Titkosítják az adókedvezmények részleteit

2016. október 10. 15:34

A kormány olyan törvénymódosító javaslatot terjesztett a parlament elé, ami a jövőben nem tenné lehetővé, hogy megtudjuk: ki kinek adott támogatást adókedvezmény vagy adójóváírás keretében, illetve ki kitől kapott. Csak összesített összegek lesznek majd megismerhetők.

2016. október 10. 15:34

Módosítaná az adózás rendjéről szóló törvényt a kormány, a nemzetgazdasági minisztérium hétfőn nyújtotta be a javaslatot. Az Országgyűlés honlapján olvasható javaslat rögzíti, hogy adótitoknak minősül különösen az államháztartás központi alrendszere terhére nyújtott adókedvezmény, jóváírás; az adózó által törvényben meghatározott célra nyújtott támogatás; vagy az adózó által törvényben meghatározott kedvezményezett célra történő felajánlás esetén a támogatást nyújtó, a felajánló adózó megnevezése, valamint az általa igénybe vett adókedvezmény, jóváírás, valamint az általa juttatott támogatás, felajánlott adó vagy adóelőleg mértéke, továbbá a támogatott megnevezése, a támogatott által kapott támogatás és a támogatott javára felajánlott adó vagy adóelőleg mértéke.

Az indoklás szerint a támogatásokra vonatkozó egyes adatok kapcsán – figyelembe véve, hogy az adatok az adózói magán- és üzleti szféra körébe is tartoznak – tisztázni szükséges az adótitok fogalmán keresztüli védettség mibenlétét, mértékét, továbbá az átláthatóság biztosítása érdekében a támogatások kapcsán megismerhető adatok körét.

A javaslat arról is rendelkezik, hogy az adózók által juttatott támogatásokkal kapcsolatban mely adatok nem minősülnek adótitoknak. Eszerint nem minősül adótitoknak a támogatást nyújtó, felajánlást tevő adózó által az adóévben igénybe vett adókedvezmény, jóváírás összesített mértéke; a támogatott által az adóévben az adózóktól kapott támogatás összesített mértéke; és a támogatott javára az adóévben az adózók részéről felajánlott adó vagy adóelőleg összesített mértéke.

A módosító javaslat szerint a jogszabály-módosítást egyebek mellett az indokolja, hogy a beszámoló közzétételével kapcsolatos előírások alapján az adóévben igénybe vett adókedvezmény, jóváírás mértéke jelenleg is nyilvánosan elérhető, bárki által megismerhető adat. Emellett az átláthatóság biztosítása érdekében a kapott támogatások kumulált összege nem tekinthető az üzleti, vagy magánszférába tartozó adatnak, így a javaslat biztosítja annak megismerhetőségét.

Az állami vagyon kezelésére, nyilvánosságára vonatkozó szigorúbb elvárásoknak megfelelően, nem minősül adótitoknak a nemzeti, illetve állami vagyont kezelő, azzal gazdálkodó támogatók esetében a támogatás adóévben összesített mértéke és az igénybe vett kedvezmény összesített mértéke – olvasható a javaslatban. (MTI)

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Apanna
2016. október 11. 07:41
Bíróság, ügyészség akkor is kikérheti az adatokat. Hogy én a saját pénzemből kit támogatok és mennyivel, ahhoz max a navnak van köze. Sem juhász féléknek, sem kormányoldalnak nem. Az utóbbi időben átjárja a társadalmat a nagyfokú irigység, és a napi több száz feljelentés. Az adományozó neve maradjon csak titok.
Dénia
2016. október 11. 06:58
Ez van az idézett szövegben: "A javaslat arról is rendelkezik, hogy az adózók által juttatott támogatásokkal kapcsolatban mely adatok nem minősülnek adótitoknak. Eszerint nem minősül adótitoknak a támogatást nyújtó, felajánlást tevő adózó által az adóévben igénybe vett adókedvezmény, jóváírás összesített mértéke; a támogatott által az adóévben az adózóktól kapott támogatás összesített mértéke; és a támogatott javára az adóévben az adózók részéről felajánlott adó vagy adóelőleg összesített mértéke." Vagyis akkor a cím megint hazudik?
pemete jakab
2016. október 10. 20:11
"Titkosítják az adókedvezmények részleteit" No, fideszesek, lehet indokolni miért jó a közpénzek titkosítása.
hirvi
2016. október 10. 19:44
Gyanús, nagyon gyanús... :-/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!