Orbán Viktor több tiszteletet kér Martin Schulztól

2016. szeptember 16. 11:24

Martin Schulz és Orbán Viktor tárgyalt az uniós vezetők pozsonyi megbeszélése előtt. A magyar kormányfő a találkozó után elmondta: arra kérte a Európai Parlament elnökét, hogy adja meg a kellő tiszteletet a magyaroknak és ne alkalmazzon „jogalkotási trükköket” kijátszva a nemzetállamok szuverenitását.

2016. szeptember 16. 11:24

Martin Schulz-cal tárgyalt csütörtökön az uniós vezetők informális pozsonyi megbeszéléseit megelőzően Orbán Viktor. A miniszterelnök arra kérte az Európai Parlament elnökét, hogy adja meg a tiszteletet a magyaroknak.

Orbán Viktor a pozsonyi várba érkezve újságíróknak elmondta, közölte a német szociáldemokrata politikussal: a jövőben ne alkalmazzanak „jogalkotási trükköket”, kijátszva a nemzetállamok szuverén döntéseit és akaratát, ahogy tették ezt például a kvótánál, ahol az állam-, illetve kormányfők az önkéntes kvóta mellett döntöttek, és az Európai Parlament az Európa Bizottsággal összejátszva ezt kötelezőre kvótára változtatta. „Azt kértem, hogy ezt ne tegyék többé, mert ezt a nemzetállamok nem tudják elfogadni” – jelentette ki Orbán Viktor.

Schulz: Ez nem a provokáció ideje

Martin Schulz csütörtökön a Spiegel Online-nak adott interjúban arról beszélt, hogy Orbán Viktor elzárkózik a menekültválság közös, európai uniós megoldásától. A szociáldemokrata politikus elítélte Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter Magyarország uniós tagságának megvonásáról tett kijelentését, és hangsúlyozta: most a közösség összetartására kell összepontosítani, és nem „provokációkat kell egymás fejéhez vágni nap mint nap”.

„Azt is bírálom, hogy Orbán Viktor mindenből kivonja magát, például a menekültkérdés közös megoldásából” – tette hozzá, és megjegyezte, hogy Orbán Viktor szerinte „nem ócsárolhatja uniós kollégáit”.

Schulz úgy vélte szolidaritásra van szükség, a menekültpolitika mellett a strukturális alapokkal kapcsolatban is, amelyeknek évek óta jelentős haszonélvezői az olyan tagállamok, mint Magyarország.

(MTI)

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vanádium
2016. szeptember 18. 16:16
Magyarország kérhet tiszteletet bárkitől ,mert kiérdemelte. Orbán nem kérhet tiszteletet a maga számára mert nem érdemelte ki , sőt minden tettével ront a helyzeten. Ha maga ellen dolgozik az az ő ügye ,de ellenünk ne tegye.
quiet
2016. szeptember 17. 12:53
" Martin Schulz csütörtökön a Spiegel Online-nak adott interjúban arról beszélt, hogy Orbán Viktor elzárkózik a menekültválság közös, európai uniós megoldásától. " Na itt van, amikor hazudik a sunyi disznó. Egy európai tagállam vezetőjéről mondja, akinek más az elképzelése, mint neki. A KÖZÖS RENDEZÉSRŐL más az elképzelése. Azt mondja róla a hazug disznó, hogy elzárkózik a közös rendezés elől. Az a közös rendezés, amit ő akar. Amit a másik akar, az nem közös rendezés. Honnan olyan imerős ez nekük fehér testvérek ? Nemde 40-50 évig ezt hallgattuk? A könyökünkön milliószor kijött...
BőröndÖdön
2016. szeptember 16. 19:07
Ha tahó vagy,miért vársz tiszteletet??
balbako_
2016. szeptember 16. 18:34
Ennél diplomatikusabban nem lehet megfogalmazni,m hogy hülyeségeket beszélsz Schultz!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!