Hatályba lépett a párizsi klímaegyezmény

2016. november 04. 07:14

Hatályba lépett pénteken a Párizsi Megállapodás: a cél, hogy a Föld légkörének felmelegedését a kötelezettséget vállaló 195 ország 2 Celsius-fok alatt tartsa az iparosodás előtti mértékhez képest. Ezen felül az aláírók folytatják az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy a felmelegedés csak 1,5 fokos legyen. Az USA és Kína is ratifikálta a megállapodást.

2016. november 04. 07:14

Ma hatályba lépett a Párizsi Megállapodás, amely azt a célkitűzést erősítette meg, hogy a Föld légkörének felmelegedését a kötelezettséget vállaló 195 ország 2 Celsius-fok alatt tartja az iparosodás előtti mértékhez képest, és folytatja az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy a felmelegedés csak 1,5 fokos legyen.

A megállapodást a klímaváltozás elleni nemzetközi összefogás eredményeként 2015. december 12-én fogadták el. A 1,5 fok megemlítése a megállapodásban a tengerszint emelkedésével létükben fenyegetett szigetállamok kérése volt, amit több mint száz ország, köztük az Európai Unió tagállamai, valamint az Egyesült Államok is támogatott. A megállapodás egyik kulcseleme a finanszírozás, amely minden országot részvételre ösztönöz, többek között a magánforrások minél szélesebb körű bevonásával. Az aláíró országok ötévente értékelik intézkedéseik eredményét.

Magyarország az Európai Unió hat másik tagállamával együtt – Ausztria, Franciaország, Málta, Németország, Portugália és Szlovákia – október 5-én ratifikálta a megállapodást, miután előző nap az Európai Parlament és az Európai Tanács is megtette ezt. A hatályba lépés feltétele volt, hogy ratifikálja legalább 55 ország, amelyek együttesen a globális felmelegedésért felelős gázok 55 százalékát bocsátják ki.

Számos ország, köztük a világ két legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója – Kína és az Egyesült Államok – ratifikálta a klímamegállapodást. Az EU és hat tagállamának csatlakozása után immár 72 ország lett részese az egyezménynek, amelyek a globális kibocsátások 56,725 százalékáért felelnek. A 2020-ig kidolgozandó részletszabályok további hatékony eszközöket sorakoztathatnak fel a klímaváltozás ellen, meghatározva a globális fellépés irányát a következő évtizedekre.

(MTI)

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szergej Csagajev
2016. november 04. 09:37
Az is vicces figura lehet, aki ilyen semmire se jó, kamu egyezményektől remél bármilyen eredményt.
Crüwel
2016. november 04. 09:06
Drágább lesz a benzin? :) :)
KannibálTatárÚr
2016. november 04. 08:48
Egy tudományos cikkben olvastam: évente 130000 km2-vel csökken az erdők területe a Földön!!! Ez másfél Mo.-nyi terület. A környezetvédők ezt nem veszik tudomásul. Pedig többségében egyenlítői esőerdőkről van szó. A szárazföld területének kb. 31 %-án vannak erdők jelenleg. Ez az arány 8000 évvel ezelőtt 50 % felett volt. Itt a felmelegedés oka. Képzeljük csak el, hogy egy km2 erdő növényzetében mennyi szén van kötött állapotban! Az erdő kivágásával ez a szén t0bbségében CO2-vé változik. Ebből a szempontból meg kell dicsérni Kínát, ahol nő az erdős területek nagysága.
krakken96
2016. november 04. 08:38
szennyezzés akkor szűnik meg teljesen ha nem lenne emberiség,képesek lennének megcsinálni ezt ha egy zöld világkormány lenne de nincs,a napkollektorokat is le kell gyártani és elhasználódik,persze a szén a leginkább szennyező de a szegénység elleni küzdelemben nagyon hatékony Amerika,Európa is ezt használta,amikor Afrikát fekete korom fogja belepni mi a lófaszt fognak csinálni?jah Kina csökkenti a széntől való függését és diverzifikálja az energiatermelését de a szennyezőket nem lehet kiváltani,20-30 even belul semikepp.Azon túl látni kurva nehéz,lehet hogy jön a high tech Kánaán de az is hogy visszasüllyedünk a középkorba
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!