészséges fejlődésének az alapköve. Peking pedig nem szeretné, ha ezt a politikai alapot bármilyen módon megzavarnák vagy megkárosítanák. 

(MTI)

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mo ching
2016. december 03. 19:37
Biztos arról akart beszélni Trump, hogy mikor adják vissza a Csang-Kaj Sek által a pekingi palotából ellopott aranyat, amit Formózára hurcoltak, aztán meg átadtak az amcsi haditengerészetnek "megőrzésre" egy láda átvételi elismervény ellenében. Még jó, hogy Trumpi bejelentette, hogy Amerika felhagy az idegen kormányok megpuccsolásának politikájával.
Fahrenheit 451
2016. december 03. 15:52
"In related news, Stephen Yates, who was deputy security advisor to former US vice president Dick Cheney, is scheduled to visit Taiwan from Tuesday to Sunday next week. He is to meet with Tsai, Minister of Foreign Affairs David Lee (李大維) and National Security Council Secretary-General Joseph Wu (吳釗燮). Yates was in charge of drafting this year’s Republican Party platform and is good friends with Reince Priebus, who was recently appointed Trump’s White House chief of staff. Washington sources said that Yates is to be appointed to a position in the White House after Trump’s inauguration."
jolly77
2016. december 03. 14:13
"apropója sem lett volna" - hacsak az nem, hogy a kisemberek nagy barátja, Trump luxusszállodát építene Tajvanon: http://www.taiwannews.com.tw/en/news/3031091 és talán kicsit többről volt szó a leszervezett egyeztetésen: http://www.taipeitimes.com/News/front/archives/2016/12/03/2003660473
jolly77
2016. december 03. 13:12
"kínai sajtó szerint" - a mindig megbízható kínai kommunista agitprop-os sajtó... de egyébként szerinted az úgy megy, hogy "hopp csörög a telefon, ki lehet az? basszus a tajvani elnök, már felvettem, nem tudom letenni..."??? "1979 óta nem tart fenn diplomáciai kapcsolatot Tajvannal" - tehát '79 óta az összes eddigi amcsi elnök letette a kagylót?? :D hogy lehet ilyen butaságokat írni?...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!